Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οπλο ενημέρωσης και αγώνα
  • Σε ειδικό ένθετο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»
  • Προετοιμάζεται πανεξόρμηση από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ

Είναι γνωστό ότι μια σειρά αλλαγές έχουν ξεκινήσει και δρομολογούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας, αναμένεται άλλωστε σύντομα το νομοσχέδιο της δήθεν «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ. Οι αντιδράσεις απέναντι σ' αυτό από τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς και μια μερίδα των επιστημόνων είναι έντονες και αναμένεται να συνεχιστούν. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις επόμενες «ρυθμίσεις» για το ενιαίο σύστημα αξιολόγησης, τα μεταπτυχιακά, την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε πάρει σαφή θέση γι' αυτές τις εξελίξεις και έγκαιρα μίλησε για τις αποφάσεις των υπουργών Παιδείας στη Σορβώνη κι αργότερα στην Μπολόνια της Ιταλίας, οι οποίες καθορίζουν το πλαίσιο και το σκοπό των αλλαγών και στη χώρα μας.

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζοντας την ανάδειξη του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος της Παιδείας, καταθέτει τις θέσεις του για το σύνθετο πρόβλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτή την Κυριακή, 22 Απρίλη, οι θέσεις του Κόμματος για την Ανώτατη Εκπαίδευση και για τις εξελίξεις που προωθούνται με βάση τις αποφάσεις της Μπολόνια κυκλοφορούν σε ειδικό ένθετο μαζί με το «Ριζοσπάστη».

Με στόχο να φτάσουν οι θέσεις του Κόμματος όσο πιο πλατιά γίνεται σε κάθε φοιτητή, σπουδαστή, εκπαιδευτικό, σε κάθε επιστήμονα και εργαζόμενο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε κάθε νέο κι εργαζόμενο, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν αυτή την Κυριακή πανεξόρμηση με το «Ριζοσπάστη». Γιατί μπροστά στις αλλαγές που προωθούνται, με σκοπό να εναρμονίσουν την εκπαίδευση με τις αναδιαρθρώσεις στην παραγωγή και την εργασία, η πρόταση αγώνα του ΚΚΕ, η πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί όπλο στα χέρια του λαού, ουσιαστικής ενημέρωσης και κάλεσμα αγώνα για ουσιαστική ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.

Η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που αναλύεται στο δεύτερο μέρος του κειμένου, αποτελεί πολιτική πρόταση. Επιδίωξη του ΚΚΕ είναι οι βασικοί άξονες της θέσης για μια Ανώτατη Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και των κοινωνικών απαιτήσεων της εποχής μας, να αποτελέσει βάση για την πιο ανοιχτή συζήτηση. Απευθύνεται πλατιά το λαό, γιατί κανείς δεν μπορεί να μείνει απληροφόρητος ή αδιάφορος για το σκοπό που εκπαιδεύονται οι νέοι στα πανεπιστήμια, προς όφελος τίνος και με ποιο στόχο γίνεται η έρευνα μέσα σ' αυτά, τι είδους γνώση και ιδεολογία παράγουν.

Επιδίωξη του Κόμματος είναι το κείμενο αυτό να δοκιμαστεί στην πράξη, στην προσπάθεια να ενισχύσει τον προσανατολισμό και την αποτελεσματικότητα των αγώνων, στην προσπάθεια να προβληματίσει και να προσανατολίσει στην πραγματική και ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γιατί το πρόβλημα της Παιδείας είναι κοινωνικό και κοινωνική πρέπει να είναι και η λύση του. Λύση που θα επιβάλλεται δυναμικά από το λαό και θα αντιπαρατίθεται σε όσους διαστρέφουν την κοινωνική αποστολή της επιστήμης και των πανεπιστημίων, σε όσους επιβουλεύονται τη μόρφωση και τη ζωή της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ