Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ζητούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων καθηγητών που εργάζονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ζητάει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Ινστιτούτου. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, το Γαλλικό Ινστιτούτο βρίσκεται σε περίοδο συρρίκνωσης με αποτέλεσμα η διεύθυνση να απειλεί με απολύσεις καθηγητών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, πρέπει να «φύγουν» τριάντα καθηγητές, δηλαδή το 1/3 του εκπαιδευτικού προσωπικού. Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2000 έφυγαν με «εκούσια αποχώρηση» σαράντα Ελληνες καθηγητές. «Τα μέτρα αυτά, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, πλήττουν αποκλειστικά τους Ελληνες καθηγητές που εργάζονται, κατά μέσο όρο, πάνω από είκοσι χρόνια στο ίδρυμα και έχουν μέσο όρο ηλικίας 45 - 50 έτη. Είναι αυτονόητο ότι στην ηλικία που βρίσκονται οι καθηγητές αυτοί, είναι πολύ δύσκολο να βρουν άλλη δουλιά και ούτε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν».

Επίσης, οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου τονίζουν ότι από το 1997, η Διεύθυνση αρνείται να εφαρμόσει την εξομοίωση των μισθών με τους καθηγητές του Δημοσίου, πράγμα που είχαν πετύχει από το 1980, με αποτέλεσμα και η αποζημίωση να είναι μικρότερη. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί που είναι «αποσπασμένοι» υπάλληλοι του γαλλικού κράτους, παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί στην Ελλάδα και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν εργαστεί ποτέ σε σχολείο στη Γαλλία - προνομιούχοι μισθολογικά σε σχέση με τους Ελληνες καθηγητές, διατηρούν όλοι τις θέσεις τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ