Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
Καταγγέλλει την αντικατάσταση της σύνταξης με επίδομα φτώχειας

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την απόδοση του «Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» σε ελευθεροεπαγγελματίες

Την κυβερνητική εξαπάτηση, αλλά και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να αποδώσει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων (ΕΚΑ) των 360 ευρώ και στους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ, που ενώ έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν λαμβάνουν μέχρι τώρα τη σύνταξή τους, εξαιτίας οφειλών προς το οικείο ασφαλιστικό ταμείο, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ.

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, «με την απόφαση αυτή καταργείται η έννοια της σύνταξης, όπως ισχύει μέχρι τώρα στο λεηλατημένο δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, και αντικαθίσταται με ένα επίδομα που μπορεί να καταργηθεί κάθε στιγμή. Είναι οδυνηρή η εμπειρία των συνταξιούχων απ' το ΕΚΑΣ.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Τα χρέη αυτά σωρεύτηκαν στη διάρκεια της κρίσης και ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοι δικαιούνται πλήρεις συντάξεις, δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ρύθμιση συμψηφισμού των χρεών με τα ποσά των συντάξεων, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ποσό των πέραν των 20.000 ευρώ. Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων που τρέχουν στα συσσίτια, με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στερώντας και τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν».

Η ΠΟΣ αφού σημειώνει πως το επίδομα ανασφαλίστων υπολείπεται ακόμα και της εθνικής σύνταξης κατά 6,25%, υπενθυμίζει το δίκαιο αίτημα της ίδιας της Ομοσπονδίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ), που έχουν διατυπώσει ως εξής:

«Στους συναδέλφους μας, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, αλλά δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και αδυνατούν να μπούνε σε οποιαδήποτε ρύθμιση, να τους χορηγηθεί σύνταξη με βάση την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τους ίδιους και τα παιδιά τους. Για παράδειγμα: Αν κάποιος έχει ασφάλιση 35 χρόνια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 χρόνια ασφάλισης, να του χορηγηθεί σύνταξη που αντιστοιχεί στα 25 χρόνια ασφάλισης, κι όχι να περιθωριοποιείται με ένα επίδομα φτώχειας».

Τέλος, η Ομοσπονδία ρωτά την κυβέρνηση αν «με τη χορήγηση του ΕΚΑ, διαγράφονται τα χρέη των οφειλετών ή διατηρούνται για "κληρονομιά" στα παιδιά και τα εγγόνια τους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ