ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Παρέμβαση για την εκρηκτική κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά

Παρέμβαση για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά έκανε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Προσφυγικό έχει καταδικάσει τους πρόσφυγες στη χώρα μας σε μόνιμο εγκλωβισμό, απομονωμένους σε διαφόρους χώρους υποδοχής, συχνά σε άθλιες συνθήκες.

Δυόμισι χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας Σκαραμαγκά, φιλοξενούνται σε αυτό 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η μεταφορά στο Σκαραμαγκά προσφύγων από τη Μόρια δεν είναι λύση στο πρόβλημά τους, αλλά μεταφορά από τη μια κόλαση στην άλλη.

Οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο είναι απαράδεκτες. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ενώ η σίτιση των προσφύγων αποτελεί μέριμνα των ίδιων. Οι χρηματοδοτήσεις προς τις ΜΚΟ στέρεψαν και τώρα που τελείωσε το φαγοπότι εκατομμυρίων, αναλαμβάνουν οι κρατικές δομές, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση και με τρομερές ελλείψεις στο προσωπικό.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να λάβει εδώ και τώρα μέτρα για να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά.

Να διασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές και άμεσα να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις αστικές ζώνες, σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες.

Να σταματήσει το αίσχος των "hot spots".

Να καταργηθούν άμεσα οι συμφωνίες ποσόστωσης μεταναστών ανά χώρα, οι συμφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ, Τουρκία και Ελλάδα που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας. Αυτό να συνδυαστεί με άμεση παροχή των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα για να κρυφτεί κάτω από το χαλί, πρόβλημα είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις που προκαλούν νέα καραβάνια προσφύγων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετέφεραν τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο στα Διαβατά

MotionTeam

Στο κέντρο φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά μεταφέρθηκαν, χτες το μεσημέρι, οι πρόσφυγες που τις τελευταίες μέρες είχαν στήσει σκηνές και υπνόσακους έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αρχικά, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τη μεταφορά τους εκεί, καθώς τους είχαν ενημερώσει ότι συχνά σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των ατόμων που μένουν στο χώρο. Στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτίριο, μέχρι να προχωρήσουν η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους, ενώ συνοδεία αστυνομικών θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες καταγραφής.

Στο μεταξύ, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, το τελευταίο διάστημα επικρατεί ιδιαίτερη ένταση λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, αφού δεν επαρκούν οι υποδομές του, αλλά και λόγω των διαφορετικών εθνοτήτων. Την περασμένη βδομάδα υπήρξε συμπλοκή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός πρόσφυγα, με μαχαίρι, στην πλάτη.

Η έλλειψη υποδομών φιλοξενίας έχει οδηγήσει πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητούν χώρους και εγκαταλελειμμένα κτίρια για να στεγαστούν. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το ημιτελές κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή της οδού Γιαννιτσών, στη δυτική είσοδο της πόλης, όπου, υπό συνθήκες εξαθλίωσης, διαβιούσαν τον τελευταίο καιρό δεκάδες μετανάστες και εκκενώθηκε την περασμένη Παρασκευή μετά από επιχείρηση της αστυνομίας.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας να διερευνηθούν ποινικά αξιόποινες πράξεις, συνδεόμενες με τις συνθήκες άφιξης και διαβίωσης των μεταναστών στο σημείο. Οπως έγινε γνωστό, εκτός από παραβάσεις του υγειονομικού κώδικα και του νόμου περί αλλοδαπών, θα ερευνηθεί πιθανή εμπλοκή οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών.

Παρουσιάστηκε βίντεο από τη δολοφονία Φύσσα σε εκδήλωση της οικογένειας

Πέντε χρόνια μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οικογένειά του, σε εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 5 Οκτώβρη στον Πειραιά, παρουσίασε το βίντεο με τη λεπτομερή αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού. Το υλικό παρουσιάστηκε πρόσφατα στη δίκη για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, παρά την ένσταση της υπεράσπισης, να μη συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα έγγραφα.

Η σημαντική τεχνική μελέτη του ερευνητικού κέντρου «Forensic Architecture» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να υπενθυμίσουμε, ζητήθηκε από την οικογένειά του και βασίστηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία (κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ) και στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Η έρευνα συγχρονίζει τα βίντεο των καμερών ασφαλείας και τα διαθέσιμα ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και τα sms των χρυσαυγιτών και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων. Από το αποτέλεσμά της προέκυψαν το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και η σχετική θέση του Παύλου Φύσσα, των χρυσαυγιτών και της αστυνομίας. Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης του τάγματος εφόδου και προκάλεσε και αυτή ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας, ειδικότερα της ομάδας ΔΙΑΣ, που ολιγώρησε και δεν απέτρεψε τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, Μάγδα Φύσσα, δήλωσε: «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι σ' αυτήν τη δίκη δεν κατηγορείται ένας, εδώ πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με όλους αυτούς που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, να ακουστεί η δίκη. Εμείς δεν θα βρούμε δικαίωση, ο Παύλος δεν θα γυρίσει, αλλά έστω και ένα παιδί να σώσεις είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα το σώσουμε τελικά με το να είμαστε στον δρόμο».

ΕΚ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Κορωπί

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής διοργανώνει ευρεία σύσκεψη, αύριο, Τετάρτη 10 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Κορωπίου και καλεί συνδικάτα της Ανατολικής Αττικής, Συλλόγους ΕΒΕ, Γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς για το θέμα της προσπάθειας χωροθέτησης ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο ανενεργό λατομείο του Κυριακού στο Κορωπί.

Μεθυσμένος οδηγός μπήκε στο προαύλιο της Βουλής

Μεθυσμένος οδηγός εφόρμησε με το αυτοκίνητό του στο προαύλιο της Βουλής ύστερα από καταδίωξη χτες τα ξημερώματα. Αξιοσημείωτο είναι πως οι αστυνομικές δυνάμεις τον καταδίωκαν από την Αττική Οδό και δεν κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν.

Συγκεκριμένα, υπάλληλοι της Αττικής Οδού ενημέρωσαν τα ξημερώματα την Τροχαία για άτομο που έχει σταματήσει το αυτοκίνητό του στα διόδια και προκαλεί προβλήματα. Στην περιοχή πήγε αστυνομική δύναμη, αλλά όταν ο οδηγός είδε τους αστυνομικούς ανέπτυξε ταχύτητα και βγήκε στη λεωφόρο Κηφισίας. Ακολούθησε καταδίωξη και ωστόσο κατάφερε να φτάσει μέχρι το κέντρο της Αθήνας, όπου στη διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Ριζάρη έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και προσέκρουσε σε κολονάκια, αλλά συνέχισε την πορεία του μέχρι το προαύλιο της Βουλής, όπου και ακινητοποιήθηκε. Αστυνομικοί τον περικύκλωσαν, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.

Αναβολή δίκης χρυσαυγιτών

Για τις 13 Δεκέμβρη 2018 αναβλήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη με κατηγορούμενους τους υπόδικους βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Γ. Γερμενή και Παν. Ηλιόπουλο, που κατηγορούνται, εκτός των άλλων, για αντιποίηση αρχής από κοινού, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εκτέλεση βιαιοπραγιών στο πλαίσιο διατάραξης κοινής ειρήνης. Η εν λόγω υπόθεση αφορά την επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης σε μετανάστες μικροπωλητές στη λαϊκή αγορά της Ραφήνας το 2012. Οι χρυσαυγίτες έσπαγαν και αναποδογύριζαν πάγκους. Η δίκη αναβλήθηκε, για να κλητευθούν δύο από τα θύματα αλλά και ένας αυτόπτης μάρτυρας. Να υπογραμμιστεί ότι τα δύο στελέχη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι κατηγορούμενοι στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Στη δίκη δεν παρουσιάστηκαν οι Γερμενής - Ηλιόπουλος, ενώ τραγελαφικές καταστάσεις έζησαν όσοι άκουσαν στην ακροαματική διαδικασία τον αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο με συνάδελφό του σε υπηρεσία να λέει ότι είδαν την ομάδα υπό τους δύο βουλευτές που ρώτησαν αν έχουν άδεια οι μικροπωλητές. Αμέσως, όπως είπε ο αστυνομικός, «είδαμε έναν πάγκο που αναποδογύρισε» αλλά «δεν καταλάβαμε τι έγινε». Πρόεδρος: Ως διά μαγείας; Μάρτυρας: Δεν ξέρω πώς έγινε, έτσι ξαφνικά, είχα άλλη δουλειά...

Εισαγγελική παρέμβαση για τα κονδύλια για το Προσφυγικό

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου προκάλεσαν δημοσιεύματα σχετικά με κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό στη χώρα μας. Η εισαγγελέας του ΑΠ έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μ. Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», τα οποία περιλαμβάνουν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδ. Ηλιόπουλου, που έκανε λόγο για «χάος» και ζητούσε εισαγγελική παρέμβαση. Σημειωτέον, ο ίδιος αποπέμφθηκε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα.

Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές της Κορίνθου

Σήμερα, Τρίτη 9/10, θα γίνει περιοδεία σε περιοχές της Κορινθίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση - συζήτηση στις 7 μ.μ. στην καφετερία του Πιτίνη στην κεντρική πλατεία του Κιάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ