Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Κόσσοβο κάνουν σχέδια για «στρατό»

Με φόντο την τεταμένη και ρευστή κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η πλειοψηφία των Κοσσοβάρων Αλβανών βουλευτών ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, με 98 ψήφους υπέρ, νομοσχέδιο για τη μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας του προτεκτοράτου σε «κανονικό στρατό» 5.000 στρατιωτών και 3.000 εφέδρων.

Η πρώτη έγκριση κατά πλειοψηφία του νομοσχεδίου δεν αρκεί για να υλοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα του προτεκτοράτου απαιτείται και η συναίνεση της σερβικής κοινότητας και άλλων μειονοτήτων, που καταλαμβάνουν τις 20 από τις 120 έδρες της Βουλής. Για να γίνει λοιπόν νόμος θα πρέπει το νομοσχέδιο να διαθέτει τα δύο τρίτα των 20 εδρών που έχουν οι βουλευτές εθνοτικών μειονοτήτων.

Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Σέρβων. Ο Ιγκόρ Σίμιτς, βουλευτής της «Σερβικής Λίστας Κοσσυφοπεδίου», τόνισε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει μεταξύ άλλων την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το προτεκτοράτο, ενώ ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Αλεξάντερ Βούλιν το χαρακτήρισε «απειλή για την ειρήνη».

Αντίθετα, η εξέλιξη προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση της Αλβανίας και σχολιάστηκε ευμενώς από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που από την Πέμπτη πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ