Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεργασίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου

Εξελίξεις ενδέχεται να πυροδοτήσουν οι εκλογές για κυβέρνηση στο κρατίδιο της Εσσης την επόμενη Κυριακή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα και οι μετέπειτα εξελίξεις στη Βαυαρία όσο και τα πιθανά σενάρια για τις εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης την επόμενη Κυριακή 28 Οκτώβρη φανερώνουν επιτάχυνση των πολιτικών διεργασιών στη Γερμανία και ενδέχεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), αλλά και εντός των κομμάτων που τον απαρτίζουν.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η φθορά των παραδοσιακών κομμάτων του κεφαλαίου και η αναζήτηση - προώθηση «εναλλακτικών» δυνάμεων (και ενόψει των ευρωεκλογών), που θα εγκλωβίζουν ευκολότερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε «παράλληλα μονοπάτια» με τον ίδιο στόχο: Την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των γερμανικών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ιδιαίτερο ρόλο στο νέο σκηνικό που στήνεται, φαίνεται να έχουν οι Πράσινοι και το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Το τελευταίο επιδιώκει να αναδειχθεί σε μια «σοβαρή», «λιγότερο ακραία» - αλλά σίγουρα επιθετική προς τα λαϊκά δικαιώματα - επιλογή του κεφαλαίου και διεκδικεί κυβερνητικά πόστα κατά τα πρότυπα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία (Λαϊκό Κόμμα - Κόμμα Ελευθερίας), σύμφωνα με τα λεγόμενα της ηγεσίας του. Ο μόνος «όρος» που θέτει η AfD, είναι η ...αποχώρηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Το σχετικό κλίμα καλλιεργούν και οι απανωτές δημοσκοπήσεις, λίγους μόλις μήνες μετά τον σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Δημοσκόπηση της Παρασκευής (ARD - «Deutschlandtrend») δείχνει τους Πράσινους δεύτερη δύναμη στη χώρα με 19%. Στην πρώτη θέση η CDU με μόλις 25%, στην τρίτη η AfD με 16% και το SPD κατρακυλά στην τέταρτη θέση με 14%. Ακολουθούν το FDP με 11% και η «Αριστερά» με 9%.

Τα σενάρια για την Εσση

Αντίστοιχα, σε τελευταία δημοσκόπηση («Politbarometer» για τον σταθμό ZDF) για την Εσση, οι Πράσινοι έχουν εκτιναχτεί στη δεύτερη θέση διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους. Συγκεκριμένα: Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στο 26% (από 38,3% το 2013), ενώ οι Πράσινοι στο 22% (από 11,1% το 2013). Ακολουθούν με μεγάλες απώλειες οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20% (από 30,7%), ενώ η AfD εισέρχεται στο τοπικό Κοινοβούλιο με 12%. Από 8% παίρνουν οι φιλελεύθεροι του FDP (από 5%) και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (από 5,2%).

Ολα αυτά τα αστικά κόμματα έχουν κοινές στρατηγικές θέσεις και σε καμία περίπτωση δεν τα χωρίζουν «σινικά τείχη». Ενδεικτικά, στο κρατίδιο της Εσσης συγκυβερνούν από το 2013 η CDU και οι Πράσινοι, υπό τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό, Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος είναι και ο σημερινός επικεφαλής υποψήφιος της CDU. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η συμμαχία.

Εδώ και δεκαετίες, οι Πράσινοι αποτελούν μια αξιόπιστη επιλογή για το γερμανικό κεφάλαιο, στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική. Συμμετέχουν σε κρατιδιακές κυβερνήσεις, έχουν συγκυβερνήσει στο παρελθόν με το SPD (επί καγκελαρίας Γκ. Σρέντερ), ενώ μετά τις εκλογές του 2017 διαπραγματεύονταν με την CDU και το FDP για κυβέρνηση «Τζαμάικα», απ' όπου αποχώρησε «στο παρά 5» το FDP.

«Μια απ' τα ίδια» με τον ...σεισμό στη Βαυαρία

Μετά τη μεγάλη πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και την απώλεια αυτοδυναμίας στη Βαυαρία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στη Βαυαρία «ψήνεται» κυβέρνηση της CSU με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» (ΕΨ), που έχουν πανομοιότυπες θέσεις και προέρχονται από την CSU. Οι διερευνητικές επαφές της CSU με τους ΕΨ και τους Πράσινους την περασμένη βδομάδα χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» από όλες τις πλευρές. Ομως, το προεδρείο της CSU αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για συγκυβέρνηση με τους ΕΨ, καθώς «δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες κόκκινες γραμμές» και «αυτή η συνεργασία θα έδινε μια πολύ υψηλής ποιότητας κυβέρνηση», όπως άλλωστε σημείωσε και ο πρόεδρος των ΕΨ, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ.

Οι δυο πιθανοί εταίροι συγκεντρώνουν 112 από τις 205 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου (CSU 85, ΕΨ 27 έδρες).

Οι Πράσινοι, που πήραν 17,5%, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που δεν θα συμμετέχουν στη βαυαρική κυβέρνηση με την CSU. Χαρακτηριστικά, ο ένας εκ των δυο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων, Λούντβιχ Χάρτμαν, σχολίασε για την απόφαση της CSU να συμμαχήσει με τους ΕΨ: «Η CSU επιλέγει τον εύκολο δρόμο (...). Αυτό είναι κακό για τη Βαυαρία (...) Το λέω καθαρά: Θα ήθελα πολύ περισσότερο θάρρος από τον Μάρκους Ζέντερ (σ.σ. χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας), να ακολουθήσει τον επίπονο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο με τους Πράσινους!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ