ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Δικαστική απόφαση που εξυπηρετεί την εργοδοσία και τους ανθρώπους της

Σε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο τη Δευτέρα 1/10 καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Με μια απόφαση που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της εργοδοσίας και της εκφυλισμένης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΚ), η Δικαιοσύνη απέρριψε τη συμμετοχή των 6 εκλεγμένων αντιπροσώπων του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία», στο συνέδριο του ΕΚΚ.

Οπως καταγγέλλει μάλιστα το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, με πρόσχημα τη μη αιτιολογημένη παράταση των εκλογών κατά μία μέρα (όπου ψήφισαν πάνω από 60 εργαζόμενοι), απαγόρευσε τη συμμετοχή και στους 4 αντιπροσώπους που εκλέχθηκαν τις 2 πρώτες μέρες των εκλογών από 164 ψηφίσαντες.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής στη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις έξω από το Εργατικό Κέντρο τη Δευτέρα 1/10, στις 5 μ.μ., οπότε έχει οριστεί ως πρώτη ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου.

Θέλουν να τιμωρήσουν τους εργαζόμενους που τους γύρισαν την πλάτη...

Με ανακοίνωσή του για τη δικαστική απόφαση, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει: «Πρόκειται για απόφαση που εξυπηρετεί την απαίτηση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να μην υπάρχει παρουσία των ταξικών δυνάμεων στη διοίκηση του ΕΚΚ (...) Να μην υπάρχει δυνατότητα να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και ο ρόλος τους στο εργατικό κίνημα, μέσα στα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία. Παράλληλα, απορρίπτουν το αίτημα των ταξικών δυνάμεων για πρόσβαση στα πρακτικά αρχαιρεσιών των υπόλοιπων σωματείων στα οποία έχει διαπιστωθεί πλήθος μεθόδων νοθείας».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης τις μηνύσεις σε βάρος 15 συνδικαλιστών εργαζομένων, συνταξιούχων, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και των ανθρώπων της.

Και υπογραμμίζει: «Εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με όπλο και την αστική Δικαιοσύνη θέλουν να τιμωρήσουν τους εργαζόμενους που τους γύρισαν την πλάτη, που αποφάσισαν να ενισχύσουν τη δική τους φωνή, που αποφάσισαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις που οργανώνουν την πάλη τους με διεκδικήσεις για την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών. Είναι λογικό άνθρωποι που είναι περισσότερο γνωστοί στους μεγαλοεργοδότες και άγνωστοι στους εργαζόμενους, που ποτέ δεν πάτησαν το πόδι τους στους χώρους δουλειάς, που υπονόμευσαν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις, που εφάρμοσαν τα μνημόνια στους τόπους δουλειάς στην Πιερία, να τρέμουν την παρουσία συνδικάτων που ξέρουν να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων».

«Οι εργαζόμενοι και στην Πιερία για να δουν μια άσπρη μέρα, για να ζήσουν μια ζωή με δικαιώματα και κατακτήσεις, για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες πρέπει να απαλλαγούν από τους ανθρώπους των "αφεντικών" τους στα συνδικάτα τους», καταλήγει. «Το νόθο συνέδριο που επιδιώκουν από κοινού με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς του κράτους πρέπει να πέσει στο κενό. Οι εργαζόμενοι στην Κατερίνη να μη δεχτούν ένα ακόμα νόθο συνέδριο χωρίς τη συμμετοχή των νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων του ΣΙΥΝΠ "Η Πρωτοπορία", χωρίς τον αποκλεισμό σωματείων και αντιπροσώπων - φαντασμάτων».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αυτό που ενοχλεί τους εργατοπατέρες είναι η αποκάλυψη της σαπίλας τους

Τον γνωστό εργοδότη - εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ, Δ. Καραγεωργόπουλο, που έχει αναλάβει εργολαβικά να συκοφαντεί όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις και στελέχη μάχονται ενάντια στη σαπίλα του εργατοπατερισμού, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Ξαναχτύπησε ο γνωστός σε όλους εργοδότης - εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, κ. Καραγεωργόπουλος. Εχει πάρει εργολαβία τις τελευταίες μέρες τη συκοφάντηση και δημιουργία εντυπώσεων ενάντια στις δυνάμεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη που μάχονται ενάντια στη σαπίλα και νοθεία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Είναι ο ίδιος που γράφει όλες τις ανακοινώσεις, πότε σαν ΠΑΣΚΕ, πότε σαν ΣΥΝΔΕΣΥ (παράταξη της ΠΑΣΚΕ στην Πάτρα), πότε σαν ΓΣΕΕ, πότε σαν Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας...

Για άλλη μια φορά καταγγέλλει (σαν ΓΣΕΕ τώρα) ανυπόστατες κατηγορίες και γεγονότα που τάχα έλαβαν χώρα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Είναι αυθεντία στη συκοφαντία, εκτός και αν δεν τον ενημέρωσαν σωστά... Καμία επίθεση δεν υπήρξε στην πρώην πρόεδρο του ΕΚΠ. Αυτό που πραγματικά τους πειράζει είναι η προσπάθεια αποκάλυψης της νοθείας και της σαπίλας τους, της μετατροπής των Εργατικών Κέντρων σε ανώνυμες εταιρείες, του φαγοποτιού χιλιάδων ευρώ μέσα από προγράμματα εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Και επιτέλους, ας σταματήσουν να μιλούν για ηθική και δημοκρατικές διαδικασίες αυτοί που είναι πρωτομάστορες στη νοθεία και την απάτη, στον εκφυλισμό και την απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης, στη δημιουργία σωματείων - σφραγίδες, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην σηκώσει κεφάλι ο εργαζόμενος. Ας σταματήσουν να μιλούν για ηθική αυτοί που έχουν για εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ έναν εργοδότη και δεν βγάζουν άχνα για αυτό.

Δεν πτοούμαστε! Συνεχίζουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτοί μας απασχολούν, τις δικές τους ανάγκες βάζουμε μπροστά!».

Καταγγελία για στήσιμο εργοδοτικού σωματείου στη Ρόδο

Στο μεταξύ, την προσπάθεια διευθυντικών στελεχών αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη Ρόδο να στήσουν εργοδοτικό σωματείο καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εγγράφουν εργαζόμενους σε ένα πανελλαδικό σωματείο με την επωνυμία «ΠΑΣΥΕ», ενώ αύριο Τετάρτη θα στηθεί κάλπη στο Εργατικό Κέντρο για να ψηφίσουν.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο Σωματείο έχει στηθεί με τις πλάτες και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, άλλωστε είναι καταφανέστατο, αφού οι ίδιοι οι διευθυντές με εντολή του εργοδότη υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν».

Πρωτεργάτες στο στήσιμό του είναι γνωστοί κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές (κυρίως από την παράταξη ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ) και στόχο έχουν «τη διατήρηση των καταστροφικών, για τους εργαζόμενους, συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι σχεδιασμοί των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. (...) Επιχειρούν ενόψει του συνεδρίου της ΟΙΥΕ να διαμορφώσουν πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς για να συνεχίσουν το πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων (...). Δημιουργούν "σωματεία" κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας, "σωματεία" που θα συμφωνούν σε όλα με τους εργοδότες, δηλαδή στις μειώσεις μισθών, στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στην αύξηση ακόμα περισσότερο της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου.

(...) Οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν ανάγκη από τέτοια σωματεία, δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) - ΜΕΤΑ(ΣΥΡΙΖΑ) - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. (...) Αυτοί δουλεύουν για τα κέρδη της εργοδοσίας και εμείς παλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Συσπειρωθείτε στο κλαδικό σωματείο της περιοχής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, που μάχεται την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Απαντάμε με οργάνωση στο σωματείο μας, με Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να μπούμε μπροστά, να κόψουμε τον βήχα στην εργοδοσία και τα τσιράκια της».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή των ΒΑΕ

Με απεργίες και στάσεις εργασίας στις 3 Οκτώβρη, Ομοσπονδίες εργαζομένων του Δημοσίου αντιδρούν στο προωθούμενο νέο χτύπημα των ΒΑΕ.

Τη μέρα εκείνη θα απεργήσουν οι ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΕ ΥΠΠΟ, ΠΟΕ ΥΕΘΑ, ΠΟΤΚΕ ΥΕΘΑ, ΠΟΕ ΠΦΥ, ΠΟΥΕΦ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΣΥΠ, ΠΟΓΕΔΥ. Στάση εργασίας θα κάνουν η ΟΣΕΑΔΕ, η ΟΣΥΑΠΕ, η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η κυβέρνηση, με νόμο που ψήφισε τον Γενάρη του 2018, καταργεί όλους τους νόμους και τις διατάξεις που αφορούν στα ΒΑΕ, στο πλαίσιο της περιβόητης «"εναρμόνισης" με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική (αφού πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει το ίδιο καθεστώς ΒΑΕ). Κόβουν το ανθυγιεινό επίδομα από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, από όλους εμάς που δουλεύουμε στις πιο άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες, που τρώμε τη βρώμα με το τσουβάλι, τον καρκίνο, την ηπατίτιδα, τις χρόνιες ασθένειες και μας οδηγούν στο θάνατο.

Να μην το επιτρέψουμε, να αντισταθούμε. Να προστατέψουμε τη ζωή μας. Διεκδικούμε: Καμιά περικοπή στα ΒΑΕ. Ενταξη και άλλων ειδικοτήτων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας και έβγαλαν ειδικότητες από τα ΒΑΕ. Κανένας συμψηφισμός προσωπικής διαφοράς και ανθυγιεινού επιδόματος».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, σημειώνει ότι «έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση να περάσει το πολυνομοσχέδιο που χτύπαγε το δικαίωμα στην απεργία και τα ΒΑΕ» και καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν «καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να δυναμώσουν η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων, για να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που ζούμε. Με τη δράση και τη συμμετοχή μας να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

ΔΑΣ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Να γίνουν χωρίς αποκλεισμούς οι αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό σωματείο

Την ανάγκη για συλλογικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς, επισημαίνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «Σκλαβενίτης», μπροστά στις επικείμενες αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου.

Αντιπροσωπεία της ΔΑΣ παρέδωσε χτες στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου αιτήσεις εγγραφής των εργαζομένων που απαρτίζουν έως τώρα το ψηφοδέλτιό της. Επίσης, γνωστοποίησε για μια ακόμα φορά την πρόθεση να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει: «Καλούμε το απερχόμενο ΔΣ του σωματείου να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες, δημόσια, ανοιχτά, σε κάθε κατάστημα, στις αποθήκες και στα γραφεία, το χρόνο και τον τόπο σύγκλησης της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης που θα αποφασίσει τη διεξαγωγή, τις χρονικές προθεσμίες και τους όρους των εκλογών. Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να γίνουν τα παραπάνω γνωστά σε όλους τους συναδέλφους μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Να προχωρήσουν όλες οι συλλογικές διαδικασίες ανοιχτά και δημοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς».

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες
  • Σε Γενική Συνέλευση με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ καλεί σήμερα Τρίτη η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27).
  • Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 30/9, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
  • Ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται μέχρι και τη Δευτέρα 1/10 οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Τρίτη, στο ξενοδοχείο «Lambranda» (2 μ.μ. έως 4 μ.μ.) και στο Εργατικό Κέντρο (4.30 μ.μ. έως 10 μ.μ.). Την Πέμπτη, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρδάμαινας (11 π.μ. έως 7 μ.μ.). Την Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Robinson Club Δαίδαλος» (12 μ. έως 4 μ.μ.) και στο Πνευματικό Κέντρο Κεφάλου (4.30 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Τη Δευτέρα 1/10 στο Εργατικό Κέντρο (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ