Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέο «μπουρλότο» από Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε χτύπημα «στο ψαχνό» προχώρησε για άλλη μια φορά ο ισραηλινός στρατός κατά διαδηλωτών στη Γάζα την Παρασκευή. Τραυμάτισε τουλάχιστον 115, με πολλούς από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Εντολή στο στρατό να κλιμακώσει την «απάντηση σε οποιοδήποτε είδος βίας προέλθει από τη Λωρίδα της Γάζας» είχε έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, μέσα στη βδομάδα. Η εντολή έρχεται να προστεθεί στις επανειλημμένες απειλές που εκτοξεύει τις τελευταίες μέρες, φοβερίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας με νέο πόλεμο. Ηδη από το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν να μεταφέρονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας δεκάδες άρματα μάχης, κινητές μονάδες πυροβολικού, σε μία προφανή προσπάθεια να σταλεί το «μήνυμα» της κλιμάκωσης της στρατιωτικής βίας.

Δόθηκαν επίσης στον ισραηλινό στρατό «νέες κόκκινες γραμμές» σε σχέση με την αντιμετώπιση των παλαιστινιακών κινητοποιήσεων, που έχουν ξεκινήσει από τις 30 Μάρτη για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους και έχουν στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί απο τους οποίους είναι έφηβοι. Μεταξύ άλλων φέρεται πως διατάχθηκαν να χτυπούν (ξανά και πιο μαζικά...) εν ψυχρώ ώστε να κρατούν τους διαδηλωτές σε μεγαλύτερη από το συνηθισμένο απόσταση από τα σύνορα.

Στην προσπάθεια να περιοριστούν οι παλαιστινιακές κινητοποιήσεις στη Λωρίδα της Γάζας εντάσσεται και η ξαφνική (παρά την αρχική ματαίωση) άφιξη ομάδας Αιγυπτίων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας στην Πόλη της Γάζας, την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ, προσπάθησαν να πείσουν τα στελέχη της «Χαμάς» και άλλων οργανώσεων στην περιοχή να κρατηθούν «χαμηλοί τόνοι» στις νέες κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη, πάντως, ένα 24ωρο μετά τη νέα ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα, με έναν νεκρό 25χρονο και τρεις τραυματίες, ανώτερα στελέχη της «Χαμάς» απηύθυναν τη δική τους προειδοποίηση: «Οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτήσει άμεση και αποφασιστική απάντηση».

Αλλωστε, νέο «λάδι στη φωτιά» που καίει στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη έδωσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συγχωνευτεί με τη νέα αμερικάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ το εκεί αμερικανικό γενικό προξενείο, που επί δεκαετίες λειτουργούσε ως ντε φάκτο πρεσβεία των ΗΠΑ για τους Παλαιστίνιους. Η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης που ανακοίνωσε ο Τραμπ 10 μήνες πριν, μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, και προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις από πλευράς Παλαιστινιακής Αρχής, που αντιμετωπίζει πλέον σταθερά τις ΗΠΑ «ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης». Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερο στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), αντιμετώπισε την εξέλιξη ως τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει «ένα Μεγάλο Ισραήλ, αντί για τη λύση των δύο κρατών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιστορικό σφαγών και διωγμών δεκαετιών (2023-10-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση επιθέσεων και καταστολής από τις κατοχικές δυνάμεις (2021-09-14 00:00:00.0)
Νέες απειλές Νετανιάχου για μεγαλύτερο αιματοκύλισμα (2019-05-09 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές απειλές (2018-10-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις για τη «Μέρα της Νάκμπα» (2018-05-12 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της κατοχικής βίας (2017-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ