ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη μνήμη των πεσόντων στον αγώνα κατά της δικτατορίας

Τιμώντας τους αγωνιστές που έπεσαν στην πάλη για την ανατροπή της ξενοκίνητης δικτατορίας του 1967, η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι αγωνιστές ενάντια στη δικτατορία θα πραγματοποιήσουν πορεία, το Σάββατο 21/4, στις 10 π.μ., από τα γραφεία της ΚΟΘ προς το τότε κτίριο (άντρο βασανιστηρίων) της Ασφάλειας, στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφανιών.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ τονίζει: «Το Σάββατο 21 Απριλίου συμπληρώνονται 34 χρόνια από τη χούντα των συνταγματαρχών, που επέβαλαν οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί το 1967 στη χώρα μας. Το σύνθημα εκείνης της εποχής "ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι" παραμένει τραγικά επίκαιρο, ιδιαίτερα τις στιγμές αυτές που προωθούνται "βελούδινες" αλλαγές συνόρων στη Βαλκανική και οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή δεν έχουν εκλείψει».

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί σε συμμετοχή στην πορεία για την αποφασιστική διαδήλωση του αιτήματος για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί από τα Βαλκάνια.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαζικές εξορμήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» σε όλη τη χώρα από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις

«Ο αγώνας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού», γι' αυτό και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ προετοιμάζουν το άνοιγμα που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες στους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους, με τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα κυκλοφορήσουν αυτή την Κυριακή με το «Ριζοσπάστη». Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι έντονες και η κυβέρνηση σπεύδει να προσαρμόσει την παιδεία στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, εφαρμόζοντας πιστά τις ευρωεντολές της Μπολόνια, η πρόταση του ΚΚΕ για ανώτατη εκπαίδευση, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και την ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος του λαού, αποτελεί όπλο στα χέρια κάθε φοιτητή, επιστήμονα, προοδευτικού ανθρώπου.

Για τις Οργανώσεις της Σπουδάζουσας και των ΤΕΙ στην Αθήνα, οι εξορμήσεις με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» είναι καθιερωμένες. Αυτή την Κυριακή, όμως, η εξόρμηση παίρνει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς στόχος των οργανώσεων είναι να φτάσει η πρόταση του ΚΚΕ για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση όσο πιο πλατιά γίνεται. Να γίνει αφορμή για κουβέντα σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα και να μη μείνει μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας που να μην ενημερωθεί και να μην πει γνώμη.

«Το προηγούμενο διάστημα, λόγω των εξελίξεων στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και των φοιτητικών εκλογών, ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας με χιλιάδες φοιτητές», μας λέει ο Μάκης Πέτσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας. «Στόχος μας είναι να φτάσει ο "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης" σ' όλους αυτούς, σ' όλους όσοι ψήφισαν την Πανσπουδαστική, αλλά και σε ακόμα περισσότερους φοιτητές». Την Κυριακή η Σπουδάζουσα Αθήνας θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε σημεία του κέντρου της πόλης, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη, που θα ανοίξουν οι σχολές, τα μέλη της ΚΝΕ θα διακινήσουν την εφημερίδα «σε κάθε αμφιθέατρο, σε κάθε γραφείο καθηγητή, σε κάθε χώρο δουλιάς μέσα στα πανεπιστήμια».

Η εξόρμηση θα συνδυαστεί και με τη μάχη της οικονομικής ενίσχυσης της ΚΝΕ, με την οικονομική εξόρμηση και το πολιτικό άνοιγμα στη νεολαία, που πραγματοποιεί μπροστά στο συνέδριό της. Παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας καμπάνιας ενημέρωσης και συζήτησης των θέσεων του Κόμματος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα διαρκέσει όλο το Μάη και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και συσκέψεις σε όλες τις σχολές. Στόχος είναι να αποτελέσει η πρόταση του ΚΚΕ βάση για μια ανοιχτή συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση και ταυτόχρονα να δοκιμαστεί στην πράξη μέσα στο κίνημα και στους αγώνες που θα 'ρθουν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκβιάζει η Αγκυρα

Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ στα Κατεχόμενα.

Ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι, τόσο ο Ισμαήλ Τζεμ, όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβαν τον εαυτό τους επισημαίνοντας ότι, με τις θέσεις της η τουρκική πλευρά μόνο προβλήματα δημιουργεί και δε βοηθά στην ειρήνευση στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αντιδράσεις Τζεμ αποδεικνύουν την απομόνωση στην οποία περιήλθαν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς τόσο σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, όσο και τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού.

Είναι φανερό, συνέχισε, ότι η Αγκυρα κορυφώνει τις απειλές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να την εκφοβίσει και να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά είναι στριμωγμένη όσο ποτέ άλλοτε και προσπαθεί μετά το Ελσίνκι, με απειλές και ξεσπάσματα να αποτρέψει εξελίξεις που για πρώτη φορά προδιαγράφονται προς όφελος της Κύπρου.

Το γεγονός αυτό, είπε ο εκπρόσωπος, καταδεικνύει πως η πολιτική που ακολουθείται από την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι η ορθή. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των απειλών Τζεμ, για την ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου σε περίπτωση μη λύσης ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτοξεύει τέτοιες απειλές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, απαντά με σαφή τρόπο στον τουρκικό εκβιασμό, μέσω των επαφών με την Τουρκία, αλλά περισσότερο με την προώθηση της κυπριακής ένταξης.

Κλιμακώνει την πίεση η Αγκυρα

Εν τω μεταξύ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Σώτος Ζακχαίος κατήγγειλε τις νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, το Φλεβάρη και το Μάρτη. Σε επιστολή του προς τον ΓΓ των Ην. Εθνών, ο Σ. Ζακχαίος καλεί για τερματισμό τέτοιων ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Στην επιστολή προστίθεται, επίσης, ότι οι παραβιάσεις πραγματοποιούνται τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα αναμένει από την τουρκική πλευρά να αλλάξει την απόφασή της να μη συμμετάσχει στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων και να αποσύρει τις απαράδεκτες προϋποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών.

Ευρωπαϊκές ψευδαισθήσεις

Αγνοια για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ στα Κατεχόμενα εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντιστρέψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δε γνωρίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Τζεμ για «τουρκική αντίδραση χωρίς όρια», σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να έχει προηγηθεί λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Κύπρος, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, διεξάγει εξ ορισμού διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία αυτή. Παράλληλα, σημείωσε ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από αυτή τη θέση, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Την Κυριακή, 22 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συζητήσει για τις πολιτικές εξελίξεις με τον δημοσιογράφο Νίκο Χασαπόπουλο στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ). Η συνέντευξη μεταδίδεται από τη ΝΕΤ και σε επανάληψη, μετά το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της Κυριακής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ