Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σκληρή γραμμή χαράσσεται από την Τουρκία

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία δε φαίνεται, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, να επηρεάζει την πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, φρόντισε με δηλώσεις του να υπογραμμίσει τις πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για αυτό το θέμα.

Ο Ι. Τζεμ σε δηλώσεις του από την Κύπρο, μίλησε για «πύρρειο νίκη» των Ελληνοκυπρίων σε περίπτωση που προωθηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Ραούφ Ντενκτάς, μετά το πέρας των συνομιλιών του στα Κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε ότι αμέσως μετά την ένταξη θα ακολουθήσουν «δυσάρεστες και για τις δύο πλευρές καταστάσεις». Σε ερώτηση τι εννοούσε με παλαιότερη δήλωσή του πως η αντίδραση της Τουρκίας δε θα έχει κανέναν περιορισμό, ο Ισμαήλ Τζεμ επανέλαβε με κατηγορηματικότητα την ίδια θέση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Αθήνα «παρατηρεί»

Αυτές οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα θεωρείται εκπρόσωπος των μετριοπαθών στην πολιτική σκηνή της γείτονος, δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής επενδύοντας στην προσέγγιση με την Τουρκία.

«Πρώτα από όλα», σχολίασε τις δηλώσεις του Ισ. Τζεμ ο υπουργός τύπου Δ. Ρέππας, «η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί, αλλά ίσα-ίσα συνεχίζεται ομαλά και η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης διεύρυνσής της. Η Τουρκία, συνέχισε ο εκπρόσωπος, είναι η μόνη χώρα που έχει απομείνει να διατυπώνει τέτοιες θέσεις για την επίλυση του κυπριακού θέματος, η ηγεσία των κατεχομένων απέχει από τις συνομιλίες. Αυτό τη βαρύνει αρνητικά».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία επιχειρεί να προσφέρει μια υποστήριξη - αυτό είναι αναμενόμενο - προς τον κ. Ντενκτάς, πιστεύουμε χωρίς επιτυχία. Εχουν περιέλθει σε απομόνωση».

Ο Δ. Ρέππας, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι, «η πολιτική που ακολουθούμε, παρά το ότι δημιούργησε αμφιβολίες σε κάποιους για τα αποτελέσματά της, τώρα είναι φανερό ότι αποδίδει καρπούς. Είναι μια σωστή πολιτική. Εχουμε κερδίσει μια θέση πολιτικής υπεροχής και αυτή την πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί αυτή ευνοεί το εθνικό συμφέρον. Ευνοεί ιδιαιτέρως την υπόθεση της Κύπρου, τόσο ως προς το σκέλος της ένταξής της στην ΕΕ, όσο και ως προς τη διατήρηση της κινητικότητας γύρω από το κυπριακό ζήτημα, πράγμα που αναμφίβολα έχει ένα θετικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ξεχαστεί και να "μείνει στο ράφι" το κυπριακό θέμα. Πρέπει να συζητείται».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε επίσης «ότι στο πλαίσιο του διαλόγου για τις διαπραγματεύσεις της ένταξης, έχουν κληθεί και οι Τουρκοκύπριοι να εκπροσωπηθούν. Αρνούνται, δυστυχώς, γιατί στερούνται αυτό το δικαίωμα από την ηγεσία τους, να πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδικασίες. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι τέτοιες απειλές, σαν αυτές που διατύπωσε ο Ισ. Τζεμ, έχουν στόχο να δημιουργούν εντυπώσεις και μόνο, οι οποίες βεβαίως έχουν έναν πρόσκαιρο χαρακτήρα. Δε βοηθούν την Τουρκία, δε βοηθούν τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι γνωρίζετε ότι στο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό τους επιθυμούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προσβλέποντας ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα άλλο status από το κατοχικό status που υφίσταται σήμερα στο νησί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ