ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
Καταγγέλλει την αντικατάσταση της σύνταξης με επίδομα φτώχειας

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την απόδοση του «Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» σε ελευθεροεπαγγελματίες

Την κυβερνητική εξαπάτηση, αλλά και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να αποδώσει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων (ΕΚΑ) των 360 ευρώ και στους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ, που ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν λαμβάνουν μέχρι τώρα τη σύνταξή τους, εξαιτίας οφειλών προς το οικείο ασφαλιστικό ταμείο, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ.

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, «με την απόφαση αυτή καταργείται η έννοια της σύνταξης, όπως ισχύει μέχρι τώρα στο λεηλατημένο δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, και αντικαθίσταται με ένα επίδομα που μπορεί να καταργηθεί κάθε στιγμή. Είναι οδυνηρή η εμπειρία των συνταξιούχων απ' το ΕΚΑΣ.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Τα χρέη αυτά σωρεύτηκαν στη διάρκεια της κρίσης και ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοι δικαιούνται πλήρεις συντάξεις, δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ρύθμιση συμψηφισμού των χρεών με τα ποσά των συντάξεων, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ποσό των πέραν των 20.000 ευρώ. Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων που τρέχουν στα συσσίτια, με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στερώντας και τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν».

Η ΠΟΣ αφού σημειώνει πως το επίδομα ανασφαλίστων υπολείπεται ακόμα και της εθνικής σύνταξης κατά 6,25%, υπενθυμίζει το δίκαιο αίτημα της ίδιας της Ομοσπονδίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ), που έχουν διατυπώσει ως εξής:

«Στους συναδέλφους μας, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, αλλά δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και αδυνατούν να μπούνε σε οποιαδήποτε ρύθμιση, να τους χορηγηθεί σύνταξη με βάση την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τους ίδιους και τα παιδιά τους. Για παράδειγμα: Αν κάποιος έχει ασφάλιση 35 χρόνια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 χρόνια ασφάλισης, να του χορηγηθεί σύνταξη που αντιστοιχεί στα 25 χρόνια ασφάλισης, κι όχι να περιθωριοποιείται με ένα επίδομα φτώχειας».

Τέλος, η Ομοσπονδία ρωτά την κυβέρνηση αν «με τη χορήγηση του ΕΚΑ, διαγράφονται τα χρέη των οφειλετών ή διατηρούνται για "κληρονομιά" στα παιδιά και τα εγγόνια τους»...

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μεγάλη η συμμετοχή Ελλήνων και μεταναστών στο λαϊκό γλέντι

Οργανώθηκε με επιτυχία για 5η συνεχόμενη χρονιά, από ταξικά συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και ανέργων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το γλέντι αλληλεγγύης που διοργάνωσαν τα σωματεία των Ιωαννίνων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τη στήριξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Η εκδήλωση οργανώθηκε φέτος για 5η συνεχή χρονιά, με στόχο να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της δράσης των σωματείων, στη λειτουργία μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, αλλά και στην ενίσχυση των πυρόπληκτων της Αττικής. «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», ήταν το σύνθημα στην εξέδρα που στήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στο γλέντι συμμετείχαν μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στις δομές του νομού. Στο χώρο της εκδήλωσης τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Εξαρχος, μέλη της διοίκησης και των ΔΣ των Σωματείων.

Οι πρόσφυγες ετοίμασαν και σέρβιραν φαγητά των πατρίδων τους, τα οποία πρόσφεραν στη συνέχεια στους συμμετέχοντες στο γλέντι. Παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τις χώρες τους, ενώ παιδιά από τη δομή προσφύγων Δολιανών, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο και καταχειροκροτήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι μαθητές των Λαϊκών Φροντιστηρίων που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίοι ευχαρίστησαν τους καθηγητές τους, που αφιλοκερδώς τους βοήθησαν στον αγώνα για κατάκτηση της γνώσης, καταθέτοντας την ταξική αλληλεγγύη τους.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Ηλίας, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου. Χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, σχολιάζοντας πως η συμμετοχή αυτή κάνει πράξη, έστω και συμβολικά, το σύνθημα «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Η όμορφη εκδήλωση συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με το παραδοσιακό συγκρότημα των Σταύρου Καψάλη και Ηλία Πλαστήρα, με γλέντι και χορό.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΤΜΟΥ
Επικίνδυνες ελλείψεις σε οδηγούς - πληρώματα ασθενοφόρου

Τρεις εργαζόμενοι είναι οι οδηγοί - πλήρωμα του ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, ενώ σύμφωνα και με το ξεπερασμένο οργανόγραμμα του ΚΥ προβλέπονται τουλάχιστον άλλοι δύο μόνιμοι οδηγοί.

Το αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Απασχολούνται πέραν των νόμιμων πέντε βαρδιών ανά βδομάδα για να καλύψουν το 24ωρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, δεν μπορούν να πάρουν τη νόμιμη άδειά τους και τα οφειλόμενα ρεπό. Η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτήριου Λέρου - ΚΥ Πάτμου - ΠΠΙ Λειψών - Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ) στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων για πρόσληψη δύο μόνιμων οδηγών - πληρωμάτων ασθενοφόρου και απαιτεί «την άμεση μετακίνηση οδηγών - πληρωμάτων ασθενοφόρου έως ότου γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Οπως καταγγέλλει, επίσης, «συχνά το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση, με πτητικό μέσο, σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται με πλωτά μέσα, προφανώς ακατάλληλα, από τα ΚΥ σε νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες αντιμετώπισης του αρρώστου. Εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού του ΕΚΑΒ στα νησιά μας, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας συνοδεύουν τα περιστατικά, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους».

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΜΚΟ «PRAKSIS»

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ «PRAKSIS» στην Αθήνα έκαναν τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Σωματειακή Επιτροπή εργαζομένων στις ΜΚΟ, με βασικό αίτημα την άμεση καταβολή του μισθού του Ιούλη.

Η κινητοποίηση έγινε ύστερα από τις υπεκφυγές και την άρνηση της διοίκησης της ΜΚΟ να απαντήσει στις συνεχόμενες παρεμβάσεις του Συνδέσμου σχετικά με την καταβολή των μισθών και το απαράδεκτο καθεστώς πληρωμών με «έναντι», που εφαρμόζει από το Γενάρη του 2018.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση της «PRAKSIS», οι εργαζόμενοι έθεσαν τα εξής αιτήματα: Αμεση καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων. Τήρηση της 5ήμερης εργασίας. Να σταματήσει η ανάθεση καθηκόντων πέραν της ειδικότητας και του αντικειμένου των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ δεν είναι ούτε εθελοντές, ούτε συνεργάτες που θα εργάζονται χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς να πληρώνονται στην ώρα τους. Ούτε η μισθοδοσία τους μπορεί να εξαρτάται από υπογραφές, επιδοτήσεις, προγράμματα και τα διάφορα νταλαβέρια μεταξύ κυβέρνησης και ΜΚΟ», τονίζει ο Σύνδεσμος και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Καταγγέλλουν την απόλυση δημοσιογράφου

Την αιφνιδιαστική απόλυση του δημοσιογράφου Αρ. Καλογερόπουλου από την εργοδοσία του τηλεοπτικού «ΣΚΑΪ» την περασμένη Δευτέρα καταγγέλλουν με ψήφισμά τους οι συνάδελφοί του στο σταθμό. Για το λόγο αυτό, χτες πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο το λόγο της απόλυσής του, καθώς καταδεικνύει τη λογική της απόλυτης συμμόρφωσης» και σημειώνουν ότι «εναντιωνόμαστε σε αυτήν την τιμωρητική λογική, θύματα της οποίας μπορούμε δυνητικά να είμαστε όλοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ