ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εφτασε ο κόμπος στο χτένι για όλους

Σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος καλεί για την Πέμπτη η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Οργή επικρατεί και ανάμεσα στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τα ψέματα πλέον τέλειωσαν κι όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική. Το ανώτατο πλαφόν στην επικουρική σύνταξη στο 20% των συντάξιμων αποδοχών, και η κατά συνέπεια μείωση της συνολικής επικουρικής σύνταξης κατά 40%, η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση μέχρι και 15 χρόνια, αφού με τη διαφορά στο χρόνο ασφάλισης ακόμα και για λίγες μέρες, η διαφορά στο όριο ηλικίας σημαίνει περισσότερο από 5 χρόνια, είναι ορισμένα μόνο απ' αυτά που κάνουν το ποτήρι να ξεχειλίζει. Ακόμα κι αυτή η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση ηγεσία της ΑΔΕΔΥ υποχρεώνεται πλέον στην ανακοίνωσή της να υπογραμμίζει ότι οι κυβερνητικές θέσεις δεν μπορούν ν' αποτελέσουν βάση για οποιοδήποτε διάλογο. Σημειώνει ότι για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία επιχειρείται να μετατοπιστούν οι ευθύνες για τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος στους εργαζόμενους. Τονίζει ότι οι επιπτώσεις των μέτρων αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά της η ΕΣΑΚ - Δημοσίου, μπροστά στην απεργία της Πέμπτης, καλεί τους δημόσιους υπάλληλους σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί. Χαρακτηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης ως συνέχεια των μέτρων της ΝΔ. «Συνιστούν, αναφέρει, μια ακραία και πρωτοφανή κοινωνική βαρβαρότητα σε βάρος όλων των εργαζομένων του σήμερα και των επόμενων γενιών». Τα εντάσσει στις γενικότερες κυβερνητικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που μαζί με τους νόμους ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας οδηγούν σε πλήρη ευτελισμό συνολικά τη δημόσια ασφάλιση, διευκολύνοντας την εμπορευματοποίησή της. Σημειώνονται συγκεκριμένα και με επιχειρήματα οι ευθύνες γι' αυτήν την αντεργατική εξέλιξη, των πολιτικών δυνάμεων: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μήτρας και των σημερινών αντεργατικών μέτρων. Καταγγέλλονται ταυτόχρονα οι προσκείμενες σ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ και σε πολλές Ομοσπονδίες που με τη μέχρι τώρα σιωπή τους συνέπραξαν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. «Ακόμα και σήμερα λένε ότι μ' αυτά τα μέτρα δε συμμετέχουν στο διάλογο», δηλαδή αν λίγο αμβλυνθούν, χωρίς ν' αλλάξει η ουσία, τι θα γίνει, θέτει το ερώτημα η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συνεχίζουν με την απεργία της Πέμπτης

Με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας έδωσαν την πρώτη απάντησή τους στην επιχείρηση κατεδάφισης του δικαιώματος στην Ασφάλιση οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με κεντρικό αίτημα την άμεση απόσυρση των αντιασφαλιστικών σχεδίων, εκπαιδευτικοί από σχολεία του Λεκανοπεδίου -στο πλαίσιο της δίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ- μαζί με τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ που βρέθηκαν στην Αθήνα για τη γενική συνέλευση προέδρων που έγινε χτες, συγκεντρώθηκαν στην οδό Μητροπόλεως στη 1 το μεσημέρι φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής αντιασφαλιστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου επανέλαβε την κυβερνητική επιχειρηματολογία για την «αναγκαιότητα» των μέτρων που προωθούνται και είπε ότι θα υπάρξει διαδικασία διαλόγου και με την ΟΛΜΕ ξεχωριστά από την ΑΔΕΔΥ.

Με αφορμή αυτό, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επισημαίνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που, εγκλωβισμένη στη δήθεν ιδιαιτερότητα του κλάδου των καθηγητών, παγιδεύει και το ίδιο το κίνημα, καθώς έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παραπέμπει σε ξεχωριστό διάλογο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία των καθηγητών ότι στις 10.5.2001 θα ανακοινώσει στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες το τριπλό νομοσχέδιο για την επιμόρφωση, την αξιολόγηση και τη σύσταση οργανισμού επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού για τα απεργιακά συλλαλητήρια που θα γίνουν την Πέμπτη 26 Απρίλη. Τη συμμετοχή των δασκάλων και νηπιαγωγών στην 24ωρη απεργία στις 26 Απρίλη αποφάσισε και η ΔΟΕ, που καλεί τα ΔΣ της Συλλόγων να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας. Στην απεργία και στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Λειτουργών που απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Ετσι, μαζί με τα δημόσια σχολεία, την Πέμπτη δε θα λειτουργήσουν ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ, ΤΕΕ, φροντιστήρια και ξένα σχολεία.

  • Τη συμμετοχή της στην απεργία της Πέμπτης αποφάσισε επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ.
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Στο δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους

Η Επιτροπή καλεί τους ΕΒΕ να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που θα γίνει την Πέμπτη στις 10.30 στην Πλ. Κάνιγγος

Αγωνιστικό κάλεσμα στους βιοτέχνες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που προγραμμάτισε μαζί με όλα τα στρώματα που πλήττονται από τα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό, απευθύνει η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις 26 του Απρίλη στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Επίσης, η επιτροπή προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι της ίδιας μέρας σε όλα τα εργοτάξια, τα μαγαζιά και τα εργαστήρια.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη για την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι κυβερνώντες, υπογραμμίζει η ΟΒΣΑ, για να δικαιολογήσουν τα απάνθρωπα μέτρα επικαλούνται τα ελλείμματα του συστήματος που αυτοί οι ίδιοι και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δημιούργησαν.

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης», σημειώνει, «μας αφορούν όλους. Επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, εργαζόμενους, αγρότες, νέους. Γι' αυτό δεν πρέπει να δεχτούμε τις διαχωριστικές γραμμές που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση για να πετύχει τη διάσπαση του κινήματος».

Επισημαίνει, επίσης, ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι μονόδρομος, όπως θέλει σκόπιμα να τα εμφανίσει η κυβέρνηση για να κρύψει το για ποιους κόπτεται. Μπορούν να μείνουν στα χαρτιά αν όλοι ενωμένοι μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα αντιδράσουν. Συμπληρώνει, δε, ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πάρει μέρος στο στημένο διάλογο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

«Αν περάσουν αυτά τα μέτρα θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα είναι πολύ χειρότερα, που θα σημάνουν την κατάργηση της κοινωνικής σύνταξης, της δημόσιας υγείας και πρόνοιας», υπογραμμίζει η ΟΒΣΑ.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δίνουν τη χαριστική βολή και στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ).

Υλοποίηση των προτάσεων σημαίνει:

  • Αύξηση των χρόνων ασφάλισης από τα 35 στα 40 για πλήρη σύνταξη.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 60 στα 65 για τα 35 χρόνια ασφάλισης.
  • Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Σήμερα ένας ασφαλισμένος πριν από το 1993 στην τελευταία πενταετία πλήρωνε μία ή δύο κλάσεις ανώτερες από την υποχρεωτική και ήλπιζε να πάρει μια ανθρώπινη σύνταξη. Τώρα η πενταετία γίνεται δεκαετία και μ' αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι εισφορές χωρίς να αυξάνεται η σύνταξη.
  • Εκεί που γίνεται το μεγάλο τσεκούρωμα είναι η κατώτερη σύνταξη που στην ουσία καταργείται και απομένει μόνο ένα προνοιακό επίδομα. Η κατώτερη σύνταξη του ΤΕΒΕ, π.χ., που σήμερα είναι 105.000 δρχ. το μήνα, γίνεται λιγότερο από 60.000 δρχ. και αν δεν έχεις άλλο πόρο τότε μόνο θα συμπληρώνεται με ένα είδος ΕΚΑΣ.
  • Εάν η σύνταξη γι' αυτούς που θα βγουν μετά το 2006 υπολογίζεται όπως των ασφαλισμένων μετά την 1-1-1993 θα είναι μειωμένη κατά 50% περίπου από τη σημερινή.
Απορρίπτουν το «διάλογο» οι λιθογράφοι

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες κατεδαφίζουν το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία της Πέμπτης και στην προσυγκέντρωση που θα γίνει στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11-15) και ώρα 9.30 το πρωί. Το ΔΣ της Ενωσης απορρίπτει τα κυβερνητικά μέτρα και οποιοδήποτε «κοινωνικό ψευτοδιάλογο», καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πρωτοστατήσουν στους αγώνες της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.

«Κανείς στο σπίτι» λένε οι ηθοποιοί

Την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο αυξάνει κατακόρυφα τα κέρδη του η κυβέρνηση επιχειρεί να κατεδαφίσει κάθε εργατική κατάκτηση, επισημαίνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) σε ανακοίνωσή του και δίνει το σύνθημα για τη συμμετοχή όλων στην απεργία της Πέμπτης και στην προσυγκέντρωση στα γραφεία του Σωματείου (Κάνιγγος 33) στις 10 το πρωί: «Δεν πρέπει να μείνει κανείς, πια, στο σπίτι του, στις αμφιβολίες του, στις επιμέρους αντιρρήσεις του».

Τριήμερη αποχή των δικηγόρων

Με τριήμερη αποχή απαντούν οι δικηγόροι της Αθήνας στα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με τους άλλους εργαζόμενους. Η αποχή των δικηγόρων αρχίζει από σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη που έχει κηρυχτεί πανελλαδική απεργία.

Σήμερα, στις 2.00 το μεσημέρι οι δικηγόροι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στο θέατρο «Ακροπόλ» όπου θα συζητηθούν προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματα (περίπου 70 δισ. δραχμές χρωστάει το δημόσιο στο Ταμείο Νομικών), οι επιπτώσεις από την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων - μεταξύ των οποίων και των δικηγόρων - οι αλλαγές στον τρόπο υπογραφής των συμβολαίων κλπ.

Σε ανακοίνωσή της η «Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων» Αθήνας καλεί τους μαχόμενους δικηγόρους και κυρίως τους νέους, να αγωνιστούν και να οργανώσουν κίνημα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, καθώς επίσης να παλέψουν για να ανατραπεί η κατάσταση τέλματος που έχει περιέλθει ο ΔΣΑ, όπου τον έχουν καταδικάσει το σημερινό προεδρείο και η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου.

Καμία «εμπιστοσύνη»!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης για την επιβολή της αντιασφαλιστικής πολιτικής της είναι σίγουρα η αίσθηση γενικευμένης ανυποληψίας που συναντά στους εργαζόμενους. Η έλλειψη οποιασδήποτε «εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, που απορρέει από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ίσως για πρώτη φορά, έχει πειστεί ότι μόνο δεινά μπορούν να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση και αυτή την πολιτική, έχει στην πραγματικότητα «βραχυκυκλώσει» τα κυβερνητικά επιτελεία. Η κυβερνητική προπαγάνδα αντιδρά αμήχανα στο αμείλικτο ερώτημα που ορθώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι «γιατί πρέπει να πληρώσουν πάλι αυτοί, βγαίνοντας πολύ αργότερα στη σύνταξη και με συντάξεις - βοηθήματα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθ' ύλην υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, όταν του υποβλήθηκε χτες (συνέντευξη στη ΝΕΤ) το παραπάνω ερώτημα, αυτό που βρήκε να πει ήταν ότι «παρά πολλοί εργαζόμενοι δε θέλουν οι ίδιοι να ασφαλιστούν, γιατί με μικρό αριθμό μεροκάματων, με 15 χρόνια δουλιάς μπορεί να έχουν πλήρη σύνταξη»! Αρκεί να σημειωθεί ότι ο πανικός τους είναι μόνο στην αρχή. Τίποτα δεν έχουν δει ακόμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ