Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προχωρούν οι επαφές «Λέγκας» - «M5S»

ΡΩΜΗ.--

Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Κίνημα Πέντε Αστέρων» («M5S»), Λουίτζι ντι Μάγιο, χαρακτήρισε «θετική» τη νέα συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον ηγέτη της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ανάμεσα στα δύο συγκεκριμένα αστικά κόμματα, με την προσδοκία βέβαια ότι θα κερδίσουν ψήφο εμπιστοσύνης και από άλλα κόμματα.

Ο ντι Μάγιο είπε ότι «βρίσκουμε νέα πεδία συμφωνίας, η συνάντηση ήταν θετική» και πρόσθεσε πως γίνονται «αξιοσημείωτα βήματα» όσον αφορά τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και ζητήματα που αφορούν το κατώτατο εισόδημα, τη φορολογική πολιτική, την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ansa», δεν αποκλειόταν οι δύο πλευρές να καταλήξουν και στο πρόσωπο ενός πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, που ενδεχομένως θα παρουσίαζαν στον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την Κυριακή. Αν το παζάρι συνεχιστεί, δεν αποκλείεται - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις - ένα κυβερνητικό σχήμα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και στα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Ωστόσο, το δίμηνο που ακολούθησε μετά τις εκλογές της 4ης Μάρτη, έδειξε ότι το παζάρι είναι σκληρό. «Λέγκα» και «M5S» είχαν επαφές και άλλες φορές, ωστόσο ο βαθμός εμπλοκής άλλων δυνάμεων (όπως η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) εμπόδιζε να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις όπως η Confindustria έχουν καλέσει από την πρώτη στιγμή στη συγκρότηση κυβέρνησης και κατάρτισης νέου προϋπολογισμού, με στόχο την άμεση υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων που απαιτεί το κεφάλαιο, την ευρύτερη θωράκισή του, σε ένα περιβάλλον όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εντός Ευρώπης και γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ