ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ματωμένα υπερπλεονάσματα με παζάρια για τον ... «δημοσιονομικό χώρο»

Η αποτίμηση της πρώτης «μεταμνημονιακής» αποστολής του κουαρτέτου στην Αθήνα θα συζητηθεί σήμερα στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με φόντο τις διεργασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το προσχέδιο προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη, ενώ μέχρι τις 15 Οκτώβρη η κυβέρνηση αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συνοδευτικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, το οποίο με τη σειρά του θα περάσει από τη διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή από τους «δημοσιονομικούς ελέγχους» και τις «υποδείξεις» που προβλέπονται για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, βέβαια, η αντιλαϊκή θηλιά σφίγγει και από την πλευρά του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», με τις «δεσμεύσεις» για τα πλεονάσματα, τις αναδιαρθρώσεις και τα άλλα «ορόσημα».

Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκονται επίσης το ζήτημα του βαθμού υπεραπόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό και οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, ο εντοπισμός του λεγόμενου διαθέσιμου «δημοσιονομικού χώρου», με άλλα λόγια του βαθμού υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων, αποτελεί το κριτήριο για την τελική διαμόρφωση του «μείγματος» των αντιλαϊκών μέτρων στη διάρκεια και της επόμενης χρονιάς. Επιπλέον, ο προσδιορισμός του «δημοσιονομικού χώρου» συνδυάζεται με τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν στα επόμενα, «μεταμνημονιακά» χρόνια.

Σε αυτό το φόντο και εν αναμονή των νεότερων στοιχείων αναφορικά με τις εξελίξεις στον φετινό κρατικό κρατικό προϋπολογισμό, οι τελικές αποφάσεις γύρω από το ενδεχόμενο κάποιας πρόσκαιρης «αναβολής» στο μέτρο για την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων προδιαγράφονται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις αρχές του Δεκέμβρη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, στο περιθώριο χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Βερολίνο, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Ολ. Σολτς και με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Τσακαλώτος «εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% του ΑΕΠ και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς».

Σε αναζήτηση «επενδυτών»

Σήμερα Πέμπτη, ο Ευ. Τσακαλώτος θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Λονδίνο από το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τη συμμετοχή άνω των 30 εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά πλάνα και τις προοπτικές του σε ξένα funds και «επενδυτές».

Μεταξύ των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που μετέχουν συγκαταλέγονται οι 4 «συστημικές τράπεζες», καθώς και οι ΑΔΜΗΕ, «Motor Oil», «Μυτιληναίος», ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ κ.ά.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Συνάντηση ΟΝΕΧ - Δραγασάκη

Διαπραγματεύσεις για να παραδώσει «πακέτο» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας στην αμερικανική «ONEX Group» έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, έπειτα από την επίσημη πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της επιχείρησης Π. Ξενοκώστας στον πρωθυπουργό, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γ. Ρος από τον χώρο της ΔΕΘ.

Χτες, ο Π. Ξενοκώστας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γ. Δραγασάκη και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος της «ONEX Group» «ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από την πλευρά της επιχείρησης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, μετά την εξαγορά του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση, ο Γ. Δραγασάκης «υπογράμμισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα» και ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση που συμβάλλει στον στόχο αυτό, με όρους δημιουργίας απασχόλησης και μακροχρόνιας ανάπτυξης».

Την ίδια στιγμή, ένταση φαίνεται να δημιουργείται εκ νέου μεταξύ της κυβέρνησης και της καναδικής εταιρείας «Eldorado» για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, αφού η «Eldorado», με αγωγή που κατέθεσε, αξιώνει την καταβολή αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που έχει υποστεί, όπως ισχυρίζεται, από καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών εξόρυξης. Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι για την έκδοση των αδειών απαιτείται η προσκόμιση «εγγυήσεων» για την πλήρη υλοποίηση της σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει την υποχρέωση παραγωγής καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα. Πάντως, ο πρόεδρος της καναδικής επιχείρησης G. Burns ανέφερε ότι σκοπός της εταιρείας είναι η επίλυση του προβλήματος «με καλή πίστη» με το ελληνικό Δημόσιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

ΙΛΙΟΝ
Ο δήμαρχος ξηλώνει τις αφίσες του Φεστιβάλ

«Η ενημέρωση του λαού δεν είναι ρύπος», απαντούν οι ΚΟ Ιλίου του ΚΚΕ στις αστείες δικαιολογίες της δημοτικής αρχής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου πραγματοποίησαν χτες οι Οργανώσεις Ιλίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη πρακτική της δημοτικής αρχής να ξηλώνει το προπαγανδιστικό υλικό του Κόμματος για το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Οι Οργανώσεις του Κόμματος κατέθεσαν την καταγγελία τους στη δημοτική αρχή, αφού απουσίαζε ο δήμαρχος, και απαίτησαν να σταματήσει άμεσα η καταστροφή υλικών του ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι θα αποτύχει η προσπάθεια φίμωσης που επιχειρείται. Νωρίτερα, ως απάντηση, οι ΚΟ πραγματοποίησαν πλατιά εξόρμηση στους δρόμους της πόλης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που ξεκινούν σήμερα στο πάρκο Τρίτση, στα όρια δηλαδή της πόλης του Ιλίου.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ καλούν το λαό και τη νεολαία να δώσουν απάντηση στην απαράδεκτη πρακτική της δημοτικής αρχής και σημειώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός στην περιοχή, που είναι καταξιωμένο σε ευρύτερες δυνάμεις του λαού και της νεολαίας και αναδεικνύει την πόλη.

Απαντώντας στις αστείες δικαιολογίες της δημοτικής αρχής ότι οι αφίσες «ρυπαίνουν», οι ΚΟ Ιλίου υπενθυμίζουν ότι και η ίδια η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί παρόμοια μέσα (αφίσες και πανό) για να διαφημίσει εκδηλώσεις της. Και τονίζουν: «H ενημέρωση του λαού δεν είναι ρύπος. Ρύπος είναι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία στηρίζει και η δημοτική αρχή και η οποία σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, σκοτώνει τα όνειρα της νεολαίας. Είναι οι πολιτικές που διαχρονικά μας καίνε το καλοκαίρι και μας πνίγουν το χειμώνα, από την έλλειψη υποδομών, ουσιαστικής αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και - ακόμη περισσότερο - αντισεισμικής θωράκισης. Είναι οι χωματερές που συνέχεια φεύγουν αλλά στο τέλος πάντα μένουν, για να δηλητηριάζουν τις ζωές μας, καταστρέφοντας το περιβάλλον».

«Η προσπάθεια φίμωσης δεν θα περάσει. Τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος και της KNE δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης αλλά και της κινητοποίησης του λαού, στην πρώτη γραμμή της πάλης, για όλα όσα δικαιούμαστε και μας τα στερούν, για εμάς και τα παιδιά μας», καταλήγει η ανακοίνωση των ΚΟ του ΚΚΕ.

Επιστολή Παπαντωνίου

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου, χτες, μια μέρα μετά την αποστολή στη Βουλή δύο δικογραφιών που τον αφορούν, για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση των εξοπλιστικών καθώς και του σπιτιού στη Σύρο, κάνει λόγο «για τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ως μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας που συνέδεσε το όνομά του με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, στο ευρώ». Μιλάει επίσης για κατασκευές και μεθοδεύσεις και αναφέρει ότι «προσπάθειες "ενοχοποίησής" μου μέσω κατασκευασμένων εκτιμήσεων υπηρετούν δόλιες σκοπιμότητες και είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα στο κτίριο στα πρώην Ολυμπιακά ακίνητα στην Καλλιθέα, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι διοργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ., στο Μάλι Μάδι, στην περιοχή των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, όπου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς. Για την εκδήλωση θα δρομολογηθούν λεωφορεία από όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Λαϊκό γλέντι στο χωριό Κεντρικό, με τους αδερφούς Ιακωβίδη διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κρουσσίων της ΤΟ Κιλκίς, το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεντρικού.

Εκδήλωση για τον ΕΛΑΣ στην Εδεσσα

Εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών των νικηφόρων μαχών του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής με την ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας, τον Αύγουστο του 1944, διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ