ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σκληρή γραμμή χαράσσεται από την Τουρκία

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία δε φαίνεται, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, να επηρεάζει την πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, φρόντισε με δηλώσεις του να υπογραμμίσει τις πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για αυτό το θέμα.

Ο Ι. Τζεμ σε δηλώσεις του από την Κύπρο, μίλησε για «πύρρειο νίκη» των Ελληνοκυπρίων σε περίπτωση που προωθηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Ραούφ Ντενκτάς, μετά το πέρας των συνομιλιών του στα Κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε ότι αμέσως μετά την ένταξη θα ακολουθήσουν «δυσάρεστες και για τις δύο πλευρές καταστάσεις». Σε ερώτηση τι εννοούσε με παλαιότερη δήλωσή του πως η αντίδραση της Τουρκίας δε θα έχει κανέναν περιορισμό, ο Ισμαήλ Τζεμ επανέλαβε με κατηγορηματικότητα την ίδια θέση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Αθήνα «παρατηρεί»

Αυτές οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα θεωρείται εκπρόσωπος των μετριοπαθών στην πολιτική σκηνή της γείτονος, δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής επενδύοντας στην προσέγγιση με την Τουρκία.

«Πρώτα από όλα», σχολίασε τις δηλώσεις του Ισ. Τζεμ ο υπουργός τύπου Δ. Ρέππας, «η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί, αλλά ίσα-ίσα συνεχίζεται ομαλά και η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης διεύρυνσής της. Η Τουρκία, συνέχισε ο εκπρόσωπος, είναι η μόνη χώρα που έχει απομείνει να διατυπώνει τέτοιες θέσεις για την επίλυση του κυπριακού θέματος, η ηγεσία των κατεχομένων απέχει από τις συνομιλίες. Αυτό τη βαρύνει αρνητικά».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία επιχειρεί να προσφέρει μια υποστήριξη - αυτό είναι αναμενόμενο - προς τον κ. Ντενκτάς, πιστεύουμε χωρίς επιτυχία. Εχουν περιέλθει σε απομόνωση».

Ο Δ. Ρέππας, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι, «η πολιτική που ακολουθούμε, παρά το ότι δημιούργησε αμφιβολίες σε κάποιους για τα αποτελέσματά της, τώρα είναι φανερό ότι αποδίδει καρπούς. Είναι μια σωστή πολιτική. Εχουμε κερδίσει μια θέση πολιτικής υπεροχής και αυτή την πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί αυτή ευνοεί το εθνικό συμφέρον. Ευνοεί ιδιαιτέρως την υπόθεση της Κύπρου, τόσο ως προς το σκέλος της ένταξής της στην ΕΕ, όσο και ως προς τη διατήρηση της κινητικότητας γύρω από το κυπριακό ζήτημα, πράγμα που αναμφίβολα έχει ένα θετικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ξεχαστεί και να "μείνει στο ράφι" το κυπριακό θέμα. Πρέπει να συζητείται».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε επίσης «ότι στο πλαίσιο του διαλόγου για τις διαπραγματεύσεις της ένταξης, έχουν κληθεί και οι Τουρκοκύπριοι να εκπροσωπηθούν. Αρνούνται, δυστυχώς, γιατί στερούνται αυτό το δικαίωμα από την ηγεσία τους, να πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδικασίες. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι τέτοιες απειλές, σαν αυτές που διατύπωσε ο Ισ. Τζεμ, έχουν στόχο να δημιουργούν εντυπώσεις και μόνο, οι οποίες βεβαίως έχουν έναν πρόσκαιρο χαρακτήρα. Δε βοηθούν την Τουρκία, δε βοηθούν τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι γνωρίζετε ότι στο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό τους επιθυμούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προσβλέποντας ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα άλλο status από το κατοχικό status που υφίσταται σήμερα στο νησί».

ΠΑΣΟΚ
Με στόχο την «εκτόνωση»

Η πολυδιαφημισμένη αυριανή συνάντηση μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Α. Τσοχατζόπουλου αναμένεται να προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα της εσωκομματικής κρίσης, που ενδημεί στο ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα. Ας σημειωθεί ότι το τετ α τετ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις, σε ό,τι αφορά του χειρισμούς που θα ακολουθηθούν γύρω από το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Συνεργάτες, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Αμυνας απέφευγαν χτες να κάνουν «προγνώσεις» για την κατάληξη της συνομιλίας, ακολουθώντας την τακτική, που θέλει να προσδίδεται με τη συγκεκριμένη συνάντηση ένα «σινιάλο» εκτόνωσης των εσωκομματικών τριβών. Πάντως, αν και δημοσίως αναμένεται οι δηλώσεις να είναι «ενωτικού» χαρακτήρα, εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το «ύφος» των διαρροών, που αναμένεται να υπάρξουν και από τις δυο πλευρές μετά τη συνομιλία.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το όλο κλίμα που καλλιεργείται, ενόψει του τετ α τετ, από την πλευρά του πρωθυπουργού συνεχίζει να είναι «καθησυχαστικό». Ετσι, για μια ακόμα φορά, χτες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, όσο και ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης φρόντισαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού για το επόμενο διάστημα. Πάντως, ο Τηλ. Χυτήρης δεν απέφυγε, αναφερόμενος στη συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου, να δηλώσει, σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το εξοπλιστικό και που προκάλεσαν τις τριβές στις σχέσεις των δυο αντρών, ότι «η κυβέρνηση έχει δίκιο».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πράκτορες διπλής χρήσης παντός καιρού

Οσοι πιστεύουν ακόμη σε ρομαντικές ιστορίες για κατασκόπους, ας τις ξεχάσουν. Οι διπλοτριπλοί πράκτορες είναι έτοιμοι να αντιστρέψουν δικές τους δολοπλοκίες, παγίδες και μηχανορραφίες και να υπηρετήσουν όποιον βάλει κάτι παραπάνω, στην αμοιβή τους.

Ετσι, πρόσφατα, δυο τρεις ξένοι πράκτορες βγήκαν στην τηλεόραση και «έγλειψαν, εκεί που έφτυσαν».

Δήλωσαν, δηλαδή, ότι είχαν πλαστογραφήσει στην εντέλεια, έγγραφο και μια φωτογραφία που εμφάνιζαν, ως συμπαθώς διακείμενο προς τους χιτλερικούς εισβολείς, γνωστό Ελληνα πολιτικό του συντηρητικού χώρου. Αφησαν μάλιστα να διαφανεί, ότι η σκευωρία χαλκεύτηκε με την επίνευση του αντίπαλου πολιτικού χώρου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ.

Σε παλιότερη εποχή, μυστικές βρετανικές υπηρεσίες «κάρφωσαν» πολιτικά τον «μαύρο καβαλάρη», δηλαδή τον Νικόλαο Πλαστήρα, δημοσιοποιώντας - κατά τους ισχυρισμούς τους - επιστολή με την οποία εμφανιζόταν ως φιλικά προσκείμενος στο Χίτλερ.

Πρόσφατα, σε μια γενικευμένη επίθεση εναντίον οκτώ απόστρατων στρατηγών από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, που είχαν συμπήξει ομάδα με την ονομασία, «στρατηγός για την ειρήνη και τον αφοπλισμό» και είχαν συστρατευτεί με τις λαϊκές φιλειρηνικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της έντασης των εξοπλισμών διατυπώνεται η υπόνοια από τον Γερμανό ιστορικό Γιόχεν Στάαντ, ότι η ειρηνόφιλη αυτή ομάδα ήταν «υποχείρια της Στάζι». Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε» (περίληψη στην «Ελευθεροτυπία 9/4/2001). Σ' αυτό, ο αγνώστων (;) κινήτρων Γερμανός συμπεριλαμβάνει και τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιο Κουμανάκο, έντιμο αγωνιστή της ειρήνης, τα χρόνια εκείνα.

Οπως συμμετείχαν τότε, στις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις κατά των πυρηνικών όπλων, των ξένων βάσεων, κατά της υποταγής και εξάρτησης και υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας, και πολλοί άλλοι έφεδροι αξιωματικοί και στελέχη του μεταλλαγμένου σήμερα ΝΑΤΟ - ΠΑΣΟΚ. Αγώνες που θα συνεχίσει να κάνει αταλάντευτα, ο λαός μας.

Οσοι λοιπόν, σήμερα προωθούν, ως υπουργοί, γενικοί γραμματείς κλπ. μέτρα κατά των διαδηλώσεων, ας περιλάβουν και την αναδρομικότητα, δηλαδή τις παλιές δικές τους δραστηριότητες κατά των πυρηνικών, των βάσεων, της αμερικανονατοϊκής επικυριαρχίας κλπ.


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ