Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1»
Σώοι οι εννιά ναυτεργάτες

«Μάχη» με τα κύματα έδιναν χτες επί τρεις ώρες εννιά Ελληνες ναυτεργάτες, πλήρωμα του φορτηγού πλοίου «Μακεδονία 1» ελληνικής σημαίας και 32 ετών. Από το υπερήλικο πλοίο λίγο πριν τις 10 το πρωί και καθώς έπλεε 100 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου, εκπέμφθηκε σήμα κινδύνου. Αιτία ήταν η μεγάλη και απότομη κλίση που είχε πάρει, ενώ στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή, με ανέμους που έφταναν μέχρι 8 μποφόρ. Από τις πρώτες ενδείξεις η κλίση ίσως προήλθε από μετατόπιση φορτίου.

Οι εννιά ναυτεργάτες εγκατέλειψαν το πλοίο επιβιβαζόμενοι σε σωστική λέμβο. Την ίδια στιγμή στο Κέντρο Ερευνας Συντονισμού και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχε σημάνει συναγερμός. Στάλθηκε σήμα σε όλα τα παραπλέοντα πλοία, ενώ απογειώθηκαν δυο ελικόπτερα και ένα «C-130». Επί τρεις ώρες περίπου οι ναυτεργάτες παρέμεναν μέσα στη λέμβο, επειδή κανένα από τα παραπλέοντα σκάφη δεν μπορούσε να πλησιάσει, λόγω της θαλασσοταραχής. Τελικά λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι το δεξαμενόπλοιο «Ματίλντα» περισυνέλεξε σώους τους 9 ναυαγούς.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρία «Μακεδονική Κεραμουργεία Ναυτική Εταιρία» και ως εκπρόσωπος εμφανίζεται ο κ. Κοθαλής, ενώ τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του τα εφοδιάζεται από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα». Το «Μακεδονία 1» είχε αποπλεύσει από Πόρτο Λάγος φορτωμένο με μοριοσανίδες (τύπου κόντρα πλακέ) και είχε προορισμό τη Λεμεσό. Τα ονόματα των Ελλήνων ναυτεργατών είναι: Νίκος Σαλδακάκης πλοίαρχος, Σπύρος Σίδερας υποπλοίαρχος, Ιάκωβος Παπαϊωάννου Α' Μηχανικός, Αντώνιος Παπαπαύλου Β' μηχανικός, Παναγιώτης Αντωνιάδης Γ' Μηχανικός, Ανθιμος Γαλίδης ναύτης, Σπύρος Τούνιος ναύτης, Ηρακλής Μπέσλικας ναύτης και Κατερίνα Βενετσάκη μαγείρισσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ