ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εψαξαν την ανάπτυξη στη... φορολογία

Από παλιότερη κινητοποίηση νησιωτών που καταγγέλλουν την εγκατάλειψη των νησιών τους
Από παλιότερη κινητοποίηση νησιωτών που καταγγέλλουν την εγκατάλειψη των νησιών τους
Για μια ακόμη φορά οι νομάρχες της χώρας αναλώθηκαν σε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού, ψάχνοντας το ρόλο του στις σημερινές συνθήκες διόγκωσης της ανισόμετρης ανάπτυξης μεταξύ των περιοχών της χώρας και παράδοσης της εξουσίας στα χέρια των λίγων.

«Τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης της νησιώτικης χώρας», που αναζητήθηκαν στο θεματικό συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) - οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, στη Σάμο - έμειναν μετέωρα, όσο οι Νομάρχες αρνήθηκαν να καταδείξουν την πολιτική που γεννά τις ανισότητες μεταξύ περιοχών και εργαζόμενων, την ίδια πολιτική που έχει μετατρέψει το θεσμό σε διοικητικό όργανο υλοποίησής της, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και πρωτοβουλία.

Αρνήθηκαν να διεκδικήσουν «λύσεις» για την καλύτερη έστω διοικητική λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), ζητώντας απλά μερίδιο στην άσκηση της σημερινής, αντιλαϊκής πολιτικής, που προωθεί την ανάπτυξη των αριθμών και όχι της ευημερίας όλων. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα του συνεδρίου - καταψήφισαν οι 3 σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και άλλοι 4 - αναφέρεται ως «λύση» στην οικονομική ανέχεια των νομαρχιών της χώρας, η απόκτηση από αυτές της δυνατότητας να επιβάλλουν και να εισπράττουν απευθείας τοπικά έσοδα, δηλαδή να φορολογούν τους πολίτες. Οι Νομάρχες διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό των νομαρχιών - και ιδιαίτερα των νησιωτικών - στο σχεδιασμό των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καμία νύξη όμως δεν έκαναν για την επιλεξιμότητα που τίθεται ως όρος ένταξης έργων στα κοινοτικά προγράμματα, τα κριτήρια της οποίας είναι η κερδοσκοπία και όχι οι ανάγκες της κάθε περιοχής.

Αναφορικά δε με την απομόνωση των νησιωτικών περιοχών, η ΕΝΑΕ, στο ψήφισμά της, αρκέστηκε να ζητήσει τη δημιουργία σύγχρονου δικτύου θαλάσσιων μεταφορών και αξιοποίησης των αεροδρομίων τους. Το προεδρείο αρνήθηκε να συζητήσει και να θέσει σε ψηφοφορία το ψήφισμα 53 φορέων από όλη την Ελλάδα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, με το οποίο καταδικάζεται η άρση του καμποτάζ και απαιτείται η δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Οπως αρνήθηκε το αίτημα της ΝΑΣ να συζητηθεί και να πάρει θέση η ΕΝΑΕ στο φλέγον ζήτημα του Αασφαλιστικού.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η ΕΝΑΕ στο ψήφισμά της εκφράζει απλά τη λύπη της για την «υποβαθμισμένη παρουσία της κυβέρνησης στο συνέδριο» (σ.σ. παραβρέθηκε και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας).


Να αρνηθεί η ΝΑ το ρόλο του απλού διοικητικού μηχανισμού

Ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή στο συνέδριο της ΕΝΑΕ

Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και γενικότερα η χώρα, ως αποτέλεσμα της ανισόμετρης ανάπτυξης των περιοχών της Ελλάδας, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθως τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η ΝΑ ένα άλλο πλαίσιο δράσης, ώστε να κατακτήσει τη θέση της ως παράγοντα ανάπτυξης, από διοικητικός μηχανισμός που είναι σήμερα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως τα συνέδρια θα ενίσχυαν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, αν προηγούμενα τα Νομαρχιακά Συμβούλια συζητούσαν και κατέθεταν τις προτάσεις τους. Τόνισε ότι, για το ΚΚΕ, «η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται σε αριθμητικούς δείκτες», συμπληρώνοντας πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ρόλο στην «ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα μας και ο λαός, που τα όποια αποτελέσματά της δε θα τα καρπούται το μεγάλο κεφάλαιο όπως γίνεται μέχρι τώρα».

«Οι αναγκαίες υποδομές απουσιάζουν», συμπλήρωσε αναφερόμενος στα προβλήματα των νησιών, και απαριθμώντας τα σημείωσε: «Ποια προβλήματα να αναφέρουμε; Υδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, Υγεία, ενέργεια, ποιότητα ζωής, την έλλειψη νερού; Το τεράστιο πρόβλημα των συγκοινωνιών και επικοινωνιών; Τη συρρίκνωση της γεωργικής παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων; Την αντικατάσταση της όποιας παραγωγικής δραστηριότητας με τον τουρισμό, που είναι έρμαιο κάθε ταξιδιωτικής οδηγίας φίλων και συμμάχων στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ; Τα προβλήματα του ναυτικού πληθυσμού των νησιών μας με την άρση του καμποτάζ, δηλαδή, του προστατευτισμού της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, που οδηγεί σε νέα προβλήματα αλλά και κινδύνους τα ακριτικά νησιά, τις άγονες γραμμές; Την παραπέρα υποβάθμιση της εξυπηρέτησης των νησιών; Την αύξηση των εισιτηρίων; Το χτύπημα του δικαιώματος δουλιάς των ναυτεργατών; Την κατάργηση θεμελιακών μισθολογικών εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την αύξηση των κινδύνων για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα; Το δημογραφικό πρόβλημα, τη γήρανση του πληθυσμού; Την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση;».

Απαντώντας στο πώς θα λυθούν και για τις πολιτικές που προτάσσονται, ο Σπ. Χαλβατζής «αναρωτήθηκε»: «Με την ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτικότητα στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια ή με την υποστήριξη της ανάπτυξης του ενιαίου δημοσίου δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών, με ιδιαίτερη μέριμνα στις νησιωτικές περιοχές; Με τις ειδικές τιμές της απελευθερωμένης ακτοπλοΐας, που οδηγεί στο να αποκλείονται νησιά μας γιατί χάλασε ένα πλοίο; Τι θα γίνει με τις άγονες γραμμές; Με τις τεράστιες τιμές του νέου ιδιωτικού αεροδρομίου της Αθήνας; Με την απαγόρευση ανάπτυξης και βελτίωσης των αεροδρομίων σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την Αθήνα; Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, η λιτότητα, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στα νησιά αυτών που δουλεύουν στον τουρισμό και στη ναυτιλία; Με ενισχύσεις των εργοδοτών ή με ανασφάλιστη εργασία στα ποικιλώνυμα ΕΟΚικά Προγράμματα; Θα υποστηριχτεί η πρόταση για Δημόσιο Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε υποχρεωτική ικανοποίηση των μεταφορών και συγκοινωνιών των νησιωτικών περιοχών 365 μέρες το χρόνο και μπορεί να εξασφαλίσει την εργασία μεγάλου μέρους Ελλήνων ναυτικών; Θα ενισχυθεί η κίνηση δήμων και φορέων σ' αυτήν την κατεύθυνση; Θα αναπτύξει η ΝΑ δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και θα απαιτήσει το σχεδιασμό και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και λιμενικών εγκαταστάσεων; Θα απαιτήσει την ανάπτυξη ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα; Τη δημιουργία σταθμών διάσωσης και προστασίας με το αναγκαίο προσωπικό και σύγχρονα τεχνικά μέσα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος; Πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της ενέργειας με τη διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που τα ληστρικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματά της, όπως είδαμε τους τελευταίους μήνες, πληρώνει ήδη ο κόσμος ακόμα και στη μητρόπολη του καπιταλισμού στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ; Η λειψυδρία θα γίνει αφορμή για την πλήρη εκχώρηση νέου κερδοφόρου πεδίου στο μεγάλο κεφάλαιο για την ύδρευση και άρδευση; Τι θα γίνει με τις παραγωγικές δραστηριότητες και τη γεωργική παραγωγή, με τις ληστρικές τιμές στο λάδι, τις ποσοστώσεις και τα τεράστια ευρωπρόστιμα, την έλλειψη υποδομής για την τυποποίηση και την προώθησή τους;».

Πραγματικότητα η ανισόμετρη ανάπτυξη

Την ίδια ώρα που τα προβλήματα διογκώνονται, «το μεγάλο κεφάλαιο καρπούται την τεράστια μερίδα της όποιας ανάπτυξης και οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε λιτότητα. Πραγματικότητα είναι η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιοχών της χώρας», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Και για του λόγου το αληθές, υπογράμμισε ότι τα ίδια τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Στοκχόλμη, αναφέρουν ότι 20 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, η Ελλάδα είναι σήμερα:

  • Η φτωχότερη, όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ
  • Δεύτερη σε ποσοστό ανεργίας
  • Τρίτη από το τέλος σε ποσοστό απασχόλησης
  • Πρώτη σε φτώχεια
  • Πρώτη σε μέγεθος του χάσματος πλουσίων των φτωχών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 1978 το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα ήταν το 71,7% του μέσου ευρωπαϊκού ενώ το 1999 έπεσε στο 69%. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αποτελούσαν το 1990 το 68% του συνόλου των εξαγωγών, το 1999 αποτελούν μόνο το 51%. Οι κατώτατες αποδοχές των εργατοϋπαλλήλων βρίσκονται στα επίπεδα του 1980.

«Στη χώρα μας - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - υπάρχουν οι 7 περιοχές από τις 11 φτωχότερες Περιφέρειες της ΕΕ από τις συνολικά περίπου 250 Περιφέρειες, την περίοδο που τα κέρδη του κεφαλαίου είναι τεράστια, που από το Χρηματιστήριο μετακινήθηκαν στις τσέπες του ποσά ύψους 2 φορές το σύνολο του Γ΄ ΚΠΣ (χρήματα από την ΕΕ και ελληνική συμμετοχή)». Και συμπλήρωσε για την ΕΕ: «Σε κανένα σημείο από τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί δεν αναφέρεται η προστασία, η ενίσχυση των νησιών μας. Τόσο το άρθρο 158, όσο και το άρθρο 299 της Συνθήκης του Αμστερνταμ, τίποτα δεν εγγυώνται για τα προβλήματα των νησιών μας. Το άρθρο 158 είναι γενικόλογο και αόριστο. Το δε άρθρο 299 εξασφαλίζει με ιδιαίτερη αναφορά τις Αζόρες, τη Μαδέρα και τις Καναρίους Νήσους, ονομαστικά και με καθαρό τρόπο. Οχι όμως και τα ελληνικά νησιά».

Ανάπτυξη και ΝΑ

Αναφερόμενος στο πλαίσιο που καλείται να κινηθεί σήμερα η ΝΑ και γενικότερα η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Οι νόμοι, οι ρυθμίσεις που προώθησε η αναθεώρηση του Συντάγματος για την Αυτοδιοίκηση, έχουν ως βάση τη στήριξη των πιο πάνω κατευθύνσεων της ΕΕ που υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με στήριξη της ΝΔ και των υπερασπιστών της ΕΕ». Χαρακτηριστικά υπογράμμισε τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του θεσμού από το κεντρικό κράτος και την Περιφέρεια, τη διαρκή κλοπή των χρημάτων του, την υπαγόρευση των προϋπολογισμών του.

«Στα πλαίσια αυτά - τόνισε - για μας η ΝΑ απαιτείται να αποκτήσει ένα άλλο πλαίσιο δράσης. Πλαίσιο με περιεχόμενο: Την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων, ενάντια στην ανεργία. Υπέρ του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην ανταποδοτικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, υπέρ της παραγωγικής ανασυγκρότησης των περιοχών της χώρας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης της χώρας και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών και των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ. Να ενδιαφέρεται για τα μεγάλα προβλήματα ειρήνης, εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Να αντιπαλεύει τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ