Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Μουσική
Μελωδικές συναντήσεις

Αφεντούλα Ραζέλη - Μιχάλης Παπαζήσης
Αφεντούλα Ραζέλη - Μιχάλης Παπαζήσης
Ασυμβίβαστος εργάτης της κρητικής μουσικής, δεμένος στενά με τη μουσική του τόπου του, ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), μέλος της μεγάλης μουσικής φαμίλιας των Ξυλούρηδων (αδελφός του Νίκου Ξυλούρη), εμφανίζεται σήμερα (10μμ) και αύριο, στο Σπίτι Τέχνης «Λόλης» (Δεληγιάννη 5, Καλλιθέα, πίσω από το Πάντειο, τηλ. 9234806). Εχοντας, από πολύ μικρός, συνοδέψει με το λαούτο του τους γνήσιους λυράρηδες του νησιού του, ο Γ. Ξυλούρης δεν περιορίστηκε στο λαούτο και το μαντολίνο, τα δυο όργανα που λάτρεψε από παιδί. Ανοίχτηκε σε άλλους ορίζοντες, στη λύρα, στο τραγούδι, αλλά και στη σύνθεση, δημιουργώντας σύγχρονα κρητικά τραγούδια, που πολλοί θα ζήλευαν. Εντονη είναι η καλλιτεχνική του παρουσία, με πολλές συναυλίες και εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως και η δισκογραφική του δουλιά, με πολλές συνεργασίες και πάνω από δέκα προσωπικούς του δίσκους.

  • Στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή και το Σάββατο τραγουδά η Σωτηρία Λεονάρδου.
  • Η Αφεντούλα Ραζέλη και ο Μιχάλης Παπαζήσης, συνεχίζουν, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, τις εμφανίσεις τους στο «Εναλλάξ» (Μαυρομιχάλη 139, τηλ. 6437416). Παρουσιάζουν ένα κεφάτο πρόγραμμα, με λαϊκά τραγούδια και σύγχρονες δημιουργίες, συνοδευόμενοι από τους Δημήτρη Ψαρρά (μπουζούκι, τραγούδι), Δημήτρη Πάντο (κιθάρα), Νίκο Χατζόπουλο (κοντραμπάσο) και Δημήτρη Γκίνη (ακορντεόν).
  • Η Ειρήνη Κουρδάκη, γνωστή από τη συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και από συμμετοχές της σε διεθνή φεστιβάλ, παρουσιάζει σήμερα (10.30μμ) και αύριο, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, τηλ. 7777427) τραγούδια του Κουρτ Βάιλ και του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Στον ίδιο χώρο ο Νότης Μαυρουδής, ο Παναγιώτης Μάργαρης και η Θεοδοσία Στίγκα, θα προσφέρουν τρεις ακόμη μελωδικές βραδιές, από την Παρασκευή (10.30μμ) μέχρι και την Κυριακή. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα όπου κυριαρχούν τραγούδια από την περίοδο του ρεμπέτικου και του λαϊκού, διασκευασμένα με τον μοναδικό τρόπο του Ν. Μαυρουδή. Δε θα λείψουν και αξέχαστα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του συνθέτη.
  • Δύο αφιερώματα παρουσιάζει ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, στο «Λοκομοτίβ» (Παναθηναϊκού 9, τηλ. 6469087). Την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο ειδικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, θα ερμηνεύσει τραγούδια εμπνευσμένα από την επέτειο της Πρωτομαγιάς. Θ' ακολουθήσει, στις 9 - 11 Μάη, το αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από το θάνατό του. Θα μιλήσουν και θα απαγγείλουν γνωστοί ποιητές και θ' ακουστούν τραγούδια του μελοποιημένα από αξιόλογους συνθέτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ