ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ
Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο

Ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση και το οποίο προωθείται παρά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και μία ακόμα φορά δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης, αφού το υπουργείο Παιδείας δείχνει πρόθυμο μόνο για ελιγμούς. Οι εκπρόσωποι των Πρυτάνεων για μια ακόμα φορά έθεσαν στον υπουργό Παιδείας το ζήτημα της αξιολόγησης των γνωστικών αντικειμένων, της υλικοτεχνικής υποδομής, των προγραμμάτων σπουδών κλπ. των ΤΕΙ με ακαδημαϊκούς όρους για την ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, θέματα στα οποία για μια ακόμα φορά η ηγεσία του υπουργείου απάντησε αρνητικά. Τα παραπάνω αποτελούν πρωτεύοντα ζητήματα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, κύκλοι της οποίας μετά τη χτεσινή απάντηση του υπουργείου έκαναν λόγο για «ναυάγιο» του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φάνηκε διατεθειμένη να συζητήσει τα ζητήματα που θέτει η Σύνοδος των Πρυτάνεων για κατοχύρωση της ισοτιμίας των πτυχίων που αποκτιούνται μετά από πενταετείς σπουδές με μάστερ, σύμφωνα με το αγγλοσαξονικό πρότυπο και για ξεκαθάρισμα του ρόλου και της αποστολής των Πανεπιστημίων, που ετοιμάζουν επιστήμονες κατά μεγάλη πλειοψηφία για παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και όχι μόνο για έρευνα.

Σύμφωνα με όσα είχαν εξαγγείλει οι πρυτάνεις, οι Σύγκλητοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων θα συνεδριάσουν μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μάη για να αποφασίσουν τις παραπέρα ενέργειές τους, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται η παραίτηση όλων των πρυτανικών αρχών ως μέσο πίεσης και το επ' αόριστον κλείσιμο των πανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή αποφασισμένα να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι και επαγγελματικά σωματεία, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Αγώνας ταξικός όχι ευκαιριακός

Ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε χτες η παράταξη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Τη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που στη χτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε να «δράσει» για το ασφαλιστικό ένα μήνα μετά, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία ΔΑΚΕ, «Συνεργασία», «Παρέμβαση» αποφάσισε να γίνει γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 12 Μάη με πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις για 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μάη, ενώ η ΠΑΣΚ εμφανίστηκε «βασιλικότερη του βασιλέως».

«Πρόκειται για απεργία μιας χρήσης μπροστά στις εκλογές αντιπροσώπων στο 10ο Συνέδριο, χωρίς συνέχεια, γι' αυτό προσπαθούν να υποχρεώσουν (βέβαια το πότε θα γίνουν οι εκλογοαπολογιστικές γενικές συνελεύσεις είναι με βάση το καταστατικό αποκλειστική υπόθεση των ΕΛΜΕ) τις ΕΛΜΕ να ταυτιστούν αυτές οι συνελεύσεις με τις εκλογοαπολογιστικές, αφαιρώντας τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να συζητήσουν για τον "απολογισμό" του απερχόμενου ΔΣ και της συγκεκριμένης πλειοψηφίας (αφού τελειώσουν οι εκλογές τα κεφάλια μέσα)», σχολιάζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Επισημαίνει επίσης ότι «καμιά λογική, παρά μόνο της στενής συντεχνιακής αντίληψης που εκφράζεται και στο κείμενο της πλειοψηφίας για το ασφαλιστικό, δε δικαιολογεί την προβολή μόνο οικονομικών αιτημάτων και όχι π.χ. η κατάργηση των εξετάσεων Β` και Γ` Λυκείου, που "πατάει" και στην κοινωνία», χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο κείμενο ως απαράδεκτο.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατέθεσε δύο εναλλακτικές προτάσεις. Η πρώτη πρόταση με αιχμή το ασφαλιστικό, αλλά να συμπεριληφθούν στην εισήγηση ευρύτερα ζητήματα π.χ. κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, κατάργηση εξετάσεων Β` και Γ` Λυκείου, αξιολόγηση, επετηρίδα κλπ. και με πρόταση για γενική συνέλευση προέδρων στις 5 Μάη και δύο 48ωρες 9-10 Μάη, 16-17 Μάη, με νέα γενική συνέλευση προέδρων στις 18 Μάη για κλιμάκωση. Στην περίπτωση αυτή ο αγώνας δεν οριοθετείται μόνο από τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό. Για άμεση αντίδραση για το ασφαλιστικό (και παίρνοντας υπόψη τις γενικότερες κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος) πρότεινε το ίδιο πρόγραμμα δράσης, με άξονες: την άμεση απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, καμιά συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στον κοινωνικό διάλογο, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό για όλους, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ανέργων, υποαπασχολούμενων, αποκάλυψη του χαρακτήρα της επίθεσης στην κοινωνική ασφάλιση.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ δηλώνει ότι «δίνει τη μάχη για το ασφαλιστικό, για τα ευρύτερα ζητήματα του εκπαιδευτικού και της δημόσιας εκπαίδευσης, ταξικά, αγωνιστικά, με συνέπεια και όχι ευκαιριακά και με μικροπαραταξιακές πτωχεύσεις. Χαρακτηριστικό του χαρακτήρα της πλειοψηφίας και των απαράδεκτων συμβιβασμών της παρέμβασης είναι η αφίσα στην οποία συμφώνησαν για την 24ωρη απεργία, όπου αντί του ξεκάθαρου αιτήματος "καμία συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στον κοινωνικό διάλογο" προβάλλεται το "όχι στο διάλογο - παρωδία", που απλά σημαίνει ναι στο δήθεν ουσιαστικό διάλογο. Επίσης με απαίτηση της ΔΑΚΕ, η "Παρέμβαση" συμφώνησε να μην αναφέρεται το αίτημα της κατάργησης όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

Από την επετηρίδα ο διορισμός των μουσικών

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα της διδασκαλίας της μουσικής αγωγής στην εκπαίδευση

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, απαιτώντας άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις για τα προβλήματα της μουσικής αγωγής στην εκπαίδευση αλλά και για το μη διορισμό εκπαιδευτικών μουσικής.

«Οταν επιτακτική ανάγκη είναι η μαζική αλλά και η ουσιαστική διδασκαλία του μαθήματος της Μουσικής στην εκπαίδευση, με το νόημα που δίνει η παιδαγωγική επιστήμη στην αισθητική αγωγή, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στο μαζικό διορισμό εκπαιδευτικών από τους αποφοίτους των πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικών σπουδών. Αντιθέτως, η κατάργηση της επετηρίδας το 1997 είχε ως αποτέλεσμα να μην περιληφθούν σ' αυτήν και να μη διοριστούν οι μετέπειτα πτυχιούχοι των ΑΕΙ. Επίσης, η πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού του ΑΣΕΠ διευκολύνει την παρέμβαση και ευνοεί τον ιδιωτικό τομέα (βλ. Ιδιωτικά Ωδεία), δεν αντιμετωπίζει όμως την κάλυψη των κενών της δημόσιας εκπαίδευσης», επισημαίνει στην Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ετσι, ρωτά τον υπουργό Παιδείας: Σε έναν κλάδο που ούτε «ο πλεονασμός αποφοίτων» μπορεί να σταθεί σαν επιχείρημα για την κατάργηση της επετηρίδας, ούτε «η αξιοκρατική επιλογή», όταν παραμερίζεται με διαγωνισμούς η επιστημονική ειδίκευση και τα κενά συνεχίζουν να καλύπτουν, κατά πλειοψηφία ως ωρομίσθιοι, απόφοιτοι αδιαβάθμητων μη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών μουσικής αγωγής απευθείας από την επετηρίδα, όπου θα πρέπει να εγγραφούν και να συνεχίσουν να εγγράφονται οι πτυχιούχοι των αντίστοιχων τμημάτων των ΑΕΙ.

Ζητούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων καθηγητών που εργάζονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ζητάει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Ινστιτούτου. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, το Γαλλικό Ινστιτούτο βρίσκεται σε περίοδο συρρίκνωσης με αποτέλεσμα η διεύθυνση να απειλεί με απολύσεις καθηγητών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, πρέπει να «φύγουν» τριάντα καθηγητές, δηλαδή το 1/3 του εκπαιδευτικού προσωπικού. Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2000 έφυγαν με «εκούσια αποχώρηση» σαράντα Ελληνες καθηγητές. «Τα μέτρα αυτά, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, πλήττουν αποκλειστικά τους Ελληνες καθηγητές που εργάζονται, κατά μέσο όρο, πάνω από είκοσι χρόνια στο ίδρυμα και έχουν μέσο όρο ηλικίας 45 - 50 έτη. Είναι αυτονόητο ότι στην ηλικία που βρίσκονται οι καθηγητές αυτοί, είναι πολύ δύσκολο να βρουν άλλη δουλιά και ούτε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν».

Επίσης, οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου τονίζουν ότι από το 1997, η Διεύθυνση αρνείται να εφαρμόσει την εξομοίωση των μισθών με τους καθηγητές του Δημοσίου, πράγμα που είχαν πετύχει από το 1980, με αποτέλεσμα και η αποζημίωση να είναι μικρότερη. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί που είναι «αποσπασμένοι» υπάλληλοι του γαλλικού κράτους, παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί στην Ελλάδα και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν εργαστεί ποτέ σε σχολείο στη Γαλλία - προνομιούχοι μισθολογικά σε σχέση με τους Ελληνες καθηγητές, διατηρούν όλοι τις θέσεις τους στην Ελλάδα.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • «Η 1η Μάη μας καλεί! Ούτε ένα βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας», λέει η Τομεακή Οργάνωση ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ, που διοργανώνει εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο κυλικείου του κτιρίου «Σαρακάκη». Θα λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ και θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Ο Ταχυδρόμος».
  • «Ως πότε θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς; Δεν πάει άλλο, θα αντισταθούμε, είμαστε νέοι, έχουμε δικαιώματα στη ζωή, στη μόρφωση, στη δουλιά», δηλώνει η Τομεακή Οργάνωση Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρας της ΚΝΕ και διοργανώνει σύσκεψη, συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για «Δημόσια Καθολική Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση», το Σάββατο 28/4 στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα της ΔΑΣ στο Αιγάλεω (Δωδεκανήσου 21).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ