ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
«Περιβόλι» πελοποννησιακών τραγουδιών

Κώστας Καντζιλιέρης
Κώστας Καντζιλιέρης
Ανέκδοτα τραγούδια της Πελοποννήσου περιλαμβάνει ο ψηφιακός δίσκος με τίτλο «Είχα ένα περιβολάκι», τα οποία ερμηνεύει ο Κώστας Καντζιλιέρης. Ο δίσκος, καρπός της αγάπης των συντελεστών του για το παραδοσιακό τραγούδι, αποτελεί έκδοση του Λυκείου Ελληνίδων - Παράρτημα Καλαμάτας. Το CD θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 2/5, στις 8μ.μ., στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, πλ. Αέρηδων, Πλάκα, τηλ. 3250.198). Οπως ο ίδιος ο ερμηνευτής αναφέρει, η ιδέα για την ηχητική καταγραφή τραγουδιών, που ανήκουν στη μουσική παράδοση της περιοχής της Αλαγονίας και γενικότερα της Μεσσηνίας τον απασχολούσε από παλιά. Πρόκειται για περιοχή, που έχει δώσει πολλούς και καλούς μουσικούς, παρότι λίγοι απ' αυτούς έχουν γίνει γνωστοί πέρα από τα στενά όρια του τόπου τους. Εδώ και αρκετά χρόνια ο Κ. Καντζιλιέρης, υδραυλικός στο επάγγελμα, αλλά λάτρης του παραδοσιακού τραγουδιού, ερευνούσε και κατέγραφε όσα μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά με προφορικό τρόπο. Σε αυτό τον βοήθησε το γεγονός ότι για πέντε χρόνια σπούδασε βυζαντινή μουσική στη σχολή του Συλλόγου του αξέχαστου Σίμωνα Καρά, του οποίου υπήρξε μέλος της χορωδίας.

Ο Κ. Καντζιλιέρης αφηγείται το περιστατικό που έγινε η αιτία και αφετηρία της δισκογραφικής καταγραφής. «Στο τέλος της δεκαετίας του '80», αναφέρει, «βρέθηκα στην Αρτεμισία για το πανηγύρι τ' Αϊ Γιωργιού. Στη διαδρομή προς το ξωκλήσι του "Αφέντη" (όπως αποκαλούν τον Αϊ Γιώργη) - μιάμιση ώρα πεζοπορία από το χωριό - συνάντησα μια ηλικιωμένη γυναίκα. Ανέβαινε το μονοπάτι και τραγουδούσε "δρομικά" τραγούδια, πολλά από τα οποία μου ήταν άγνωστα». Η καταγραφή, όπως αναφέρει, έχει «ήδη αποδώσει αρκετές δεκάδες τραγούδια, άλλα γνωστά και αρκετά άγνωστα. Ενα υλικό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό, τόσο για τον τόπο μου όσο και για τη μουσική παράδοση της χώρας».


Η επιμέλεια της ηχογράφησης ανήκει στο γνωστό μουσικολόγο Γιώργο Ε. Παπαδάκη, που σε κείμενό του, στο ένθετο του δίσκου, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Εκτός από την αγάπη του για τα δημοτικά τραγούδια της πατρίδας του ο Κ. Καντζιλιέρης διαθέτει μιαν ακόμα σπουδαία αρετή: την ικανότητα να τ' αποδίδει με τον ιδιαίτερο τρόπο που αυτά απαιτούν, προκειμένου να διαφυλαχτεί, αλλά και να τιμηθεί η ιστορικότητά τους, καθώς και η ιδιότητά τους ν' αποτελούν αντικείμενα που καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου και της κοινωνίας, που τα δημιούργησε και τα συντηρεί».


Μελωδικές συναντήσεις

Αφεντούλα Ραζέλη - Μιχάλης Παπαζήσης
Αφεντούλα Ραζέλη - Μιχάλης Παπαζήσης
Ασυμβίβαστος εργάτης της κρητικής μουσικής, δεμένος στενά με τη μουσική του τόπου του, ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), μέλος της μεγάλης μουσικής φαμίλιας των Ξυλούρηδων (αδελφός του Νίκου Ξυλούρη), εμφανίζεται σήμερα (10μμ) και αύριο, στο Σπίτι Τέχνης «Λόλης» (Δεληγιάννη 5, Καλλιθέα, πίσω από το Πάντειο, τηλ. 9234806). Εχοντας, από πολύ μικρός, συνοδέψει με το λαούτο του τους γνήσιους λυράρηδες του νησιού του, ο Γ. Ξυλούρης δεν περιορίστηκε στο λαούτο και το μαντολίνο, τα δυο όργανα που λάτρεψε από παιδί. Ανοίχτηκε σε άλλους ορίζοντες, στη λύρα, στο τραγούδι, αλλά και στη σύνθεση, δημιουργώντας σύγχρονα κρητικά τραγούδια, που πολλοί θα ζήλευαν. Εντονη είναι η καλλιτεχνική του παρουσία, με πολλές συναυλίες και εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως και η δισκογραφική του δουλιά, με πολλές συνεργασίες και πάνω από δέκα προσωπικούς του δίσκους.

  • Στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή και το Σάββατο τραγουδά η Σωτηρία Λεονάρδου.
  • Η Αφεντούλα Ραζέλη και ο Μιχάλης Παπαζήσης, συνεχίζουν, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, τις εμφανίσεις τους στο «Εναλλάξ» (Μαυρομιχάλη 139, τηλ. 6437416). Παρουσιάζουν ένα κεφάτο πρόγραμμα, με λαϊκά τραγούδια και σύγχρονες δημιουργίες, συνοδευόμενοι από τους Δημήτρη Ψαρρά (μπουζούκι, τραγούδι), Δημήτρη Πάντο (κιθάρα), Νίκο Χατζόπουλο (κοντραμπάσο) και Δημήτρη Γκίνη (ακορντεόν).
  • Η Ειρήνη Κουρδάκη, γνωστή από τη συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και από συμμετοχές της σε διεθνή φεστιβάλ, παρουσιάζει σήμερα (10.30μμ) και αύριο, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, τηλ. 7777427) τραγούδια του Κουρτ Βάιλ και του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Στον ίδιο χώρο ο Νότης Μαυρουδής, ο Παναγιώτης Μάργαρης και η Θεοδοσία Στίγκα, θα προσφέρουν τρεις ακόμη μελωδικές βραδιές, από την Παρασκευή (10.30μμ) μέχρι και την Κυριακή. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα όπου κυριαρχούν τραγούδια από την περίοδο του ρεμπέτικου και του λαϊκού, διασκευασμένα με τον μοναδικό τρόπο του Ν. Μαυρουδή. Δε θα λείψουν και αξέχαστα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του συνθέτη.
  • Δύο αφιερώματα παρουσιάζει ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, στο «Λοκομοτίβ» (Παναθηναϊκού 9, τηλ. 6469087). Την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο ειδικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, θα ερμηνεύσει τραγούδια εμπνευσμένα από την επέτειο της Πρωτομαγιάς. Θ' ακολουθήσει, στις 9 - 11 Μάη, το αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από το θάνατό του. Θα μιλήσουν και θα απαγγείλουν γνωστοί ποιητές και θ' ακουστούν τραγούδια του μελοποιημένα από αξιόλογους συνθέτες.

Κιθάρες και χορδές

Ενα πρωτότυπο ρεσιτάλ κιθάρας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (8.30μμ), στην αίθουσα «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση). Η Σμαρώ Χ. Γρηγοριάδου θα παρουσιάσει έργα για κιθάρα με ιδιαίτερες σε κατασκευή κιθάρες και ποικίλες χορδές (Αισθητικές Κερτσόπουλου). Θα παίξει με 8-σχημες κιθάρες, διαφορετικές ως προς τον τύπο, τον αριθμό των χορδών και το κούρδισμα, προορισμένες ν' αποδώσουν με αυθεντικότητα το ύφος της κάθε εποχής, καθώς και με νέας κατασκευής πρωτότυπες κιθάρες πεντάλ παραλληλόγραμμου σχήματος, με ποικίλα κουρδίσματα και ήχο που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο ως προς την ένταση, τον όγκο και τη χροιά του (πρώτη παγκόσμια παρουσίαση). Η Σμ. Γρηγοριάδου έχει στο ενεργητικό της πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις των «αισθητικών Κερτσόπουλου», που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ειδικών παγκόσμια και είναι μια διεθνής πρωτιά της Ελλάδας στο χώρο της κιθάρας. Στο ρεσιτάλ θα ερμηνεύσει έργα Μπαχ, Κέλνερ, Μπάριος, Πάκο ντε Λουτσία κ.α. Είσοδος ελεύθερη.


Τριήμερο τζαζ

Με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής, αρχίζει σήμερα στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22) το τριήμερο φεστιβάλ τζαζ. Από τη σκηνή της «Σφεντόνας» θα παρελάσουν οι «Πυρός αιθήρ», Σοφία Νοητή, Τάκης Πατερέλης (σήμερα), «Full Circle», «Black Jack», Στράτος Βουγάς, Γιώργος Κοντραφούρης, Γιώργος Πολυχρονάκος (αύριο), Αχιλλέας Διαμαντής, «Exit», «Blues Bug», Γιώτης Κιουρκτσόγλου (Παρασκευή). Το τζαζ τριήμερο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρώτου φεστιβάλ της σεζόν με τίτλο «Ανοιξη στη Σφεντόνα», που ξεκίνησε στις 20 του Απρίλη και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του Μάη, δίνοντας έμφαση στην αυτοσχεδιαστική μουσική και φιλοξενώντας καταξιωμένους και νέους καλλιτέχνες.


Αφιέρωμα στον Ν. Μάντζαρο

Αφιερωμένη στο μεγάλο Επτανήσιο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο -Μάντζαρο είναι η συναυλία, που δώσει η Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Χατζηγεωργίου, το Σάββατο, στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλου», στο Μέγαρο Μουσικής. Σολίστ της συναυλίας θα είναι η σοπράνο Ελένη Δάβου, ο φλαουτίστας Θεόδωρος Μαυρομμάτης και ο ομποΐστας Κώστας Τηλιακός.

Το πρόγραμμα της συναυλίας της 28ης Απρίλη, εκτός από το να αποτίσει φόρο τιμής στο σημαντικότερο ίσως από τους συνθέτες της Επτανησιακής Σχολής, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει το έργο και άλλων συνθετών, Επτανήσιων και Ιταλών της ίδιας περιόδου, που συνέβαλαν στην αλλαγή του μουσικού σκηνικού στα Επτάνησα και την Ιταλία. Εκτός από το «Partimenti» για έγχορδα και την άρια «Come augellin che canta» για σοπράνο και ορχήστρα του Ν. Μάντζαρου, θα ακουστούν το «Μενουέτο για έγχορδα» του Γεωργίου Λαμπελέτ, το «Κοντσέρτο για όμποε σε ντο ελάσσονα» του Domenico Cimarosa, το «Κοντσέρτο για φλάουτο αρ. 2 σε μι ελάσσονα» του Saverio Mercadante και η «Σονάτα για έγχορδα αρ. 3 σε ντο μείζονα» του Gioachino Rossini.


«Μαγικός αυλός» στη Λυρική

Ενα από τα δημοφιλέστερα έργα όπερας, το «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, θα ανεβάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 29 του Απρίλη και για τέσσερις μόνο παραστάσεις (2,4 και 6/4). Το λιμπρέτο βασίζεται σε ένα γερμανικό παραμύθι κι ένα μυθιστόρημα αιγυπτιακής έμπνευσης, την «Ιστορία του πρίγκιπα Σήθου». Στην εξέλιξη της όπερας, οι κωμικές καταστάσεις εναλλάσσονται με τα σοβαρά επεισόδια και οι αδυναμίες του λιμπρέτου σώζονται από το καθάριο μουσικό ύφος.

Ο «Μαγικός αυλός» παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Χωραφά, σκηνοθεσία Τζορτζ Κοκ, σκηνικά - κοστούμια Αντριου Μπόθα και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη. Εμφανίζονται οι: Αντώνης Κορωναίος (στο ρόλο του Ταμίνο), Αντωνία Καλογήρου, Αλεξία Βουλγαρίδου (Παμίνα), Γιώργος Παππάς (Ζαράστρο), Βασιλική Καραγιάννη, Χάρης Ανδριανός, Τίνα Μαλακατέ, Πόπη Κοτζαηλία, Τζούλια Σουγλάκου, Ελένη Λιώνα, Θανάσης Ευαγγέλου κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ