Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκβιάζει η Αγκυρα

Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ στα Κατεχόμενα.

Ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι, τόσο ο Ισμαήλ Τζεμ, όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβαν τον εαυτό τους επισημαίνοντας ότι, με τις θέσεις της η τουρκική πλευρά μόνο προβλήματα δημιουργεί και δε βοηθά στην ειρήνευση στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αντιδράσεις Τζεμ αποδεικνύουν την απομόνωση στην οποία περιήλθαν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς τόσο σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, όσο και τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού.

Είναι φανερό, συνέχισε, ότι η Αγκυρα κορυφώνει τις απειλές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να την εκφοβίσει και να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά είναι στριμωγμένη όσο ποτέ άλλοτε και προσπαθεί μετά το Ελσίνκι, με απειλές και ξεσπάσματα να αποτρέψει εξελίξεις που για πρώτη φορά προδιαγράφονται προς όφελος της Κύπρου.

Το γεγονός αυτό, είπε ο εκπρόσωπος, καταδεικνύει πως η πολιτική που ακολουθείται από την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι η ορθή. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των απειλών Τζεμ, για την ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου σε περίπτωση μη λύσης ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτοξεύει τέτοιες απειλές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, απαντά με σαφή τρόπο στον τουρκικό εκβιασμό, μέσω των επαφών με την Τουρκία, αλλά περισσότερο με την προώθηση της κυπριακής ένταξης.

Κλιμακώνει την πίεση η Αγκυρα

Εν τω μεταξύ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Σώτος Ζακχαίος κατήγγειλε τις νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, το Φλεβάρη και το Μάρτη. Σε επιστολή του προς τον ΓΓ των Ην. Εθνών, ο Σ. Ζακχαίος καλεί για τερματισμό τέτοιων ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Στην επιστολή προστίθεται, επίσης, ότι οι παραβιάσεις πραγματοποιούνται τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα αναμένει από την τουρκική πλευρά να αλλάξει την απόφασή της να μη συμμετάσχει στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων και να αποσύρει τις απαράδεκτες προϋποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών.

Ευρωπαϊκές ψευδαισθήσεις

Αγνοια για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ στα Κατεχόμενα εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντιστρέψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δε γνωρίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Τζεμ για «τουρκική αντίδραση χωρίς όρια», σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να έχει προηγηθεί λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Κύπρος, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, διεξάγει εξ ορισμού διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία αυτή. Παράλληλα, σημείωσε ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από αυτή τη θέση, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε διαφαίνεται αποτέλεσμα στις συνομιλίες (2002-06-20 00:00:00.0)
Δραστηριοποιούνται Βρετανοί και Αμερικανοί (2002-06-04 00:00:00.0)
Οι θέσεις των δύο πλευρών μπροστά στη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-11-29 00:00:00.0)
Δ. Χριστόφιας: Οχι στη διχοτόμηση (2001-10-23 00:00:00.0)
Συζητήθηκε η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων (2001-09-11 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τα κοιτάσματα πετρελαίου (2001-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ