Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εψαξαν την ανάπτυξη στη... φορολογία

Από παλιότερη κινητοποίηση νησιωτών που καταγγέλλουν την εγκατάλειψη των νησιών τους
Από παλιότερη κινητοποίηση νησιωτών που καταγγέλλουν την εγκατάλειψη των νησιών τους
Για μια ακόμη φορά οι νομάρχες της χώρας αναλώθηκαν σε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού, ψάχνοντας το ρόλο του στις σημερινές συνθήκες διόγκωσης της ανισόμετρης ανάπτυξης μεταξύ των περιοχών της χώρας και παράδοσης της εξουσίας στα χέρια των λίγων.

«Τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης της νησιώτικης χώρας», που αναζητήθηκαν στο θεματικό συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) - οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, στη Σάμο - έμειναν μετέωρα, όσο οι Νομάρχες αρνήθηκαν να καταδείξουν την πολιτική που γεννά τις ανισότητες μεταξύ περιοχών και εργαζόμενων, την ίδια πολιτική που έχει μετατρέψει το θεσμό σε διοικητικό όργανο υλοποίησής της, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και πρωτοβουλία.

Αρνήθηκαν να διεκδικήσουν «λύσεις» για την καλύτερη έστω διοικητική λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), ζητώντας απλά μερίδιο στην άσκηση της σημερινής, αντιλαϊκής πολιτικής, που προωθεί την ανάπτυξη των αριθμών και όχι της ευημερίας όλων. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα του συνεδρίου - καταψήφισαν οι 3 σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και άλλοι 4 - αναφέρεται ως «λύση» στην οικονομική ανέχεια των νομαρχιών της χώρας, η απόκτηση από αυτές της δυνατότητας να επιβάλλουν και να εισπράττουν απευθείας τοπικά έσοδα, δηλαδή να φορολογούν τους πολίτες. Οι Νομάρχες διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό των νομαρχιών - και ιδιαίτερα των νησιωτικών - στο σχεδιασμό των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καμία νύξη όμως δεν έκαναν για την επιλεξιμότητα που τίθεται ως όρος ένταξης έργων στα κοινοτικά προγράμματα, τα κριτήρια της οποίας είναι η κερδοσκοπία και όχι οι ανάγκες της κάθε περιοχής.

Αναφορικά δε με την απομόνωση των νησιωτικών περιοχών, η ΕΝΑΕ, στο ψήφισμά της, αρκέστηκε να ζητήσει τη δημιουργία σύγχρονου δικτύου θαλάσσιων μεταφορών και αξιοποίησης των αεροδρομίων τους. Το προεδρείο αρνήθηκε να συζητήσει και να θέσει σε ψηφοφορία το ψήφισμα 53 φορέων από όλη την Ελλάδα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, με το οποίο καταδικάζεται η άρση του καμποτάζ και απαιτείται η δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Οπως αρνήθηκε το αίτημα της ΝΑΣ να συζητηθεί και να πάρει θέση η ΕΝΑΕ στο φλέγον ζήτημα του Αασφαλιστικού.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η ΕΝΑΕ στο ψήφισμά της εκφράζει απλά τη λύπη της για την «υποβαθμισμένη παρουσία της κυβέρνησης στο συνέδριο» (σ.σ. παραβρέθηκε και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ