Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με την ατζέντα του κεφαλαίου

Η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και τα ζητήματα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με άξονα το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, βρίσκονται στο επίκεντρο της πρώτης «αξιολόγησης» της ελληνικής οικονομίας με φόντο το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της λεγόμενης «μεταμνημονιακής» περιόδου.

Σε αυτό το σκηνικό, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται στην Αθήνα στις 25 Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των παζαριών που ξεκινούν στην Αθήνα θα βρεθεί και το ζήτημα του βαθμού απόδοσης των φοροεισπρακτικών μέτρων και των χαρατσιών που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα υπερπλεονάσματα, στη βάση των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να «χτίσει» τα λεγόμενα «αντίμετρα» που στο ένα τους κομμάτι αφορούν στη διαχείριση και το διαμερισμό των φαινομένων επίσημης φτώχειας ανάμεσα σε τμήματα του λαού, και στο άλλο επιπλέον μέτρα «θωράκισης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που συζητιέται ήδη στη Βουλή, προδιαγράφει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα: Ενταση της φοροληστείας του λαού, πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, νέα προνόμια (από φοροαπαλλαγές μέχρι «ζεστό» χρήμα) στα μονοπώλια για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους κι από κοντά ένα αδιάκοπο μοίρασμα της όλο και εντεινόμενης φτώχειας, με τους φτωχούς να πληρώνουν τα «αντίμετρα» για τους εξαθλιωμένους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα προβλέπονται στις «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που ενσωματώνονται στο προσχέδιο, στο ενδεχόμενο αναβολής του μέτρου για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις (υπολογίζεται σε 2,065 δισ. ευρώ).

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνδυαστεί με την ανάληψη ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 1,73 δισ. ευρώ, και με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2021, που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων καρατομούνται:

-- Το επίδομα στέγασης φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Συμπιέζεται στα 200 εκατ. ευρώ (από 600 εκατ.), με «εξοικονομήσεις» για το κρατικό ταμείο ύψους 400 εκατ. ευρώ.

-- Η επιδότηση για αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων από φτωχούς ασφαλισμένους. Από 260 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, εξαλείφεται πλήρως, με «εξοικονόμηση» 260 εκατ. ευρώ.

-- Η σχεδιαζόμενη «επέκταση» του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Επίσης μηδενίζεται, με πρόσθετες «εξοικονομήσεις» ύψους 190 εκατ.

-- Το πρόγραμμα δημιουργίας νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, ύψους 140 εκατ., που επίσης καταργείται.

Παράλληλα, προβλέπονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται επίσης στα λεγόμενα «αντίμετρα», αλλά που σε αντίθεση με όσα αφορούν τα λαϊκά στρώματα, παραμένουν σταθερά σε όλες τις αντιλαϊκές εκδοχές του προϋπολογισμού. Μεταξύ αυτών:

-- Κρατική επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών, με ποσό ύψους 103 εκατ. για το 2019.

-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020, με όφελος πάνω από 460 εκατ., σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ