Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε διαφαίνεται αποτέλεσμα στις συνομιλίες

Το θέμα της ασφάλειας απασχόλησε και την προχτεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο συνομιλητών ήταν έντονες και από αυτές δεν προέκυψε οποιοδήποτε νέο στοιχείο, το οποίο επιτρέπει να εξαχθούν αισιόδοξα μηνύματα.

Οπως διαφαίνεται από τη συζήτηση, επιβεβαιώνεται ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να ροκανίσει το χρόνο χωρίς να παράγεται έργο. Ο Ντενκτάς σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση είπε πως εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν διαφορές στο θέμα της ασφάλειας, ενδέχεται να συζητηθούν άλλα θέματα.

Στο μεταξύ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προσανατολίζεται να μην υποβάλει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στα τέλη Ιουνίου, αλλά να ενημερώσει το Σώμα προφορικά για την πορεία των συνομιλιών.

Αυτή η θέση στηρίζεται στη λογική ότι σε μια έκθεση ο Γενικός Γραμματέας θα είναι υποχρεωμένος να αποδώσει ευθύνες για τη στασιμότητα της διαδικασίας. Επιλέγοντας την προφορική ενημέρωση θα αποφύγει κάτι τέτοιο, δίνοντας τη δυνατότητα στη διαδικασία να συνεχιστεί.

Ο Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος θα αναχωρήσει από την Κύπρο στα τέλη Ιουνίου, αναμένεται να συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν για να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες σε χώρα της Ευρώπης, όπου αναμένεται να βρίσκεται εκείνες τις ημέρες για επίσκεψη.

Σε δηλώσεις στα Κατεχόμενα μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Ρ. Ντενκτάς ανέφερε ότι δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανενός θέματος στις απευθείας συνομιλίες και ότι οι δυο πλευρές διατυπώνουν απόψεις. Είπε, επίσης, ότι οι απευθείας συνομιλίες θα διακοπούν μετά τις 2 Ιουλίου και ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο θα μεταβεί στις 3 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των συνομιλιών. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει πληροφορίες ότι στόχος είναι να συνεχιστούν οι απευθείας συνομιλίες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δηλώσεις Παπαπέτρου

Η Τουρκία θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της το Κυπριακό, καθώς οι πιέσεις θα εντείνονται, όσο πλησιάζει ο χρόνος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκτιμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τζεμ ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι υποχρεωμένη να συμβιβαστεί με τους Ελληνοκύπριους και ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί όρο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και μόνο που προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις σημαίνει ότι τον απασχολεί το Κυπριακό.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση διασύνδεσης των δηλώσεων Χάνεϊ με το θέμα της εγκατάστασης κεραίας στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, ο Μ. Παπαπέτρου απάντησε πως η Κύπρος δεν πρόκειται να συνδέσει το θέμα των κεραιών με το πολιτικό της πρόβλημα.

Οσον αφορά το θέμα της έκθεσης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κατά πόσο σ' αυτή θα αποδίδονται ευθύνες στην τουρκική πλευρά, ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ