Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Αγώνας ταξικός όχι ευκαιριακός

Ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε χτες η παράταξη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Τη στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που στη χτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε να «δράσει» για το ασφαλιστικό ένα μήνα μετά, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία ΔΑΚΕ, «Συνεργασία», «Παρέμβαση» αποφάσισε να γίνει γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 12 Μάη με πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις για 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μάη, ενώ η ΠΑΣΚ εμφανίστηκε «βασιλικότερη του βασιλέως».

«Πρόκειται για απεργία μιας χρήσης μπροστά στις εκλογές αντιπροσώπων στο 10ο Συνέδριο, χωρίς συνέχεια, γι' αυτό προσπαθούν να υποχρεώσουν (βέβαια το πότε θα γίνουν οι εκλογοαπολογιστικές γενικές συνελεύσεις είναι με βάση το καταστατικό αποκλειστική υπόθεση των ΕΛΜΕ) τις ΕΛΜΕ να ταυτιστούν αυτές οι συνελεύσεις με τις εκλογοαπολογιστικές, αφαιρώντας τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να συζητήσουν για τον "απολογισμό" του απερχόμενου ΔΣ και της συγκεκριμένης πλειοψηφίας (αφού τελειώσουν οι εκλογές τα κεφάλια μέσα)», σχολιάζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Επισημαίνει επίσης ότι «καμιά λογική, παρά μόνο της στενής συντεχνιακής αντίληψης που εκφράζεται και στο κείμενο της πλειοψηφίας για το ασφαλιστικό, δε δικαιολογεί την προβολή μόνο οικονομικών αιτημάτων και όχι π.χ. η κατάργηση των εξετάσεων Β` και Γ` Λυκείου, που "πατάει" και στην κοινωνία», χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο κείμενο ως απαράδεκτο.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατέθεσε δύο εναλλακτικές προτάσεις. Η πρώτη πρόταση με αιχμή το ασφαλιστικό, αλλά να συμπεριληφθούν στην εισήγηση ευρύτερα ζητήματα π.χ. κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, κατάργηση εξετάσεων Β` και Γ` Λυκείου, αξιολόγηση, επετηρίδα κλπ. και με πρόταση για γενική συνέλευση προέδρων στις 5 Μάη και δύο 48ωρες 9-10 Μάη, 16-17 Μάη, με νέα γενική συνέλευση προέδρων στις 18 Μάη για κλιμάκωση. Στην περίπτωση αυτή ο αγώνας δεν οριοθετείται μόνο από τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό. Για άμεση αντίδραση για το ασφαλιστικό (και παίρνοντας υπόψη τις γενικότερες κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος) πρότεινε το ίδιο πρόγραμμα δράσης, με άξονες: την άμεση απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, καμιά συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στον κοινωνικό διάλογο, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό για όλους, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ανέργων, υποαπασχολούμενων, αποκάλυψη του χαρακτήρα της επίθεσης στην κοινωνική ασφάλιση.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ δηλώνει ότι «δίνει τη μάχη για το ασφαλιστικό, για τα ευρύτερα ζητήματα του εκπαιδευτικού και της δημόσιας εκπαίδευσης, ταξικά, αγωνιστικά, με συνέπεια και όχι ευκαιριακά και με μικροπαραταξιακές πτωχεύσεις. Χαρακτηριστικό του χαρακτήρα της πλειοψηφίας και των απαράδεκτων συμβιβασμών της παρέμβασης είναι η αφίσα στην οποία συμφώνησαν για την 24ωρη απεργία, όπου αντί του ξεκάθαρου αιτήματος "καμία συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στον κοινωνικό διάλογο" προβάλλεται το "όχι στο διάλογο - παρωδία", που απλά σημαίνει ναι στο δήθεν ουσιαστικό διάλογο. Επίσης με απαίτηση της ΔΑΚΕ, η "Παρέμβαση" συμφώνησε να μην αναφέρεται το αίτημα της κατάργησης όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ