ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Αυξήσεις στα εισιτήρια και ... διόδια

Αυξήσεις - «φωτιά» μέχρι και 25% στα εισιτήρια εσωτερικού, επιβάλλει από αύριο ο όμιλος εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του πανάκριβου ιδιωτικού αεροδρομίου Σπάτων.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά την πτήση της ΟΑ από και προς την Αλεξανδρούπολη (24,9%), ενώ ακολουθεί η πτήση της Κέρκυρας, με αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου 18,9%. Ανάλογες αυξήσεις στα εισιτήρια επιβάλλει από αύριο και η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», με μεγαλύτερη στην πτήση των Ιωαννίνων (16,8%).

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες έχουν αυξήσει ήδη τις τιμές των εισιτηρίων τους, ενώ με την έναρξη λειτουργίας του ιδιωτικού αεροδρομίου Σπάτων το «σπατόσημο» για τις πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκε από 3.400 δρχ. σε 4.089 δρχ., ενώ παράλληλα επιβλήθηκε και φόρος ανά επιβάτη 2.897 δρχ.

Διόδια από Δευτέρα

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα αρχίσουν οι Αθηναίοι να πληρώνουν το «χαράτσι» των διοδίων, ακόμη και μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας, δηλαδή στο τμήμα της Αττικής Οδού που έχει ήδη παραδοθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγοί των ΙΧ αυτοκινήτων που μπαίνουν στα συγκεκριμένα τμήματα θα πληρώνουν διόδια 200 δραχμών, ενώ για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων το τίμημα των διοδίων θα διαμορφωθεί ως εξής: 100 δρχ. για τις μοτοσικλέτες, 400 δρχ. για τα ελαφρά ρυμουλκούμενα οχήματα, 500 δρχ. για τα λεωφορεία και 800 δρχ. για τα τετραξονικά φορτηγά.

Οι τιμές αυτές των διοδίων θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και πρόκειται να αναπροσαρμοστούν, φυσικά προς τα πάνω. Για παράδειγμα, τα διόδια που θα πληρώνουν οι οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων θα φτάσουν τις 350 δρχ., ενώ ανάλογες θα είναι οι αυξήσεις για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και στη συνέχεια οι τιμές των διοδίων στην Αττική Οδό θα εξακολουθήσουν να αναπροσαρμόζονται, σε συνδυασμό με την παράδοση στην κυκλοφορία των διαφόρων τμημάτων της, που θα γίνεται κατά δόσεις μέχρι το Δεκέμβρη του 2003. Μόλις ολοκληρωθεί η λεωφόρος, τα διόδια που θα πληρώνουν οι οδηγοί θα είναι σε τιμές - «φαρμάκι». Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν 800 δρχ.!

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Προσφυγή κατά της απόφασης του Δήμου Αθήνας

Στην επιτροπή του Αρθρου 18 θα προσφύγουν δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας μαζί με κατοίκους και φορείς της περιοχής των Ανω Αμπελοκήπων ενάντια στην πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του δήμου να ξεπουλήσει και το υπόλοιπο κτήμα θων στον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό, σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν καλύψει εντός 10 ημερών πλήρως την απαλλοτρίωση του χώρου. Την πρωτοβουλία πήρε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η οποία αμφισβήτησε έντονα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης, αφού δεν είχαν τηρηθεί τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, οι λόγοι για τους οποίους ενίστανται κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι, είναι οι εξής:

  • Από το φάκελο απουσίαζε η απαραίτητη γραπτή εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά παράβαση του άρθρου 100 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ακόμα και κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Ο φάκελος του θέματος, όπως δόθηκε στους συμβούλους, δεν ήταν πλήρης, ώστε οι σύμβουλοι να έχουν πλήρη γνώση του θέματος. Από τα έξι συνημμένα έγγραφα του φακέλου, υπήρχε μόνο ένα μονοσέλιδο έγγραφο του Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων. Από την άλλη, είχαν παρατεθεί πέντε πολυσέλιδες αναλύσεις της πολυδιαφημισμένης - και μέσω του Τύπου - «πρότασης» του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, ο οποίος επιδιώκει να χτίσει και το υπόλοιπο του κτήματος Θων με ένα ακόμη μεγαθήριο - κάλυψης 1.150 τμ και ύψους 27 μέτρων - καθώς και ένα υπόγειο γκαράζ 400 θέσεων.
  • Στη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εξετάστηκαν καθόλου - αν και θίχτηκαν από τους κατοίκους της περιοχής που μίλησαν στη συνεδρίαση - μια σειρά από ζητήματα που στην ουσία καθιστούν αφερέγγυα την πρόταση του Μπ. Βωβού. Πρώτον, το γεγονός ότι δεν είναι ιδιοκτήτης - όπως ο ίδιος παραδέχεται εγγράφως - όλου του κτήματος αφού τμήματά του ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα και στο Γηροκομείο. Δεύτερον, το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ στο οποίο επισημαίνεται ότι κάτω από το κτήμα Θων υπάρχει ρέμα ιδιοκτησίας της.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι κάτοικοι, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω παρατυπίες και παρανομίες της διοίκησης του δήμου θα καταθέσουν μια από τις προσεχείς μέρες προσφυγή στην Επιτροπή του Αρθρου 18, την οποία θα αποστείλουν και στην υπουργό Εσωτερικών Β. Παπανδρέου.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
Παίρνουν θάρρος από τη μεταρρύθμιση

Απλός θεατής είναι το υπουργείο Παιδείας απέναντι στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας να διοργανώσει από χτες πανελλαδικές εξετάσεις προσομοίωσης με τη συμμετοχή μάλιστα εκπαιδευτικών δημοσίων σχολείων και σε κάποιες περιπτώσεις και σε σχολικές αίθουσες.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η ΟΕΦΕ, παρουσίασε την πρωτοβουλία επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει στόχο την προσέγγιση των θεμάτων του Ιούνη, αλλά την εξοικείωση με τις εξετάσεις και ότι ανάλογα διαγωνίσματα γίνονται κατά τις διακοπές του Πάσχα στα φροντιστήρια εδώ και χρόνια. Στις εξετάσεις προσομοίωσης θα πάρουν μέρος περίπου 30.000 μαθητές Λυκείου. Οπως είπαν μάλιστα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, με παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιστρατεύτηκαν σχολικές αίθουσες και δημοτικά καταστήματα για να γίνουν οι εξετάσεις (!), κάτι που ήδη προκαλεί ερωτηματικά για το πώς μία επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιεί τα δημόσια σχολεία.

Οι εκπρόσωποι των φροντιστών παρουσίασαν την πρωτοβουλία ως «αναγκαιότητα» που γεννά το εκπαιδευτικό σύστημα, δηλώνοντας ότι γονείς και μαθητές «στηρίζουν» τη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Χαρακτηριστική όμως ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της Ενωσης Ελλήνων Χημικών κ. Παπαγεωργίου, φροντιστηριακού καθηγητή, που σημείωσε ότι αν η πολιτεία έφτιαχνε σχολεία όπως τα θέλει ο κάθε πολίτης, τα φροντιστήρια θα είχαν καταργηθεί.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «καλοταϊσμένη» από την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται, φροντιστηριακή πρωτοβουλία. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι πέρα από τον επιχειρηματικό και διαφημιστικό της χαρακτήρα, η διοργάνωση εξετάσεων από τα φροντιστήρια αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα τραγικά αποτελέσματα της μεταρρύθμισης η οποία έχει «φροντιστηριοποιήσει» το σχολείο και ταυτόχρονα θεωρεί απαράδεκτο το να χρησιμοποιούνται οι σχολικές αίθουσες από φροντιστήρια.

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Διαγωνισμός για 150 θέσεις

Προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση 150 θέσεων σπουδαστών στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις προσεχείς ημέρες. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει στις 22 Ιουνίου και θα τελειώσει στις 7 Ιουλίου και οι προς πλήρωση θέσεις κατανέμονται ως εξής: Γενικής Διοίκησης 50. Εμπορικών Ακολούθων 14. Ακολούθων Τύπου 15. Κοινωνικής Διοίκησης 33. Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης 38.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ιδιώτες και υπάλληλοι Δημοσίων Υπηρεσιών και ΟΤΑ. Οι ιδιώτες πρέπει να έχουν πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ και η ηλικία τους να μην είναι μεγαλύτερη των 35 ετών. Οι υπάλληλοι του δημοσίου και των ΟΤΑ δεν πρέπει να είναι πάνω από 40 ετών. Επίσης μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή με απολυτήριο Λυκείου εφόσον έχουν 5ετή προϋπηρεσία στο δημόσιο.

Φρικτός θάνατος για οικοδόμο και το γιο του

Φρικτό θάνατο κάτω από τα συντρίμμια μιας μεσοτοιχίας βρήκαν χθες το μεσημέρι ο 10χρονος Παναγιώτης Ξανθόπουλος και ο πατέρας του Αναστάσιος 43 ετών, σε οικοδομή κοντά στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικοδόμος Α. Ξανθόπουλος είχε αναλάβει την ανακατασκευή και διαμόρφωση του εσωτερικού βιοτεχνικού χώρου. Χθες στη δουλιά πήρε μαζί του και το παιδί του. Λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι και ενώ είχε ξεκινήσει την κατεδάφιση μεσοτοιχίας, διαπίστωσε πως τα μπάζα έπεφταν πάνω στο παιδί του και αμέσως έσπευσε να τον προστατεύσει αγκαλιάζοντάς τον. Ομως, ξαφνικά ο τοίχος έπεσε σχεδόν ολόκληρος και τους καταπλάκωσε.

Αμέσως οι άλλοι εργαζόμενοι του έργου κάλεσαν το ΕΚΑΒ, για να σώσουν τα θύματα, που, όπως φάνηκε, είχαν τραυματιστεί βαρύτατα. Λίγο αργότερα, και ενώ ο μικρός Παναγιώτης μεταφερόταν στο νοσοκομείο, ξεψύχησε. Με την είσοδό του στο νοσοκομείο, άφησε την τελευταία του πνοή και ο 43χρονος οικοδόμος.

Στο χώρο του ατυχήματος, μετέβησαν κλιμάκια της αστυνομίας και της Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι διενεργούν έρευνα για να διαπιστωθούν επακριβώς τα αίτια του δυστυχήματος.

Εφτά Κούρδους λαθρομετανάστες εντόπισαν χτες το πρωί αστυνομικοί στην καρότσα φορτηγού αυτοκινήτου, με πινακίδες Λουξεμβούργου, στα διόδια Ελευσίνας, μετά από καταγγελία του οδηγού του αυτοκινήτου. Ο οδηγός είχε παραλάβει την καρότσα από το λιμάνι της Κορίνθου και στη διαδρομή άκουσε φωνές και θορύβους και ειδοποίησε την αστυνομία. Οι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν και κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ