ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Η νεροποντή ανέδειξε ξανά τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας

Σοβαρές καταγγελίες σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

Eurokinissi

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ
Τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στο εργοστάσιο και στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα αναδεικνύει σε ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, λόγω των βροχών, έγινε βραχυκύκλωμα τινάζοντας θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων. Σταμάτησαν να λειτουργούν μηχανήματα, μπήκαν νερά σε αίθουσες και κτίρια μουσκεύοντας εξοπλισμούς και προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων. Στο χώρο του παλιού Μηχανουργείου «μια μεγάλη λίμνη λασπόνερα έβαλε σε κίνδυνο εργαζόμενους, σταμάτησε εγκαταστάσεις, έστειλε τόνους λάσπης στη θάλασσα». Το λιμάνι γέμισε λασπόνερα με τους «γερανιστές και συνεργεία να κάνουν "μπάνιο" για να ανέβουν στους γερανούς».

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση «έβλεπες λίγους εργαζόμενους χωρίς εξοπλισμό και κατάλληλα μέσα, βουτηγμένους στη λάσπη να προσπαθούν να κρατήσουν τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, σε μεγάλο κομμάτι του οικισμού της ΛΑΡΚΟ «πήραν φωτιά ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, κάηκαν ηλεκτρικές συσκευές και δεν υπήρχε ρεύμα για τρεις μέρες. Οι δρόμοι μπάζωσαν», ενώ έγινε κατολίσθηση στα Μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη στο ύψος του τριβείου.

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι «η έλλειψη υποτυπώδους υποδομής και πρόληψης δεν μας αφήνει περιθώρια να πούμε "φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, φταίει ο Ζορμπάς". Η συνειδητή πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και της περιοχής γύρω από αυτήν βάζει σε κίνδυνο συνολικά τις ζωές μας. Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες (...) για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη ενδιαφερόμενων για το φιλέτο της ΛΑΡΚΟ εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική τους».

Το σωματείο ξεχωρίζει το ρόλο που παίζει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, αφού «συνειδητά όλο το προηγούμενο διάστημα βάστηξε τους εργαζόμενους καθηλωμένους. (...) επέμενε και επιμένει στους "διαλόγους" με την ΛΑΡΚΟ, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει αναπτυχθεί αγώνας απέναντι στην κοροϊδία».

Το Συνδικάτο καλεί σε αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ «που θα βελτιώνει τους όρους που εργαζόμαστε συνολικά, που θα μπαίνει φραγμός στην υλοποίηση του "στρατηγικού σχεδίου" και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος θα είναι αναποτελεσματικός, θα μετρά ήττες». Τέλος, ενημερώνει ότι τα μέλη του θα συμμετέχουν στις σημερινές τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια που έχει κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο για το ζήτημα της συγχώνευσης της συντήρησης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει μεθοδεύσεις επέκτασης της ελαστικής εργασίας

Τη συνεργασία κυβέρνησης, εργοδοσίας Alpha Bank και εργοδοτικού συνδικαλισμού για την κατάργηση κλάδων (τεχνικού και κλητήρων), που θα οδηγήσει στην ανάθεση των αντίστοιχων αντικειμένων εργασίας σε άλλες εταιρείες και στην περαιτέρω επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής.

Το Σωματείο αποκαλύπτει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που κομπάζει για την τάχα επέκταση των ΣΣΕ, καθώς είναι αυτή που «βάζει πλάτη για να ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα εκμετάλλευση, για περισσότερους εργολαβικούς - νοικιασμένους εργαζόμενους. Γιατί, όπως ειπώθηκε και στην τριμερή συνάντηση από το υπουργείο... "η τράπεζα μιας και υπογράφτηκε πλέον νέος Κανονισμός, δεν παρανομεί", μπορεί να καταργεί κλάδους και βεβαίως με νόμιμους τρόπους μπορεί να προσλαμβάνει στο μέλλον εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Η κυβέρνηση λοιπόν νομοθετεί, η μεγαλοεργοδοσία αξιοποιεί αυτούς τους νόμους, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός χειροκροτεί και συνυπογράφει, και από την αντίπερα όχθη οι εργαζόμενοι ολοένα και χάνουν κατακτημένα δικαιώματά τους. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους! Ετσι αντιλαμβάνονται το πέρασμα στη νέα εποχή, τη "μεταμνημονιακή"».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «να οργανώσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία στις 8 Νοέμβρη: «Απαιτούμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, με βάση τις ανάγκες μας. Οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις μέσα στους χώρους εργασίας. Παίρνουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με 48ωρη απεργία διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα

Με δίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) που οργάνωσε χτες το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντέδρασαν στην απόφαση της Πρυτανείας να δημοσιεύσει προκήρυξη, καλώντας υποψήφιους εργολάβους να αναλάβουν την καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου.

Το ΔΣ του Σωματείου μαζί με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου αποφάσισαν να κλιμακωθεί ο αγώνας, με πρώτο σταθμό την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας τη Δευτέρα και Τρίτη 8 και 9 Οκτώβρη. Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις αντεργατικές απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων, οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν ρητά στην προκήρυξη ότι οι εργαζόμενες που θα προσληφθούν πρέπει να είναι κάτω των 25 ετών και άγαμες (!), γεγονός που συνεπάγεται ότι το σύνολο σχεδόν των 30 καθαριστριών στα κτίρια του Πανεπιστημίου στο Βόλο και στη Λάρισα δεν δικαιούνται επαναπρόσληψη και θα απολυθούν.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου, μαζί με καθαρίστριες, είχε συνάντηση με τον πρύτανη, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού, που προβλέπει επιστροφή των εργολάβων στην καθαριότητα του Ιδρύματος. Να υπογραφεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μη γίνει καμία απόλυση. Να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας και να επανέλθουν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Επίσης, καμία μείωση μισθού, αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Η απάντηση του πρύτανη ήταν ότι οι ενέργειες της Πρυτανείας στηρίζονται στους νόμους και στις κατευθύνσεις του επιτρόπου, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι πρυτανικές αρχές ενεργούν σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, δηλαδή με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλει.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Να μπει τέρμα στην ομηρία τους απαιτούν οι εργαζόμενοι

Να μπει τέρμα στην ομηρία των εργαζομένων που βρίσκονται «στον αέρα» κάθε φορά που αλλάζει ο εργολάβος στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ), απαιτεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Το σωματείο ζητά την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης Δήμου Ηρακλείου - Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) - Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), προκειμένου να συμπεριλάβει την υποχρεωτική μεταβίβαση του προσωπικού του ΚΔΑΥ στον εργολάβο - διαχειριστή που αναλαμβάνει κάθε φορά τη λειτουργία του.

Αντιπροσωπεία της Ενωσης και εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν αυτό το αίτημα στον δήμαρχο, Β. Λαμπρινό, σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, ενώ αντίστοιχη συνάντηση είχε προηγηθεί στις 28/9 με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, Χ. Μαμουλάκη.

Ζητάνε να προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση η υποχρέωση του εκάστοτε εργολάβου να διατηρεί στις θέσεις εργασίας «το σύνολο του προσωπικού» και η μεταβίβαση των εργαζομένων από τον έναν εργοδότη στον άλλο να γίνεται «με τη διατήρηση των έως τότε κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων (μισθός, άδειες, επιδόματα, ωράριο κ.ά.)».

Στο ενδεχόμενο εργασιών εκσυχρονισμού ή ανακαίνισης του ΚΔΑΥ «τέτοια που να απαιτείται η διακοπή της λειτουργίας του», να προβλέπεται με ευθύνη των αρμόδιων αρχών ότι το προσωπικό διατηρεί «πλήρη και στο ακέραιο τα μισθολογικά και εργασιακά του δικαιώματα καθ' όλη τη διάρκεια μη λειτουργίας ή υπολειτουργίας του ΚΔΑΥ και επανέρχεται στις θέσεις εργασίας του, αυτοδικαίως, με το πέρας των εργασιών».

Τραγικός χαμός εργάτη γης στη Δράμα

Ενας 36χρονος εργάτης γης, στα αμπέλια Λαζαρίδη στη Δράμα, έχασε τη ζωή του μετά από τσίμπημα μέλισσας κατά τη συγκομιδή των σταφυλιών. Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τη γενικότερη κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο των εργατών γης (βλ. οινοποιεία, φυτώρια κ.α.).

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Δράμας καταγγέλλει τις συνθήκες που επικρατούν συνολικά στον κλάδο με τα ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με σχέσεις εργασίας - λάστιχο, όπου άλλοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται με ένσημα ΙΚΑ και άλλοι με εργόσημο του ΟΓΑ, ενώ πολλοί εργάζονται και ανασφάλιστοι, με μισθούς πείνας και δουλειά από το πρωί έως το βράδυ.

Οπως αναφέρει, «είναι ακόμη ένας κλάδος που σημειώνει ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που γίνεται από τη δουλειά των εργαζομένων, στρέφεται όμως εναντίον τους, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Δράμας εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος και απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα για να σταματήσει η θυσία ακόμη και της ίδιας μας της ζωής στο βωμό του κέρδους. Να υπογραφεί κλαδική Σύμβαση που να κατοχυρώνει αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια εργασίας, να σταματήσει το αίσχος των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο.

Διαμαρτυρία για τις συνθήκες δουλειάς στον όμιλο ΟΤΕ

Τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς είναι στο επίκεντρο της παράστασης διαμαρτυρίας που οργανώνουν αύριο το πρωί οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στον όμιλο ΟΤΕ, στο κτίριο του Κεραμεικού (8 π.μ. - 10 π.μ.). Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, «σε κάθε κτίριο της εταιρείας, ανεξαρτήτως μισθού - σύμβασης - έργου», επισημαίνεται στο κάλεσμα.

Στην Καλλιθέα οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με χαμηλά ταβάνια, έντονο θόρυβο, απουσία χώρων ανάπαυσης, κλειστές εξόδους κινδύνου, γραφεία κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο. Στην οδό Αθηνάς μικροί χώροι, θόρυβος, μπαταρίες και άλλα υλικά στο κτίριο ακατάλληλα για την υγεία των εργαζομένων. Στον Αγιο Στέφανο το κτίριο είναι εγκαταλειμμένο, εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει μπει ούτε καρφί, σημειώνεται. «Σε κάθε κτίριο, σε κάθε έργο, πίεση - εντατικοποίηση για να πιαστούν οι στόχοι και τα νούμερα με το μικρότερο δυνατό "λειτουργικό κόστος". Και ο κατάλογος συνεχίζεται».

Το συνδικάτο αναδεικνύει τις επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν σε αυτές τις συνθήκες δουλειάς: «Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, αυχενικά, τενοντίτιδα, μυοσκελετικά, προβλήματα ακοής και φωνητικών χορδών με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του συναδέλφου από το κτίριο του Κεραμεικού που εδώ και 9 μήνες η διοίκηση τον κοροϊδεύει και αρνείται με διάφορες προφάσεις να του αλλάξει έργο».

Το Συνδικάτο απαιτεί συντήρηση κεντρικών συστημάτων κλιματισμού - εξαερισμού. Μείωση χρήσης συνθετικών προϊόντων (γραφεία - πλαστικά διαχωριστικά). Αποφυγή χρήσης χημικών καθαριστικών. Ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των βλαπτικών παραγόντων του περιβάλλοντος εργασίας. Εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια και στην υλοποίηση της γραπτής εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ