ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Ανησυχεί για «παρεκκλίσεις» και μεγάλο ρίσκο

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της εθνικιστικής «Λέγκας», αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών (δεξιά), με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού

ANSA

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της εθνικιστικής «Λέγκας», αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών (δεξιά), με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού
ΡΩΜΗ.--

Καλά κρατούν οι αντιπαραθέσεις και οι τριβές ανάμεσα στην ΕΕ και την αστική τάξη της Ιταλίας (3ης οικονομίας στην Ευρωζώνη), που επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό με τις άλλες αστικές τάξεις, ειδικά της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η ιταλική κυβέρνηση της εθνικιστικής «Λέγκας» και του λαϊκιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» για το νέο έτος, συνιστά «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους». Αυτό αναφέρει επιστολή που επέδωσε προχτές στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Η επιστολή αναφέρει μάλιστα ότι αυτή η παρέκκλιση «θέτει σε κίνδυνο τη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Σε δηλώσεις του από τη Ρώμη, ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιον τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με τη Ρώμη θα συνεχιστεί». Βεβαίως η ιταλική κυβέρνηση, που δηλώνει δήθεν υπέρμαχη του τέλους της λιτότητας και «κατά της γραφειοκρατίας της ΕΕ», με το στόχο μείωσης του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, επιχειρεί να βρεθεί περισσότερο «ζεστό» χρήμα για την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στις δικές του δηλώσεις, προχτές, ο Τρία εξέφρασε την ελπίδα Ρώμη και Βρυξέλλες να έρθουν «πιο κοντά» και είπε ότι «αυτό που έχουμε περιγράψει ως εποικοδομητικό διάλογο αρχίζει, ξεκινώντας με διαφορετικές αξιολογήσεις (κάθε πλευράς) για την οικονομική πολιτική μας (της Ιταλίας)... Θεωρούμε ότι πρέπει να εξηγήσουμε βαθύτερα τους λόγους που επιλέγουμε αυτή την πολιτική, να καταστήσουμε καλύτερα γνωστές στην Επιτροπή τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουμε με το σχέδιο προϋπολογισμού».

Παρέμβαση έκανε και ο καγκελάριος της Αυστρίας (που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτή την περίοδο) Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας ότι «εμείς ως ΕΕ δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτό το ρίσκο (σ.σ. που συνιστά το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού), αυτά είναι χρέη της Ιταλίας... Αν παραβιαστούν οι κανόνες από ένα κράτος - μέλος, σημαίνει ότι η Ιταλία θέτει η ίδια τον εαυτό της σε κίνδυνο, αλλά φυσικά αυτό θέτει σε κίνδυνο και άλλους».

Κανονικά, η Ιταλία πρέπει να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν μέχρι τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Μ. Σαλβίνι, είχε μέσα στη βδομάδα επαφές στη Ρωσία και μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης των Ρώσων Βιομηχάνων, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γιατί βλάπτουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας του.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεργασίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου

Εξελίξεις ενδέχεται να πυροδοτήσουν οι εκλογές για κυβέρνηση στο κρατίδιο της Εσσης την επόμενη Κυριακή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα και οι μετέπειτα εξελίξεις στη Βαυαρία όσο και τα πιθανά σενάρια για τις εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης την επόμενη Κυριακή 28 Οκτώβρη φανερώνουν επιτάχυνση των πολιτικών διεργασιών στη Γερμανία και ενδέχεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), αλλά και εντός των κομμάτων που τον απαρτίζουν.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η φθορά των παραδοσιακών κομμάτων του κεφαλαίου και η αναζήτηση - προώθηση «εναλλακτικών» δυνάμεων (και ενόψει των ευρωεκλογών), που θα εγκλωβίζουν ευκολότερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε «παράλληλα μονοπάτια» με τον ίδιο στόχο: Την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των γερμανικών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ιδιαίτερο ρόλο στο νέο σκηνικό που στήνεται, φαίνεται να έχουν οι Πράσινοι και το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Το τελευταίο επιδιώκει να αναδειχθεί σε μια «σοβαρή», «λιγότερο ακραία» - αλλά σίγουρα επιθετική προς τα λαϊκά δικαιώματα - επιλογή του κεφαλαίου και διεκδικεί κυβερνητικά πόστα κατά τα πρότυπα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία (Λαϊκό Κόμμα - Κόμμα Ελευθερίας), σύμφωνα με τα λεγόμενα της ηγεσίας του. Ο μόνος «όρος» που θέτει η AfD, είναι η ...αποχώρηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Το σχετικό κλίμα καλλιεργούν και οι απανωτές δημοσκοπήσεις, λίγους μόλις μήνες μετά τον σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Δημοσκόπηση της Παρασκευής (ARD - «Deutschlandtrend») δείχνει τους Πράσινους δεύτερη δύναμη στη χώρα με 19%. Στην πρώτη θέση η CDU με μόλις 25%, στην τρίτη η AfD με 16% και το SPD κατρακυλά στην τέταρτη θέση με 14%. Ακολουθούν το FDP με 11% και η «Αριστερά» με 9%.

Τα σενάρια για την Εσση

Αντίστοιχα, σε τελευταία δημοσκόπηση («Politbarometer» για τον σταθμό ZDF) για την Εσση, οι Πράσινοι έχουν εκτιναχτεί στη δεύτερη θέση διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους. Συγκεκριμένα: Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στο 26% (από 38,3% το 2013), ενώ οι Πράσινοι στο 22% (από 11,1% το 2013). Ακολουθούν με μεγάλες απώλειες οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20% (από 30,7%), ενώ η AfD εισέρχεται στο τοπικό Κοινοβούλιο με 12%. Από 8% παίρνουν οι φιλελεύθεροι του FDP (από 5%) και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (από 5,2%).

Ολα αυτά τα αστικά κόμματα έχουν κοινές στρατηγικές θέσεις και σε καμία περίπτωση δεν τα χωρίζουν «σινικά τείχη». Ενδεικτικά, στο κρατίδιο της Εσσης συγκυβερνούν από το 2013 η CDU και οι Πράσινοι, υπό τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό, Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος είναι και ο σημερινός επικεφαλής υποψήφιος της CDU. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η συμμαχία.

Εδώ και δεκαετίες, οι Πράσινοι αποτελούν μια αξιόπιστη επιλογή για το γερμανικό κεφάλαιο, στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική. Συμμετέχουν σε κρατιδιακές κυβερνήσεις, έχουν συγκυβερνήσει στο παρελθόν με το SPD (επί καγκελαρίας Γκ. Σρέντερ), ενώ μετά τις εκλογές του 2017 διαπραγματεύονταν με την CDU και το FDP για κυβέρνηση «Τζαμάικα», απ' όπου αποχώρησε «στο παρά 5» το FDP.

«Μια απ' τα ίδια» με τον ...σεισμό στη Βαυαρία

Μετά τη μεγάλη πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και την απώλεια αυτοδυναμίας στη Βαυαρία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στη Βαυαρία «ψήνεται» κυβέρνηση της CSU με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» (ΕΨ), που έχουν πανομοιότυπες θέσεις και προέρχονται από την CSU. Οι διερευνητικές επαφές της CSU με τους ΕΨ και τους Πράσινους την περασμένη βδομάδα χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» από όλες τις πλευρές. Ομως, το προεδρείο της CSU αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για συγκυβέρνηση με τους ΕΨ, καθώς «δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες κόκκινες γραμμές» και «αυτή η συνεργασία θα έδινε μια πολύ υψηλής ποιότητας κυβέρνηση», όπως άλλωστε σημείωσε και ο πρόεδρος των ΕΨ, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ.

Οι δυο πιθανοί εταίροι συγκεντρώνουν 112 από τις 205 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου (CSU 85, ΕΨ 27 έδρες).

Οι Πράσινοι, που πήραν 17,5%, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που δεν θα συμμετέχουν στη βαυαρική κυβέρνηση με την CSU. Χαρακτηριστικά, ο ένας εκ των δυο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων, Λούντβιχ Χάρτμαν, σχολίασε για την απόφαση της CSU να συμμαχήσει με τους ΕΨ: «Η CSU επιλέγει τον εύκολο δρόμο (...). Αυτό είναι κακό για τη Βαυαρία (...) Το λέω καθαρά: Θα ήθελα πολύ περισσότερο θάρρος από τον Μάρκους Ζέντερ (σ.σ. χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας), να ακολουθήσει τον επίπονο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο με τους Πράσινους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ