Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις για τη «Μέρα της Νάκμπα»

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέες μαζικές διαδηλώσεις για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, 70 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1948, που οδήγησε στην ίδρυση του σημερινού Ισραήλ, σε βάρος των περισσότερων Παλαιστινιακών εδαφών, πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ. Ηταν η έβδομη βδομάδα διαδηλώσεων και για άλλη μια φορά οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν σφαίρες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό πάνω από 50 άλλων (ανάμεσά τους και ένα 16χρονο αγόρι που χαροπαλεύει μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα στο κεφάλι).

Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές αναμένεται έως τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα και βία, που από τις 30 Μάρτη έχει προκαλέσει το θάνατο άνω των 50 νεαρών διαδηλωτών και τον τραυματισμό χιλιάδων. Πολλές κινητοποιήσεις στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα («Μέρα της Νάκμπα», δηλαδή της Παλαιστινιακής καταστροφής), οπότε έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια της νέας αμερικάνικης πρεσβείας που μεταφέρεται από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, καθώς η πόλη αναγνωρίστηκε στις 6 Δεκέμβρη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας θυελλώδεις διαδηλώσεις.

Στα εγκαίνια της νέας αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που θα φιλοξενηθεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού προξενείου, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν.

Στελέχη της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας με δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τη Δευτέρα να υπάρξουν απόπειρες μαζικής ανάπτυξης Παλαιστίνιων διαδηλωτών στο φράχτη των συνόρων με το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ