ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η πρόσφατη νεροποντή έδωσε τη «χαριστική βολή» στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

Το μηχάνημα του υπέρηχου, αφού καθηλώθηκε άπραγο για χρόνια, μεταφέρθηκε στις αρχές του μήνα στο Κερατσίνι
Το μηχάνημα του υπέρηχου, αφού καθηλώθηκε άπραγο για χρόνια, μεταφέρθηκε στις αρχές του μήνα στο Κερατσίνι
«Με τη βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου (29/30 Σεπτέμβρη), τα νερά που συσσωρεύτηκαν στην ταράτσα του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Σαλαμίνας άρχισαν να τρέχουν σαν καταρράκτης από το ταβάνι του πρώτου ορόφου. Εκεί βρίσκονται οι κοιτώνες ανάπαυσης των γιατρών και διοικητικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια τα νερά άρχισαν να πέφτουν στο ισόγειο, όπου βρίσκονται τα εργαστήρια, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, εξεταστήρια κ.ά. Το προσωπικό τρέχαμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί το ξήλωμα τμημάτων της μόνωσης από την ταράτσα, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Για τις δύο επόμενες μέρες κι ενώ είχε σταματήσει η βροχή έξω, μέσα συνέχισε να βρέχει... Σε λίγο θα πέσουν τα ταβάνια να μας πλακώσουν».

Ετσι περιγράφει ένας εργαζόμενος του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας την κατάσταση που έζησαν πριν από λίγες μέρες και η οποία συνεχίζεται, αφού η δυνατή νεροποντή έδωσε τη «χαριστική βολή» στο ήδη βεβαρυμένο από τις ελλείψεις και τα προβλήματα Κέντρο Υγείας του νησιού.

Την περασμένη Δευτέρα 1/10, επισκέφθηκε το χώρο η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. «Φώναξαν συνεργείο του δήμου, άνοιξαν δύο τρύπες στον τοίχο σ' ένα δωμάτιο του 1ου ορόφου για να φύγουν τα νερά κι αυτό ήταν», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Σχεδόν δέκα μέρες μετά, οι τρύπες που ανοίχτηκαν έκλεισαν πρόχειρα με χαρτί. Πάνω από 50 ασθενείς ημερησίως εξετάζονται ανάμεσα σε φουσκωμένα πατώματα, πεσμένους σοβάδες, ξεκολλημένες ντουλάπες, μούχλα και μαύρα σκουλήκια στους τοίχους. Το ακτινολογικό τμήμα παραμένει εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας.

Σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα της καθαριότητας, όπου εδώ και δύο μήνες οι βραδινές βάρδιες δεν καλύπτονται από τον εργολάβο και λόγω λήξης της σύμβασής του τις τελευταίες δυο μέρες δεν υπάρχει άνθρωπος στην καθαριότητα, με το προσωπικό του ΚΥ να σκουπίζει σκουλήκια, αίματα και να φέρνει σεντόνια και μαξιλαροθήκες από το σπίτι του!

Συστηματική υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα

Ανάμεσα σε μούχλα, μαύρα σκουλήκια και ετοιμόρροπα ταβάνια δουλεύει το προσωπικό και εξετάζονται οι ασθενείς
Ανάμεσα σε μούχλα, μαύρα σκουλήκια και ετοιμόρροπα ταβάνια δουλεύει το προσωπικό και εξετάζονται οι ασθενείς
«Τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά, και βλέπουμε ότι μόνο επιτείνονται. Υπάρχει μία συστηματική υποβάθμιση του ΚΥ σε επίπεδο στέγασης, παροχής ιατρικών υπηρεσιών (υπολειτουργία ακτινολογικού και εργαστηριακού τμήματος, συνεχής έλλειψη αναλώσιμων υλικών). Οι αρμόδιοι κάνουν πως δεν γνωρίζουν τη βαρύτητα των ελλείψεων και υπόσχονται ότι θα βρεθεί λύση», σημειώνουν στο κείμενο συλλογής υπογραφών γιατροί του Κέντρου.

Απαιτούν: Αμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί, με «λύσεις άμεσες και διαρκείας. Δεν θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε να δουλεύουμε υπό άθλιες συνθήκες, ούτε να υποβάλλουμε το λαό της Σαλαμίνας σε ακόμη μία υποβάθμιση των παροχών Υγείας».

Να σημειωθεί ότι τεχνική υπηρεσία στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι καθυστερήσεις στον εφοδιασμό ιατροφαρμακευτικού υλικού ξεπερνούν τους τρεις μήνες. Οσοι ζουν σε απομακρυσμένα χωριά του νησιού κάνουν μέχρι και 40 λεπτά να φτάσουν στο Κέντρο, και φυσικά όχι με συγκοινωνία, καθώς είναι σπάνια και ακριβή (2 ευρώ το εισιτήριο). «Κόφτης» επιβλήθηκε και στα ελάχιστα (2) ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και σήμερα «εξυπηρετεί» μόνο το ένα. Για τα σοβαρά περιστατικά οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία του Πειραιά.

Μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Λαϊκής Επιτροπής Σαλαμίνας, η οποία συνέλεξε και 2.500 υπογραφές, πριν από τρία χρόνια επιτεύχθηκε να ξανανοίξει το παλιό ΙΚΑ, το οποίο βαφτίστηκε «Κέντρο Υγείας 2» (!), με ακόμη περισσότερες ελλείψεις από το πρώτο.

Διαχρονικές οι ευθύνες και ο εμπαιγμός

Ολα τα παραπάνω αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των σοβαρών ελλείψεων, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, και δείγμα του διαχρονικού εμπαιγμού τους απέναντι στο λαό περί «αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας».


Το ΚΥ λειτουργεί εδώ και 32 χρόνια και εγκαινιάστηκε «μετά βαΐων και κλάδων», από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Λειτουργεί με οργανόγραμμα της δεκαετίας του '80, αναντίστοιχο των τότε αναγκών, πολύ περισσότερο των σημερινών, που ο πληθυσμός του νησιού έχει υπερδιπλασιαστεί (75.000 μόνιμοι κάτοικοι) και εκτοξεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ετσι, ποτέ δεν είχε καρδιολόγο, χειρουργό, οφθαλμίατρο, ενδοκρινολόγο, ειδικότητες φλέγουσας σημασίας, γιατί ...δεν προβλέπονταν. Είχε δύο παιδίατρους και όταν τη δεκαετία του '90 αποχώρησε ο ένας, η κυβέρνηση ΝΔ δεν τον αντικατέστησε, ούτε και όσες ακολούθησαν. Από πέρυσι ο εναπομείνας παιδίατρος συνταξιοδοτήθηκε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κάλυψε τη θέση. Οι κάτοικοι του νησιού είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιώτες ακόμη και για τα εμβόλια των παιδιών τους. Ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν σχεδόν για όλες τις εξετάσεις και τις ειδικότητες που στερούνται.

Ο υπέρηχος έμεινε καθηλωμένος για μια δεκαετία στην αποθήκη και το Τμήμα Υπερήχων δεν λειτούργησε ποτέ, γιατί εδώ και 32 χρόνια δεν διορίστηκε προσωπικό. Τη Δευτέρα 1/10 φορτώθηκε και μεταφέρθηκε στο ΚΥ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, για να μπαλωθούν εκεί ανάλογες τρύπες...


ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποδεικνύεται η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και στη «μεταμνημονιακή εποχή»

Για την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, οι ΤΕ Πειραιά και ΤΕ Υγείας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση:

«Η κατάσταση του Κέντρου Υγείας της Σαλαμίνας είναι παραπάνω από τραγική, ενώ ήδη έχει κλείσει και η μονάδα ΠΕΔΥ του νησιού. Σε μια περιοχή που ζουν 75.000 κάτοικοι και που το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού υπερτριπλασιάζεται, όσοι έχουν την ατυχία να χρήζουν ιατρικής φροντίδας έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Οι βροχές με τον κυκλώνα το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Σεπτέμβρη αποδεικνύουν όλη τη γύμνια του συστήματος Υγείας. Το Κέντρο Υγείας πλημμύρισε. Το νερό από τον 1ο όροφο σύντομα κατέβηκε στο ισόγειο, με τους γιατρούς και το προσωπικό να τρέχουν να σώσουν τον ιατρικό εξοπλισμό.

Μετά τις βροχές, γιατροί, προσωπικό και ασθενείς καλούνται να συμβιώνουν με τη μούχλα, με πεσμένους σοβάδες, με μαύρα σκουλήκια που έχουν γεμίσει τους τοίχους και τα ταβάνια που έχουν φουσκώσει. Το ακτινολογικό εργαστήριο βρέθηκε εκτός λειτουργίας (το οποίο ούτως ή άλλως δούλευε μόνο πρωινές ώρες).

Ολα αυτά συμβαίνουν μέχρι και σήμερα, 10 μέρες μετά τη βροχή. Επιβεβαιώνεται ότι και για το συγκεκριμένο χάλι την κύρια ευθύνη δεν την έχουν "τα ακραία καιρικά φαινόμενα", αλλά η ακραία ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που υπηρετούν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, αλλά και η δημοτική αρχή της περιοχής.

Επιβεβαιώνεται ότι στη "μεταμνημονιακή εποχή" η οικονομία συνεχίζει να δουλεύει με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτήν την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε αυτήν τη γραμμή συναινεί η ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα που παίζουν ρόλο "τσόντας" στο αστικό πολιτικό σύστημα (ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων κ.λπ.). Υπάρχουν φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις για το κεφάλαιο, μειώσεις και φορολεηλασία για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στη "δίκαιη ανάπτυξη", για την οποία κοκορεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι λαϊκές ανάγκες δεν έχουν χώρο. Αυτό ισχύει και για την Υγεία του λαού. Αντί να είναι δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο, άνεργο, συνταξιούχο, αυτοαπασχολούμενο, η σημερινή πολιτική την έχει μετατρέψει σε ακριβοπληρωμένο αγαθό για τους λίγους.

Πιο ειδικά στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας:

  • Δεν υπάρχουν οι ειδικότητες του καρδιολόγου, του παιδιάτρου, του οφθαλμίατρου, του ορθοπεδικού, του ουρολόγου, του δερματολόγου, του χειρουργού, του ενδοκρινολόγου, του ακτινολόγου. Φυσικά κάποιες ειδικότητες δεν προβλέπονται καν από τη σύνθεση που προβλέπουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη σύνθεση των Κέντρων Υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητες για το λαό του νησιού.
  • Η συγκοινωνία για το Κέντρο Υγείας είναι αραιή και πανάκριβη.
  • Δεν υπάρχουν θυρωρός και αρκετό προσωπικό ασφαλείας, όπως δεν υπάρχει μόνιμο συνεργείο καθαριότητας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας.
  • Δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία για να αντιμετωπίσει άμεσα τις ζημιές.
  • Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την καθυστέρηση στον εφοδιασμό να ξεπερνά το τρίμηνο.
  • Ο υπέρηχος που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας και περίμενε το εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει, στάλθηκε στο Κερατσίνι.
  • Στο νησί υπάρχει ακόμα ανάγκη για δημιουργία δημόσιας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και που μπορεί να ανακουφίσει το πλήθος των νεφροπαθών στη Σαλαμίνα».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ καλούν το λαό και τους εργαζόμενους της Σαλαμίνας να διεκδικήσουν:

1. Αμεση αποκατάσταση των ζημιών.

2. Αναβάθμιση και πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, με όλες τις ειδικότητες που λείπουν. Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει άμεσα το τμήμα υπερήχων.

3. Δημιουργία φαρμακείου εντός του Κέντρου Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό. Παροχή δωρεάν φαρμάκων στους άπορους.

Η πάλη του λαού και των εργαζομένων να συνδέεται με την ανάγκη σήμερα να υπάρχει αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ