Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υπερθεματίζει για τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ

Υπερθεμάτισε για τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε την άμεση έγκριση του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο «η υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».

Ενδεικτική πάντως του προβληματισμού που υπάρχει για τις προοπτικές της καπιταλιστικής οικονομίας είναι και η δήλωση του Μ. Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την οποία επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας, ότι ναι μεν υπάρχουν σήμερα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά «στο βάθος του ορίζοντα σκοτεινιάζει ο ουρανός»! Στη βάση αυτή ισχυρίστηκε ότι τάχα η νέα καπιταλιστική κρίση είναι δυνατόν να αποφευχθεί ή ενδεχομένως να αμβλυνθούν οι συνέπειές της αν υπάρξουν «νέοι κοινοί θεσμοί προσανατολισμένοι όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη (...) επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, που βρίσκεται πλέον μόνιμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αλ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ενίσχυσης των μέτρων καταστολής στα σύνορα, της «ενίσχυσης της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ - Αραβικών Χωρών», για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Με αφορμή τις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε για την παραίτηση Κοτζιά, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, διέψευσε πρόωρες εκλογές ή πρόθεση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι «υπάρχει πλήρης και απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση από την πλειοψηφία της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας με τον οποίο συζήτησε για την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, με τον Ινδό αντιπρόεδρο και με τον Ινδονήσιο αντιπρόεδρο, ενώ την Παρασκευή το βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ