ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της καταστολής στην Τουρκία

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις από την τουρκική κυβέρνηση όσων αντιτίθενται στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής, με ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να ποινικοποιήσει κάθε φωνή αντίθεσης, κριτικής ή αμφισβήτησης της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας και συγκεκριμένα στο Αφρίν.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις συλλήψεις μελών του Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ), επειδή μοίραζαν προκηρύξεις ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας. Καταδικάζουμε ιδιαίτερα την κλήση σε απολογία, την Τρίτη 9 Οκτώβρη, της προέδρου του κόμματος Σέλμα Γκιουρκάν, για "τρομοκρατική προπαγάνδα", επειδή σε ομιλία της άσκησε κριτική στην τουρκική εμπλοκή στο Αφρίν.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη μαζική και πολιτική δράση των Τούρκων εργαζομένων, που έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται ενάντια στη συμμετοχή της χώρας τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς».

ΗΠΑ - «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
Πρώτο στο στόχαστρο το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη νέα (μετά το 2011) «αντιτρομοκρατική στρατηγική» των ΗΠΑ δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, επικεντρώνοντας την πολεμική του πρωτίστως στο Ιράν - έναν από τους ισχυρότερους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως και του Ισραήλ και λοιπών συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής - και στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Παρουσιάζοντας συνοπτικά την 25σέλιδη «εθνική αντιτρομοκρατική στρατηγική» στους δημοσιογράφους, ο Μπόλτον εμφάνισε το Ιράν ως «εξέχοντα υποστηρικτή κρατικής τρομοκρατίας» και «κεντρικό τραπεζίτη της διεθνούς τρομοκρατίας από το 1979, που υποστηρίζει ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή, καλλιεργώντας δίκτυο επιχειρήσεων που θέτει απειλή στις ΗΠΑ και παγκοσμίως». Ακολουθούν αναφορές στη «Χεζμπολάχ», που κατηγορείται πως «χρησιμοποιεί τρομοκρατία και ασύμμετρα μέσα στην εταιρική σχέση με το Ιράν για να αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ, τον Λίβανο, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Συρία και την Υεμένη». Συνδέει επίσης το Ιράν και τη Χεζμπολάχ με τη στήριξη - όπως λέει - «της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επιπλέον, οργανώσεις τζιχαντιστών όπως η «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η «Μπόκο Χαράμ» στην Αφρική κ.ά. χαρακτηρίζονται «ριζοσπαστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις» που αποτελούν «διεθνή τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους». Βέβαια αυτές οι οργανώσεις χρηματοδοτήθηκαν, ανδρώθηκαν και εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στην περιοχή ως εργαλεία για τις επεμβάσεις τους, για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων και για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Στην έκθεση γίνεται επίσης ένα τσουβάλιασμα «επαναστατικών, εθνικιστικών και αυτονομιστικών οργανώσεων που απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ» και αναφέρονται ως παραδείγματα το ακροδεξιό «Νορδικό Κίνημα Αντίστασης» (NRM) στη Δανία και στην Ισλανδία, η «Ομάδα Εθνικής Δράσης» στη Βρετανία, η «Babbar Khalsa International» στην Ινδία κ.ά.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέα εγκλήματα από τον ισραηλινό στρατό

Φυλάκιο Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα εποπτεύει τους διαδηλωτές

Copyright 2018 The Associated

Φυλάκιο Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα εποπτεύει τους διαδηλωτές
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ανεβαίνει επικίνδυνα για μία ακόμη φορά το «θερμόμετρο» της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από την εντολή που έδωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, για αύξηση του επιπέδου «επαγρύπνησης του στρατού στον υπέρτατο βαθμό», με ανοιχτό κάθε σενάριο...

Εως το απόγευμα της Παρασκευής, ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού σκότωσαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, εκ των οποίων ένα 12χρονο αγόρι και μία φωτορεπόρτερ. Οι τραυματίες ανέρχονταν σε αρκετές δεκάδες, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ξεπερνούσε τους 20.000.

Τη νέα αιματοχυσία στη Γάζα είχε προαναγγείλει από το πρωί της Παρασκευής ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να πάει σε πόλεμο για να σταματήσει τη βία στα σύνορά του (...) Οι διακοπές τελείωσαν για τη "Χαμάς"», είπε χαρακτηριστικά, έχοντας προηγουμένως διατάξει την αύξηση ενισχύσεων του στρατού, που συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερη (αριθμητικά) διάταξη ελεύθερων σκοπευτών, νέα άρματα μάχης και επιφυλακή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδερένιος Θόλος» προς το νότο.

Σχετικές απειλές είχε εκτοξεύσει το βράδυ της Πέμπτης κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας πως «αν η "Χαμάς" πιστεύει ότι ως συνέπεια αυτής της απελπισίας (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας) μπορεί να επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε θα κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Η απάντησή μας θα είναι δριμεία, δριμύτατη».

Τα μέτρα αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας πάρθηκαν ενόψει κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματίσει το απόγευμα της Παρασκευής χιλιάδες Παλαιστίνιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά διεκδικώντας (όπως κάνουν κάθε βδομάδα από τις 30 Μάρτη) το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

Ο Γιαχία αλ Σινουάρ, ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται πως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στην ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» ότι αν και η οργάνωσή του δεν επιθυμεί άλλους πολέμους «μία έκρηξη είναι αναπόφευκτη» εάν δεν αρθούν η πολιορκία της Γάζας και το 11ετές ισραηλινό φονικό εμπάργκο.

ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με φόντο «κυβερνοεπιθέσεις»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ ισχυρών κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, έναν από τους βασικούς τους ανταγωνιστές σε Μέση Ανατολή και Ευρασία, όπως δείχνουν και οι τελευταίες κατηγορίες για σειρά κυβερνοεπιθέσεων (ή απόπειρας) παγκοσμίως από τη ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GRU).

Την Πέμπτη, απελάθηκαν από την Ολλανδία τέσσερις Ρώσοι πράκτορες της GRU για απόπειρα κυβερνοεπίθεσης τον περασμένο Απρίλη εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη, που τελικά φέρεται να αποτράπηκε από μια κοινή επιχείρηση αντικατασκοπείας των ολλανδικών και βρετανικών υπηρεσιών. Εκείνη την εποχή ο ΟΑΧΟ ερευνούσε την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, καθώς και μια φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, για την οποία είχε κατηγορηθεί ότι φέρει ευθύνες η Ρωσία. Επίσης, κατηγορούνται για απόπειρα κυβερνοεπίθεσης σε υπηρεσίες και οργανισμούς που σχετίζονται με την έρευνα της συντριβής του αεροσκάφους της πτήσης MH17 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία κατήγγειλε «ενέργεια προπαγάνδας». Στο ερώτημα γιατί η Ολλανδία ανακοίνωσε την απέλαση των Ρώσων σχεδόν έξι μήνες μετά το «περιστατικό», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη πως στις 9 Οκτώβρη θα συζητηθούν αλλαγές στη δομή του ΟΑΧΟ, καθώς «ορισμένα δυτικά κράτη επιζητούν επίμονα τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού για τον ορισμό του "ένοχου" της χρήσης χημικών όπλων» και «προφανώς, η τρέχουσα ψεύτικη ιστορία είναι ένα ακόμα βήμα προς τη διαμόρφωση του "απαιτούμενου" πολιτικού υπόβαθρου για την προώθηση αυτής της παράνομης πρωτοβουλίας». Επίσης, κατηγορείται η ολλανδική πλευρά πως «δεν έχει καμία απάντηση στα γεγονότα που παρουσίασε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για την προέλευση του πυραύλου που κατέστρεψε την πτήση ΜΗ17».

Η Ολλανδία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία έσπευσαν να καταγγείλουν τις «ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις» που αποδίδονται στο Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς απήγγειλαν κατηγορίες σε επτά φερόμενους πράκτορες της GRU, εκ των οποίων οι τέσσερις που απελάθηκαν από την Ολλανδία, ότι πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).

Στο «χορό» των κατηγοριών για κατασκοπεία μπήκε ένας ακόμη ισχυρός «παίκτης» της «ιμπεριαλιστικής σκακιέρας», η Κίνα. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, η Κίνα τοποθέτησε μυστικά (τουλάχιστον από το 2015) μικροεπεξεργαστές παρακολούθησης σε διακομιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλων εταιρειών όπως οι «Apple», «Amazon» κ.λπ., που συνεργάζονται στενά με υπουργεία, όπως το Πεντάγωνο. Η υπόθεση φέρεται να «αποκαλύφθηκε» από ειδικές υπηρεσίες του FBI.

«Εξαφάνιση» του επικεφαλής της Ιντερπόλ

Ερευνες για την εξαφάνιση του Μενγκ Χονγκγουέι, του Κινέζου επικεφαλής της Ιντερπόλ, έχουν ξεκινήσει οι γαλλικές αστυνομικές αρχές καθώς τα ίχνη του έχουν χαθεί από τα τέλη Σεπτέμβρη, όταν έφυγε από τη Λιόν για να επισκεφθεί τη γενέτειρά του. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, δεν έχει κανένα νέο του εδώ και μια βδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «South China Morning Post», που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Μενγκ «βρίσκεται υπό έρευνα στην Κίνα» και υποστηρίζεται ότι «προσήχθη» αμέσως μετά την προσγείωσή του στο Πεκίνο.

Η Ιντερπόλ ανέφερε πως «είναι ενήμερη» για την «υποτιθέμενη εξαφάνιση» του Μενγκ και ότι η υπόθεση αφορά «τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα». Υπενθυμίζει επίσης ότι ο Γερμανός γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, Γιούργκεν Στοκ, και όχι ο Μενγκ, είναι «υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία» της.

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2018
Απονεμήθηκε σε Κονγκολέζο γυναικολόγο και 25χρονη Ιρακινή γιαζίντι

ΟΣΛΟ.--

Στον 63χρονο Κονγκολέζο γυναικολόγο χειρουργό Ντένις Μουκουέγκε και στην 25χρονη γιαζίντι από το Βόρειο Ιράκ, Νάντια Μουράντ, δόθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για την προσφορά τους στην προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου. Ο πρώτος βοήθησε στην πολυκλινική του θύματα κακοποίησης και η δεύτερη κατήγγειλε το «Ισλαμικό Κράτος», που την απήγαγε και τη χρησιμοποίησε ως σκλάβα, αλλά εκείνη κατάφερε να αποδράσει και να δημοσιοποιήσει το θέμα, ενώ έγινε πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου. Οι δύο νικητές θα μοιραστούν επιταγή περίπου 1,01 εκατομμυρίων δολαρίων που συνοδεύει το Νόμπελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πάντα κρύβει σκοπιμότητα και ισορροπίες γεωπολιτικής. Για παράδειγμα, το 2009 απονεμήθηκε στον τότε Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, για τις ...ειρηνικές προθέσεις του.

Οπως προβλέπεται, η λίστα των υποψηφίων απαγορεύεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι ότι είχαν προταθεί 331 πρόσωπα και οργανισμοί. Από διαρροές στον Τύπο, πάντως, γίνεται λόγος για υποψήφιους όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, οι ηγέτες Νότιας και Βόρειας Κορέας, Μουν Τζε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν και τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ