Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ο λαός και πάλι στη μέγγενη

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Μια πρώτη συμφωνία για συνέχιση του παζαριού με τεχνικές επιτροπές ήταν το αποτέλεσμα της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, Νικολάς Ντουχόβνε, με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον. Το διακύβευμα είναι το να εκταμιευτούν γρηγορότερα οι δόσεις από το δάνειο των 50 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι τον περασμένο Ιούνη, ώστε υποτίθεται να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αργεντίνικη οικονομία, 3η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική.

Η καπιταλιστική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα οδηγεί στην ανάγκη χρηματοδότησης του κεφαλαίου για άλλη μια φορά με νέες θυσίες των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό φαίνεται και από τα νέα μέτρα περικοπών που θα πλήξουν κοινωνικές δαπάνες (μείωση επιδοτήσεων σε μεταφορές, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, υποβάθμιση υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Εργασίας σε γενικές γραμματείες) και θα επιδεινώσουν τις συνθήκες φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση μιλάει για «νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών» ώστε το 2020 να αρχίσει η ανάπτυξη. Επίσης, για πάταξη της διαφθοράς, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, με το λεγόμενο «σκάνδαλο των τετραδίων», όπου φέρεται να καταγράφονται μίζες εκατομμυρίων για διευκολύνσεις ημέτερων επιχειρηματιών όταν ήταν στην κυβέρνηση (2010 - 2014), κάτι παρόμοιο με τη Βραζιλία. Από την πλευρά της η Κίρσνερ κάνει λόγο για συκοφαντίες, κατηγορεί την κυβέρνηση Μάκρι ότι «ξαναρίχνει την Αργεντινή στην αγκαλιά του ΔΝΤ» και υπερασπίζεται τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της.

Στην πραγματικότητα, με όλες τις μορφές διαχείρισης, τη σοσιαλδημοκρατική των Κίρσνερ από το 2001 έως το 2015, που δήθεν συγκρούστηκαν με το ΔΝΤ, και τη νεοφιλελεύθερη του Μάκρι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το ντόπιο κεφάλαιο βγήκαν κερδισμένοι και ο αργεντίνικος λαός χαμένος, με «ψίχουλα» αρχικά και στη συνέχεια με απώλειες στο εισόδημα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, με υπονόμευση δικαιωμάτων του. Σε αυτό συνέβαλαν και οι αυταπάτες περί ενός «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», της νέας σοσιαλδημοκρατίας στη Λατινική Αμερική, την οποία πλάσαρε και πλασάρει στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, που αφόπλισαν το λαϊκό - εργατικό κίνημα και προετοίμασαν τη σημερινή νέα αντιλαϊκή επίθεση. Οι διαμαρτυρίες που ξεσηκώνονται σήμερα από εργατικά συνδικάτα στην Αργεντινή, για να μη μείνουν άσφαιρα πυρά πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και όχι μόνο κάποιους διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ