Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Προετοιμάζουν την αντιλαϊκή ... «γραμμή»

Συνέρχεται σήμερα στη Μαδρίτη το ΕΚΟΦΙΝ

Απολογισμό δράσης των ενεργειών που έχουν γίνει για την «αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος» και την «εξυγίανση» των δημοσιονομικών κάνουν σήμερα στη Μαδρίτη οι υπουργοί Οικονομίας στο ΕΚΟΦΙΝ, ενώ παράλληλα θα εξετάσουν και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή της οικονομικής, και σε κάθε περίπτωση αντιλαϊκής, πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Στην ημερήσια διάταξη του ΕΚΟΦΙΝ κυριαρχεί η σύνταξη του κειμένου της «Τελικής Εκθεσης για τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής 2002», που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Σεβίλλης.

Οπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο Συμβούλιο των Υπουργών «τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση αφορούν τις δημόσιες δαπάνες, την αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων, τη δημοσιονομική ισορροπία και τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση». Ολα αυτά, βέβαια, που μπορεί να ακούγονται ωραία ή έστω ουδέτερα, κρύβουν από πίσω τους ορισμένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται τα τελευταία χρόνια και τα οποία --το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί αθροιστικά-- στοχεύουν στην επιβολή παραπέρα ανατροπών σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στις χώρες της ζώνης της ΟΝΕ. Ηδη οι εργαζόμενοι της χώρας μας γεύονται πλευρές από την περιβόητη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, τη συνολική δηλαδή χειροτέρευση των όρων και των προϋποθέσεων για κοινωνικοασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Ωστόσο, όπως πολλές φορές έχει τονίσει και αποδείξει ο «Ρ», ακόμα και αυτά τα επαχθή μέτρα, αυτό το τερατούργημα των ρυθμίσεων που ήδη συζητείται στη Βουλή, είναι ένα μέρος από τους τελικούς στόχους της οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία στα πλαίσια της διατήρησης και της παραπέρα αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιδιώκει να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Η περιβόητη ...δημοσιονομική ισορροπία, αφορά δύο μέτωπα, το ένα πιο αντιλαϊκό από το άλλο. Εδώ, αφενός λόγος γίνεται για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (Παιδεία, Υγεία κλπ.) που με κριτήριο τη μη «αποτελεσματικότητα» πρέπει να περικοπούν κι άλλο, και αφετέρου για τα σχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης, που --σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα-- η κυβέρνηση έχει ήδη στα σκαριά. Ενδιαφέρον από αυτή την άποψη παρουσιάζει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που, ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, προειδοποιεί ότι θα περικόπτεται κάθε προϋπολογισμός που θα προβλέπει αυξήσεις δαπανών πάνω από 2%, ανεξάρτητα από τις ανάγκες ή τις συσσωρευμένες ελλείψεις που υπάρχουν σε διάφορους τομείς. Σχετικά με το φορολογικό, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν «άντεξε» τελικά ούτε την επιτροπή ψευτοδιαλόγου που η ίδια συνέστησε με διάφορους «δικούς της», ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανό να παρουσιαστούν οι αντιλαϊκές επιλογές της για την επικείμενη μεταρρύθμιση.

Αλλωστε, για τα φορολογικά υπάρχει βιασύνη και από την ΕΕ και γι' αυτό το λόγο εκτός από τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής, στο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητηθεί και το «φορολογικό πακέτο». Οπως μάλιστα σημειώνεται και στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου «πριν το τέλος του χρόνου», πρέπει να συμφωνηθούν και να υπάρξει εισήγηση για τα θέματα που αφορούν «τη φορολογία των αποταμιεύσεων, τον κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων και τη φορολογία τόκων και δικαιωμάτων».

Στο Συμβούλιο του ΕΚΟΦΙΝ θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, που αναχωρεί σήμερα για τη Μαδρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ