ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει το φιλοναζιστικό καθεστώς και τον πρόεδρο της Βουλής

Τον φιλοναζιστή πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου, Αντρέι Παρούμπι, και την κυβέρνηση του Κιέβου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιοτρ Σιμονένκο, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του πρώτου. Συγκεκριμένα ο Παρούμπι, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, εμφάνισε προκλητικά τον Χίτλερ ως τον «μεγαλύτερο προωθητή της άμεσης δημοκρατίας, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για το σήμερα».

Οπως σημειώνει ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας, «η βασική απειλή στην Ουκρανία τού σήμερα είναι το καθεστώς της μετα-Μεϊντάν εποχής (σ.σ. μετά την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς), που αποδεικνύει τη νεοναζιστική του ουσία και τη φύση της φασιστικής δικτατορίας. Ο Παρούμπι είναι ο ιδρυτής του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος (νεοναζί) που έχει εγγραφεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και βασίζεται στην ιδεολογία του εθνικισμού του Ντμίτρι Ντοντσόφ, που συνδυάζει τις παραδόσεις του χιτλεροφασισμού και του ιταλικού φασισμού του Μουσολίνι. Το νόημα της ζωής του Παρούμπι είναι να συνεχίσει το έργο του Χίτλερ και να εφαρμόσει την πολιτική του, της εξόντωσης του λαού της Ουκρανίας. Η πραγματική απειλή για την Ουκρανία είναι το καθεστώς Ποροσένκο, Παρούμπι, Τουρτσίνοφ και διαφόρων άλλων εθνικιστικών και φασιστικών κομμάτων. Αυτό είναι που καταστρέφει την εδαφική ακεραιότητα και αφαιρεί από την Ουκρανία την πολιτική και οικονομική κυριαρχία, κάνοντάς την νεοαποικία και το λαό της σκλάβο των πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Τέλος, ο Π. Σιμονένκο καλεί τόσο το τοπικό κοινοβούλιο όσο και τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσουν την καθαίρεση του Παρούμπι από τη θέση του προέδρου της Βουλής, και ταυτόχρονα να δικαστεί, όπως οι ναζιστές ηγέτες στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Σκληρά γερμανοβρετανικά παζάρια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα σκαμπανεβάσματα της στερλίνας συνεχίζονται, καθώς εντείνονται η αβεβαιότητα και τα παζάρια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για τις μελλοντικές τους σχέσεις μετά τη διαδικασία αποχώρησης (Βrexit). Χτες, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» μετέδωσε πως οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Γερμανίας «εγκατέλειψαν ορισμένες βασικές απαιτήσεις» που είχαν διατυπώσει σε σχέση με το Brexit, διευκολύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία για τις μελλοντικές τους σχέσεις. Αυτή η πληροφορία και μόνο ανέβασε χτες τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατά 1%, για πρώτη φορά μετά από μέρες... Το δίκτυο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, υποστήριξε επίσης ότι η Γερμανία είναι «έτοιμη» να αποδεχθεί μία λιγότερο λεπτομερή συμφωνία για τις οικονομικές και εμπορικές μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Νωρίτερα, το βρετανικό συνδικάτο GMB, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με πάνω από 600.000 μέλη, ανακοίνωσε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την εκστρατεία που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος δεν έχουν πλέον σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα «του οικονομικού χάους ή της διακύβευσης θέσεων εργασίας και απώλειας κεκτημένων δικαιωμάτων». Απαίτησε έτσι τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ώστε το εκλογικό σώμα να αποφασίσει, με τα σημερινά δεδομένα, αν αποδέχεται ή απορρίπτει την τελική συμφωνία για το Brexit.

Χτες, πάντως, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό των οργανώσεων NatCen και «The UK in a changing Europe» έδειξαν ότι το 59% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα για το Brexit.

Κατηγορούν δύο Ρώσους για την υπόθεση Σκριπάλ

Βρετανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν χτες ότι διαθέτουν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες για «συνωμοσία για φόνο» έναντι των δύο Ρώσων υπηκόων Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ (περίπου 40 ετών) για την υπόθεση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, τον περασμένο Μάρτη στο Σάσλμπερι της Αγγλίας. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα Νόβιτσοκ, με το οποίο δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ, βρέθηκαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου όπου είχαν διαμείνει οι δύο άνδρες μεταξύ 2 και 4 Μάρτη. Πρόσθεσαν πως δεν θα ζητήσουν την έκδοση των κατηγορουμένων από τη Ρωσία, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό.

Αργότερα, ο Ρώσος διπλωματικός επιτετραμμένος στο Λονδίνο, Ιβάν Βολόντιν, κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης».

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ο λαός και πάλι στη μέγγενη

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Μια πρώτη συμφωνία για συνέχιση του παζαριού με τεχνικές επιτροπές ήταν το αποτέλεσμα της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, Νικολάς Ντουχόβνε, με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον. Το διακύβευμα είναι το να εκταμιευτούν γρηγορότερα οι δόσεις από το δάνειο των 50 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι τον περασμένο Ιούνη, ώστε υποτίθεται να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αργεντίνικη οικονομία, 3η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική.

Η καπιταλιστική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα οδηγεί στην ανάγκη χρηματοδότησης του κεφαλαίου για άλλη μια φορά με νέες θυσίες των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό φαίνεται και από τα νέα μέτρα περικοπών που θα πλήξουν κοινωνικές δαπάνες (μείωση επιδοτήσεων σε μεταφορές, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, υποβάθμιση υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Εργασίας σε γενικές γραμματείες) και θα επιδεινώσουν τις συνθήκες φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση μιλάει για «νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών» ώστε το 2020 να αρχίσει η ανάπτυξη. Επίσης, για πάταξη της διαφθοράς, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, με το λεγόμενο «σκάνδαλο των τετραδίων», όπου φέρεται να καταγράφονται μίζες εκατομμυρίων για διευκολύνσεις ημέτερων επιχειρηματιών όταν ήταν στην κυβέρνηση (2010 - 2014), κάτι παρόμοιο με τη Βραζιλία. Από την πλευρά της η Κίρσνερ κάνει λόγο για συκοφαντίες, κατηγορεί την κυβέρνηση Μάκρι ότι «ξαναρίχνει την Αργεντινή στην αγκαλιά του ΔΝΤ» και υπερασπίζεται τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της.

Στην πραγματικότητα, με όλες τις μορφές διαχείρισης, τη σοσιαλδημοκρατική των Κίρσνερ από το 2001 έως το 2015, που δήθεν συγκρούστηκαν με το ΔΝΤ, και τη νεοφιλελεύθερη του Μάκρι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το ντόπιο κεφάλαιο βγήκαν κερδισμένοι και ο αργεντίνικος λαός χαμένος, με «ψίχουλα» αρχικά και στη συνέχεια με απώλειες στο εισόδημα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, με υπονόμευση δικαιωμάτων του. Σε αυτό συνέβαλαν και οι αυταπάτες περί ενός «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», της νέας σοσιαλδημοκρατίας στη Λατινική Αμερική, την οποία πλάσαρε και πλασάρει στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, που αφόπλισαν το λαϊκό - εργατικό κίνημα και προετοίμασαν τη σημερινή νέα αντιλαϊκή επίθεση. Οι διαμαρτυρίες που ξεσηκώνονται σήμερα από εργατικά συνδικάτα στην Αργεντινή, για να μη μείνουν άσφαιρα πυρά πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και όχι μόνο κάποιους διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ.-- Η τροπική καταιγίδα Γκόρντον έφτασε το τελευταίο 48ωρο στις ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού προκαλώντας το θάνατο ενός παιδιού και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών. Η καταιγίδα έπληξε την περιοχή κοντά στα διοικητικά όρια των πολιτειών Αλαμπάμα και Μισισιπή, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, στην πολιτεία της Λουιζιάνα, η οποία είχε καταστραφεί το 2005 από τον τυφώνα «Κατρίνα».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από διπλή βομβιστική επίθεση σε γειτονιά σιιτών, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Η επίθεση έγινε κοντά στο νοσοκομείο Αλί Αμπάντ και το πανεπιστήμιο της πόλης, ενώ αρχικά δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας που ερευνά τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Ρόμπερτ Μιούλερ, προθυμοποιήθηκε να δεχθεί την υποβολή απαντήσεων γραπτώς από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις ερωτήσεις του για το αν το προεκλογικό επιτελείο του συνωμότησε με τη Ρωσία για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016. Ο Μιούλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον Τραμπ να καταθέσει ενώπιον της ομάδας του προκειμένου να του ζητηθούν διευκρινίσεις.

Επαφές Κορεατών στην Πιονγιάνγκ

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας είχε χτες συναντήσεις με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας στην Πιονγιάνγκ, ενώ παρέδωσαν προσωπική επιστολή του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας, Τσουν Γιούι Γιονγκ, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε μέσα στο χρόνο να τερματιστεί ο Κορεατικός πόλεμος». Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Κορέας», τη νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Ρι Σον Κουόν, επικεφαλής της επιτροπής για την ειρηνική επανένωση της Βόρειας Κορέας. Ακόμα, οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι συναντήθηκαν και με τον Κιμ Γιονγκ Γκουκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, ο τελευταίος αναφέρθηκε με δηλώσεις του και στην πορεία των σχέσεων ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, λέγοντας ότι «αν οι δύο πλευρές έχουν την πολιτική βούληση, είναι λογικό πρώτα να τερματίσουν το καθεστώς πολέμου στη Χερσόνησο».

Θυμίζουμε ότι μέσα στο Σεπτέμβρη, οι ηγέτες Βόρειας και Νότιας Κορέας θα συναντηθούν στη δεύτερη Σύνοδό τους μετά από εκείνη που είχαν τον περασμένο Απρίλη, σηματοδοτώντας την ένταση των διεργασιών για τη «διευθέτηση» του Κορεατικού, με φόντο σκληρούς ανταγωνισμούς σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πολύνεκρο πέρασμα τυφώνα

ΤΟΚΙΟ.--

Τουλάχιστον 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 460 τραυματίστηκαν μετά το πέρασμα του τυφώνα Τζέμπι από την ιαπωνική επικράτεια. Ιδιαίτερα επλήγη η περιοχή Οσάκα (στα δυτικά), όπου το αεροδρόμιο Κανσάι έμεινε κλειστό για πολλές ώρες. Μέχρι και χτες το απόγευμα τοπική ώρα, περίπου 423.000 σπίτια και επιχειρήσεις στην περιφέρεια Κανσάι έμεναν χωρίς ρεύμα.

Ιαπωνικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι εκδόθηκαν εντολές επείγουσας απομάκρυνσης για πάνω από 2 εκατομμύρια κόσμο. Σοβαρές υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στο Τόκιο.

Στις αρχές του καλοκαιριού, η Ιαπωνία κατέγραψε πάνω από 200 νεκρούς μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις και μεγάλες πλημμύρες. Τον Ιούλη ακολούθησαν κύματα καύσωνα και έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ