ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανατιμήσεις, χαράτσια και φόροι «καίνε» το λαϊκό εισόδημα

Οι επερχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα, για τις οποίες η κυβέρνηση κάνει «προετοιμασία εδάφους» την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια μεγαλώνει, η τιμή - φωτιά του πετρελαίου θέρμανσης που αφήνει στο έλεος του χειμώνα χιλιάδες λαϊκά σπίτια, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ που ήρθαν για να μείνουν, η γιγάντωση έμμεσων και άμεσων φόρων και το ανελέητο κυνηγητό, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί σε χιλιάδες λαϊκά σπίτια, «καίνε» το λαϊκό εισόδημα και επιβεβαιώνουν ότι η περιβόητη «μεταμνημονιακή εποχή» έχει για το λαό δεινά και νέα βάρη, ως το «απαραίτητο συμπλήρωμα» της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου.

Παράλληλα, σε καθεμιά από τις περιπτώσεις αυτές - και πολύ περισσότερο από τη συνολική εικόνα - αποτυπώνεται και η κοροϊδία των υποτιθέμενων «αντίμετρων» τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως το «απαύγασμα» της «κοινωνικής πολιτικής» της, επιχειρώντας να καλλιεργήσει στο λαό κάλπικες προσδοκίες, καλώντας τον να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα και να διαλέξει από ποια τσέπη θα χάσει, αναδιανέμοντας τη φτώχεια ανάμεσα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, με «ψίχουλα» που θα βρίσκονται πάντα στην «πρέσα» των δημοσιονομικών στόχων και που ούτε κατά διάνοια δεν θα καλύπτουν τις απώλειες από τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση.

Ετσι κι αλλιώς, η ανάκτηση των απωλειών και πολύ περισσότερο η ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να έρθουν από την πολιτική που ματώνει το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά μόνο σε σύγκρουση μαζί της.

Πλάι στα υπόλοιπα μέτωπα πάλης, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά χρειάζεται να δυναμώσει ο οργανωμένος αγώνας και η διεκδίκηση για να μη μείνει χωρίς ρεύμα κανένα σπίτι εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, συνταξιούχου, ανέργου, να διαγραφούν τα συσσωρευμένα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, να μειωθούν οι τιμές της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Για να καταργηθούν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ, που επιβαρύνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, και για να στηριχτούν οικονομικά όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους. Για να νομοθετηθεί η πλήρης προστασία της κύριας κατοικίας, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, να καταργηθούν οι νόμοι που απελευθερώνουν τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ. Για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, αύξηση του αφορολόγητου και φορολόγηση με 45% των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

Φοροληστεία στο λαό - «λίπασμα» στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Βασικός πυλώνας της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η διευρυμένη φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Ετσι, στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης και ενώ τα λαϊκά εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) κατρακυλούσαν σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, η φορομπηξία ενισχύθηκε με σειρά διαδοχικών παρεμβάσεων, όπως με την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, την απογείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση και βέβαια με την επιβολή νέων χαρατσιών όπως του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης από το τέλος του 2014 μέχρι και το 2017, δηλαδή της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων από 83,3 δισ. το 2014 εκτινάχτηκε στα 86,77 δισ. ευρώ το 2017, με παραπέρα αφαίμαξη ύψους 3,47 δισ. ευρώ.

-- Το σύνολο των δαπανών από 89,77 δισ. το 2014 συρρικνώθηκε στα 85,32 δισ. ευρώ το 2017. Σε απόλυτα μεγέθη το ποσό αυτό φτάνει σε 4,45 δισ. ευρώ και βέβαια έρχεται να προστεθεί στα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Με δυο λόγια, η «δημοσιονομική προσαρμογή» της σημερινής κυβέρνησης (έσοδα, δαπάνες) έχει ήδη προσθέσει 7,92 δισ. ευρώ, που βέβαια θα «αποδίδουν» σε ετήσια βάση.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πειράζει «τρίχα» από την αντιλαϊκή αυτή «κληρονομιά», αλλά όπως δείχνουν και οι συμφωνίες για τη συνέχεια, έρχεται να χτίσει πάνω σε αυτή, επεκτείνοντάς την στο διηνεκές.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2021, η μάζα των εσόδων από 86,16 δισ. το 2019 θα διογκωθεί σε 87,48 δισ. το 2020, φτάνοντας στα 91,6 δισ. το 2022. Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με το νέο σφαγείο στο αφορολόγητο όριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, η διόγκωση των άμεσων φόρων φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) θα φτάσει κατά μέσο όρο στον ετήσιο ρυθμό 6,1% στην 5ετία 2018 - 2022.

Σημείο καμπής είναι το έτος 2020, μέσω της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που προβλέπει τη φορολόγηση ακόμα και για εισοδήματα χαμηλότερα και από τα όρια της επίσημης φτώχειας! Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό ότι για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί το αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) από περίπου 9,1 δισ. το 2018 και το 2019 εκτοξεύονται στα 10,5 δισ. το 2020, που σημαίνει την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Αξίζει και εδώ να καταγραφεί με ένα παράδειγμα η απάτη των λεγόμενων «αντίμετρων»: Για ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα δεν φορολογείται, με τα ψηφισμένα μέτρα ο φόρος εισοδήματος θα φτάσει στα 570 ευρώ. Σε περίπτωση ενεργοποίησης των «αντίμετρων» (ανάλογα πάντα με το «υπερπλεόνασμα» που προέρχεται από τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση), ο συντελεστής «μειώνεται» στο 20% από 22% και έτσι η πρόσθετη επιβάρυνση για τον ίδιο φορολογούμενο θα φτάνει στα 519 ευρώ έναντι 570 χωρίς την ενεργοποίησή τους. Κι αυτά βέβαια θα τα «απορροφά» η υπόλοιπη αντιλαϊκή επίθεση.

Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απογειώνονται από 35,2 δισ. φέτος στα 35,45 δισ. το 2019 (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα ακολουθούν σταθερά ανοδική τροχιά από το 3,56% του ΑΕΠ το 2018, σε 3,96% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% το 2021 και 5,19% το 2022. Με βάση τα παραπάνω, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» εκτοξεύονται από 6,87 δισ. το 2018 σε 11,04 δισ. το 2022, με περαιτέρω διόγκωση σε ποσοστό 60,7% και βέβαια καθ' υπέρβαση ακόμη και αυτών των αντιλαϊκών στόχων.

Βροχή κατασχέσεων και εκβιασμών από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Το μέγεθος της φοροληστείας αποτυπώνεται και στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο «τσουνάμι» των φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στο μήνα Αύγουστο του 2018:

  • Η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών διογκώθηκε στη διάρκεια του μήνα κατά 302 εκατ. ευρώ και συνολικά στο 8μηνο (Γενάρη - Ιούλη) κατά 6,4 δισ.
  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.143.356 από 1.050.057 το Δεκέμβρη του 2017. Δηλαδή, οι λίστες στη διάρκεια του φετινού 8μήνου «αυγάτισαν» κατά 93.251 κατασχέσεις, αριθμός που ισοδυναμεί με περισσότερες από 13.300 κατασχέσεις το μήνα ή 532 ανά εργάσιμη μέρα.
  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν τα 1,7 εκατομμύρια!

Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι δόσεις από τα φετινά χαράτσια, όπως αυτά για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό πολλαπλασιάζονται μήνα με το μήνα, με αντίστοιχη διεύρυνση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν το προσεχές διάστημα αντιμέτωπα με τις ίδιες πρακτικές. Θέμα χρόνου είναι και η ενεργοποίηση υπάρχουσας νομοθετικής διάταξης αναφορικά με τη διενέργεια πλειστηριασμών για τα χρέη στην εφορία, παράλληλα βέβαια με τις κατασχέσεις, ενώ και η όποια νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία της λαϊκής στέγης από τις τράπεζες έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2018.

Μόνιμα τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ

Η συμφωνία της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» προβλέπει και νέες διαδοχικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης της φοροληστείας και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία προβλέπεται η νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, σε «πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς έως τα μέσα του 2020».

Οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές στη λαϊκή κατοικία, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, ΤΑΠ (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), που θα ισχύουν από την 1η Γενάρη του επόμενου έτους.

Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2011, εν μέσω της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο λεγόμενο «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ), γνωστό και ως «χαράτσι της ΔΕΗ», καθώς εισπραττόταν μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετονομάστηκε σε «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ) το 2013, για να δώσει τη θέση του στον ΕΝΦΙΑ.

Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο καταργήθηκε κάθε έννοια αφορολόγητου ορίου απέναντι στη λαϊκή κατοικία, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκαν τα χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και, βέβαια, σε «μη ηλεκτροδοτούμενες» εδαφικές εκτάσεις και σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διατεινόταν ότι θα καταργήσει τον άθλιο αυτό φόρο, έρχεται τώρα να τον μονιμοποιήσει και «με τη βούλα», επεκτείνοντάς τον παραπέρα.

Η «ενεργειακή φτώχεια» ήρθε για να μείνει

Eurokinissi

Δυσβάσταχτο κόστος αποτελεί για τον προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας αυτό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ελέω «απελευθερωμένης αγοράς» ηλεκτρισμού, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στο ότι χιλιάδες σπεύδουν καθημερινά στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ ΑΕ, για να αναζητήσουν κάποια ρύθμιση - πολλές φορές και ρύθμιση πάνω στη ρύθμιση - στις οφειλές τους, ώστε να γλιτώσουν έτσι τη διακοπή ρεύματος.

Αλλωστε, η διοίκηση της επιχείρησης κατ' εντολή της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αξιοποιήσει όλα τα «εργαλεία» που διαθέτει για να εισπράξει τις οφειλές και για τον λόγο αυτό έχει προσλάβει εισπρακτική εταιρεία με «τεχνογνωσία» στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων, η οποία γενικεύει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Ετσι, περισσότερες από 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές που έχουν αποσταλεί τους τελευταίους μήνες σε λαϊκά νοικοκυριά, με τις οποίες καλούνται να πληρώσουν το 30% του χρέους τους και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν εναντίον τους ένδικα μέσα.

Αποκαλυπτικό για το μέγεθος της ενεργειακής φτώχειας - αλλά και για το πόσο προκλητικά είναι τα περί «μπαταχτσήδων» και «στρατηγικών κακοπληρωτών» που επιστρατεύει η κυβέρνηση ως πρόσχημα για το νέο γύρο επίθεσης - είναι και το γεγονός ότι από ένα σύνολο 7,1 εκατ. συνδέσεων, 2,3 εκατομμύρια πελάτες της επιχείρησης διατηρούν κάποια οφειλή προς την επιχείρηση, μικρή ή μεγαλύτερη.

Πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση των τιμολογίων ρεύματος, όταν την ίδια στιγμή είτε αμείβονται με μισθούς πείνας είτε είναι άνεργοι ή μισοάνεργοι. Σε τέτοιους ανθρώπους η ΔΕΗ δεν διστάζει να προχωρά εκβιαστικά σε προσωρινές διακοπές ρεύματος για λίγες ώρες ή για μια μέρα - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σχεδόν 150.000 διακοπές τέτοιου τύπου έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα - ώσπου να «προσέλθουν στο ταμείο» και να καταβάλουν ό,τι έχουν και δεν έχουν ώστε να το επανασυνδέσουν, κόβοντας ταυτόχρονα από άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Μέσα σε όλη αυτήν τη δίνη ήρθε να προστεθεί και ο νέος τρόπος ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που άφησε εκτός ακόμη κι από αυτήν την ελάχιστη επιδότηση περίπου 120.000 νοικοκυριά που δικαιούνταν τη μικρή έκπτωση βάσει του προηγούμενου συστήματος. Η κυβέρνηση έθεσε το... εξωφρενικά υψηλό εισοδηματικό όριο των 9.000 ευρώ ως κατώφλι, πάνω από το οποίο όποιος έχει εισόδημα έστω κι ένα ευρώ δεν δικαιούται την έκπτωση του ΚΟΤ.

Υστερα απ' όλα αυτά, δεν είναι καθόλου απίθανο το επόμενο διάστημα να υπάρξει και νέα αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός για το οποίο καιρό τώρα κάνουν «προετοιμασία εδάφους» η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφορμή βρίσκουν στην ανοδική πορεία που εμφανίζουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τις οποίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει για άλλη μια φορά στα λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, επικαλούνται και το γεγονός ότι οι «εναλλακτικοί» πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ήδη «ρήτρα ρύπων» στα δικά τους τιμολόγια, επομένως στο πλαίσιο του «ανταγωνισμού» δεν μπορεί η ΔΕΗ να υστερεί σε αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την εισαγωγή ανάλογης ρήτρας στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της Επιχείρησης έχει ήδη ληφθεί και είναι ζήτημα χρόνου, ίσως ημερών, να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ.

«Φωτιά» το πετρέλαιο, στο έλεος του χειμώνα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Με αυξήσεις που φτάνουν μέχρι στιγμής το 20% σε σχέση με τις ήδη τσουχτερές περσινές τιμές, χιλιάδες είναι τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα προμηθευτούν και φέτος πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι τιμές σήμερα βρίσκονται στα 1,15 ευρώ το λίτρο, που σε νησιωτικές και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας φτάνουν και τα 1,25 ευρώ το λίτρο. Αποτέλεσμα της αύξησης που επέβαλε η κυβέρνηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, από τα 23 λεπτά το λίτρο στα 28, και εκείνης στον ΦΠΑ, από το 23% στο 24%, και βέβαια των τεράστιων ποσοστών κέρδους που διατηρούν οι εταιρείες διύλισης και οι πετρελαιάδες εφοπλιστές, οι οποίοι βέβαια μετακυλίουν στο λαό και την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Παράλληλα, και σε αυτήν την περίπτωση επιβεβαιώνεται η τακτική του Χότζα, η απάτη των λεγόμενων «αντίμετρων» που διαφημίζει η κυβέρνηση, η οποία μέσω διαρροών εμφανίζεται να ετοιμάζει μικρή αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, «αν» το επιτρέψει το υπερπλεόνασμα που αναμένει να εμφανίσουν τα κρατικά έσοδα.

Ολα αυτά αφού πρώτα φρόντισε να έχει ήδη «τσεκουρώσει» το πενιχρό επίδομα θέρμανσης, το οποίο από τα 120 εκατ. ευρώ το 2015, που αντιστοιχούσαν σε επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο ανά δικαιούχο, το μείωσε πέρυσι στα 44 εκατ. ευρώ και στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο.

Εθεσε παράλληλα εισοδηματικά όρια και περιουσιακά κριτήρια, που για τους άγαμους είναι τα 12.000 ευρώ και η συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 20.000 ευρώ και ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται ανάλογα με την «Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη», όπου για την Αθήνα ένας έγγαμος με 100 τ.μ. σπίτι και προμήθεια 640 λίτρων - ανώτατο επιδοτούμενο όριο - θα πάρει 100 ευρώ κατά την άνοιξη, όταν θα του έχει στοιχίσει 729 ευρώ, τα οποία θα πρέπει βέβαια να έχει προπληρώσει.

«Μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με την ατζέντα του κεφαλαίου

Η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και τα ζητήματα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με άξονα το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, βρίσκονται στο επίκεντρο της πρώτης «αξιολόγησης» της ελληνικής οικονομίας με φόντο το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της λεγόμενης «μεταμνημονιακής» περιόδου.

Σε αυτό το σκηνικό, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται στην Αθήνα στις 25 Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των παζαριών που ξεκινούν στην Αθήνα θα βρεθεί και το ζήτημα του βαθμού απόδοσης των φοροεισπρακτικών μέτρων και των χαρατσιών που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα υπερπλεονάσματα, στη βάση των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να «χτίσει» τα λεγόμενα «αντίμετρα» που στο ένα τους κομμάτι αφορούν στη διαχείριση και το διαμερισμό των φαινομένων επίσημης φτώχειας ανάμεσα σε τμήματα του λαού, και στο άλλο επιπλέον μέτρα «θωράκισης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που συζητιέται ήδη στη Βουλή, προδιαγράφει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα: Ενταση της φοροληστείας του λαού, πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, νέα προνόμια (από φοροαπαλλαγές μέχρι «ζεστό» χρήμα) στα μονοπώλια για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους κι από κοντά ένα αδιάκοπο μοίρασμα της όλο και εντεινόμενης φτώχειας, με τους φτωχούς να πληρώνουν τα «αντίμετρα» για τους εξαθλιωμένους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα προβλέπονται στις «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που ενσωματώνονται στο προσχέδιο, στο ενδεχόμενο αναβολής του μέτρου για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις (υπολογίζεται σε 2,065 δισ. ευρώ).

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνδυαστεί με την ανάληψη ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 1,73 δισ. ευρώ, και με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2021, που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων καρατομούνται:

-- Το επίδομα στέγασης φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Συμπιέζεται στα 200 εκατ. ευρώ (από 600 εκατ.), με «εξοικονομήσεις» για το κρατικό ταμείο ύψους 400 εκατ. ευρώ.

-- Η επιδότηση για αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων από φτωχούς ασφαλισμένους. Από 260 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, εξαλείφεται πλήρως, με «εξοικονόμηση» 260 εκατ. ευρώ.

-- Η σχεδιαζόμενη «επέκταση» του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Επίσης μηδενίζεται, με πρόσθετες «εξοικονομήσεις» ύψους 190 εκατ.

-- Το πρόγραμμα δημιουργίας νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, ύψους 140 εκατ., που επίσης καταργείται.

Παράλληλα, προβλέπονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται επίσης στα λεγόμενα «αντίμετρα», αλλά που σε αντίθεση με όσα αφορούν τα λαϊκά στρώματα, παραμένουν σταθερά σε όλες τις αντιλαϊκές εκδοχές του προϋπολογισμού. Μεταξύ αυτών:

-- Κρατική επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών, με ποσό ύψους 103 εκατ. για το 2019.

-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020, με όφελος πάνω από 460 εκατ., σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ