ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Ξέσπασμα Σαβέφσκι

Για όλα υπάρχει ένα όριο. Οταν λοιπόν φτάνει κάποιος στο αμήν το ξεπερνάει. Ακόμα και ο συνήθως ήρεμος, λιγόλογος και κρυψίνους Τόνι Σαβέφσκι. Ο «κιτρινόμαυρος» τεχνικός προσπαθούσε εδώ και καιρό να «περάσει» καλυμμένα τ' απαραίτητα ώστε να μη δημιουργηθεί έκρηξη. Συγκρατιόταν με μοναδικό στόχο να κρατήσει ήρεμη την ομάδα. Η κατάσταση όμως στη Ν. Φιλαδέλφεια τον οδήγησε στο αναπόφευκτο. Χτες ξεσπάθωσε για πολλούς και πολλά.

«Δε ζητώ στήριξη από κανέναν, αλλά όχι και να με πολεμάνε μέσα στο σπίτι μου! Δέχομαι να με πολεμάνε απ' έξω, όσοι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, αλλά όχι να με πολεμούν και αυτοί που με έφεραν για να γλιτώσουν το ξύλο. Εγώ τους κοιτάζω όλους μες τα μάτια γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω. Εγώ δεν είμαι κανένας τυχαίος. Εχω αποδείξει ποιος είμαι, έχω όνομα. Δεν είναι δυνατόν να ήρθε ο Σαβέφσκι για να καταστρέψει την ΑΕΚ που επί 12 χρόνια υπηρετούσε. Θέλω να διατηρήσω την ηρεμία όσο γίνεται γιατί έχουμε έναν στόχο, την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Να με λένε άσχετο προπονητή το καταλαβαίνω. Οχι όμως να γράφουν ψέματα. Υπάρχουν κάποια όρια. Εγώ δεν παρακάλεσα να έρθω και όπως είναι τα πράγματα δε θα μείνω»...

Ο τεχνικός της ΑΕΚ δεν άφησε ασχολίαστο και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την έλευση ή μη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια, τονίζοντας: «Ζούμε με ένα φάντασμα και δεν μπορείς να συνεχίζεις να ζεις έτσι». Οσο για το αν μπορεί ο ίδιος ν' αλλάξει την κατάσταση στην ΑΕΚ, σ' αντίθεση μ' άλλους, δεν υποδύθηκε τον σωτήρα: «Λέτε να έχω τόση δύναμη; Το θέμα είναι πόσο ο καθένας από εμάς θέλει να πιστεύει ότι όλοι είμαστε εδώ για την ΑΕΚ. Του χρόνου, όπως είναι η κατάσταση, θα είναι χειρότερα. Για να σηκωθεί τώρα η ΑΕΚ είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο να πετάξει ο δικέφαλος αετός»...

Παρασκηνιακό κρεσέντο

Η μάχη παρασκηνίου και συμφερόντων, με αφορμή το τελεσίγραφο της ΦΙΦΑ που λήγει σήμερα, συνεχιζόταν χτες έως αργά. Οι πιέσεις, προσεγγίσεις, απειλές και υποσχέσεις εκατέρωθεν έδιναν και έπαιρναν. Ετσι οι παράμετροι και τα δεδομένα μεταβάλλονταν συνεχώς, με αποτέλεσμα κάθε σιγουριά για τη μια ή την άλλη εξέλιξη να είναι (τουλάχιστον) παρακινδυνευμένη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η ταχύτητα με την οποία οι αντιμαχόμενες πλευρές αλλάζουν εκτιμήσεις και απόψεις. Νωρίς χτες διαρρέει η (επιβεβαιωμένη) πληροφορία πως υπάρχουν αλλεπάλληλες επαφές ΕΠΟ - κυβέρνησης (π.χ. Γκαγκάτση - Βενιζέλου). Βρέθηκε σημείο επαφής και το θέμα βαδίζει προς μερική διευθέτηση (παράταση χρόνου απάντησης στη ΦΙΦΑ). Ο υπουργός Πολιτισμού στέλνει στην ΕΠΟ επιστολή, όπου επαναλαμβάνει τις κυβερνητικές θέσεις «έχουμε διάλογο, θα εφαρμοστεί η νομιμότητα, σεβόμαστε τη σωματειακή αυτονομία». Και επισημαίνει με νόημα: «Ο διάλογος αυτός είναι ανοιχτός και ουσιώδης. Αυτό πρέπει να το μεταφέρετε και προς τη ΦΙΦΑ. Είμαι βέβαιος ότι για το σκοπό αυτό θα κάνετε στο επίπεδό σας όλες τις αναγκαίες αλλαγές». Το απόγευμα στη Βουλή δηλώνει σε δημοσιογράφους: «Το θέμα τελείωσε. Με τη ΦΙΦΑ όλα είναι καλά». Ομως στους συναδέλφους του βουλευτές απαντάει: «Δε δεσμεύομαι ότι δε θ' αποβληθούν οι ελληνικές ομάδες. Αυτό δεν είναι θέμα δικό μου»...

Από την άλλη η ΕΠΟ επίσημα διαψεύδει «ρητά και κατηγορηματικά την ύπαρξη επιστολής» με την οποία ζητείται από τη ΦΙΦΑ παράταση έως τις 10 του Ιούνη. Είναι σε... διαβουλεύσεις με πολλούς και παλινδρομεί μεταξύ, προς το παρόν, εκτόνωσης της κρίσης (αίτημα παράτασης) και κορύφωσής της (μη απάντησης, άρα αποκλεισμού). Στελέχη της παραδέχονται τις εντονότατες πιέσεις που υπάρχουν, εντός και εκτός Ομοσπονδίας, και το σίριαλ συνεχίζεται ως αργά... Με βάση φυσικά όχι το καλό και την υπεράσπιση του αθλήματος αλλά συγκεκριμένων (αντικρουομένων στην παρούσα φάση) συμφερόντων.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Τους έπιασε στον... ύπνο

«Φωτιές» στη διοργάνωση του φάιναλ φορ του Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στο ΟΑΚΑ, άναψε ένα έγγραφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής. Το έγγραφο αφορά κίνηση του Παναθηναϊκού να αγοράσει περίπου 1.500 εισιτήρια παραπάνω, τα οποία προέρχονται από επιστροφές του Ηρακλή. Κάτι που αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στις κερκίδες και παράλληλα αθετεί τη συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ομάδων (Ολυμπιακός, ΑΕΚ οι άλλες δύο) για ίση κατανομή των εισιτηρίων. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη που είχε γίνει τη Μ. Πέμπτη είχε συμφωνηθεί (παρόντων των εκπροσώπων όλων των ομάδων, αλλά και της Αστυνομίας), ότι σε περίπτωση επιστροφών από την πλευρά του Ηρακλή, που προμηθεύτηκε συνολικά 2.800 εισιτήρια, αυτά θ' αναδιανεμόταν εξίσου στις άλλες τρεις ομάδες.

Ξαφνικά, έγινε γνωστό ότι η ΚΑΕ Παναθηναϊκός παρέλαβε 1.500 εισιτήρια, χωρίς... κανείς να ενημερωθεί για το πώς και πότε συνέβη κάτι τέτοιο. Οι «πράσινοι» φρόντισαν να ενημερώσουν, αλλά... εκ των υστέρων (αφού πήραν τα εισιτήρια) την Αστυνομία. Το έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής αποκαλύπτει πως η υπηρεσία πληροφορήθηκε από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ότι παρέλαβε 1.500 εισιτήρια επιπλέον αυτών που εδικαιούτο. Μάλιστα η αστυνομία ζητάει από την ΕΟΚ να διευκρινίσει πώς έγινε αυτό και εάν έχουν ενημέρωση οι υπόλοιπες ομάδες, ενώ επισημαίνει πως σ' αυτή την περίπτωση είναι αδύνατος ο έλεγχος των οπαδών που θα βρεθούν στο ίδιο γήπεδο.

Η Ομοσπονδία σε έγγραφο - απάντηση... υποστηρίζει ότι «τα εισιτήρια διανεμήθηκαν αναλογικά στα σωματεία, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Μ. Πέμπτης, αλλά δεν κάνει λόγο για τα 1.500 επιπλέον εισιτήρια του Παναθηναϊκού. Σήμερα υπάρχει καινούρια σύσκεψη για το θέμα. Πάντως ήδη έχουν αρχίσει οι σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν λόγο για «σκάνδαλο ολκής» σε περίπτωση που ετσιθελικά ο Παναθηναϊκός πάρει 1.500 εισιτήρια.

ΠΑΟΚ
«Εχουμε περισσότερα κίνητρα»

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περισσότερα κίνητρα από τον Ολυμπιακό, διψάμε γι' αυτόν τον τίτλο γι' αυτό και ο καθένας από μας θα δώσει το καλύτερο σ' αυτόν τον τελικό». Με αυτά τα λόγια, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, έδωσε το κλίμα που υπάρχει στον ΠΑΟΚ για τον τελικό Κυπέλλου της 12ης Μάη απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο τεχνικός του «Δικεφάλου» ξεκαθάρισε πως η έδρα δε θα παίξει σημαντικό ρόλο εάν οι παίκτες του δε φορτωθούν με άγχος και δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό: «Η κλήρωση έγινε και το παιχνίδι θα γίνει στην Αθήνα. Αυτό δεν αλλάζει. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα είναι μαζί μας. Είναι τελικός και όλα είναι ανοιχτά. Δε θα φορτωθούμε με άγχος, ούτε ως τεχνική ηγεσία, ούτε οι παίκτες ούτε οι φίλαθλοι. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό κι όποιος είναι πιο δυνατός, έχει καλύτερη ψυχολογία και τύχη θα κερδίσει».

Φυσικά δε θα μπορούσε ν' αφήσει ασχολίαστη την αποχή που έκαναν από τις προπονήσεις οι «ασπρόμαυροι» την περασμένη εβδομάδα: «Οι παίκτες έχουν δικαίωμα απεργίας. Σαν προπονητής δε δέχομαι να φύγουν οι παίκτες από το γήπεδο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Να έκαναν διαμαρτυρία. Θα μπορούσε να είχε επιτυχία. Ξέρω ότι παίζει ρόλο στην ψυχολογία, έχει καιρό που συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις, αλλά είμαι άνθρωπος και κάνω διάλογο, όμως πιστεύω ότι και με άλλους τρόπους θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα». Τέλος, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εναπομείναντα παιχνίδια του πρωταθλήματος: «Θέλουμε να συνεχίσουμε την καλή εμφάνισή μας στο πρωτάθλημα. Δε θέλω να χαλάσουμε την καλή εικόνα που έχουμε δημιουργήσει. Θα παλέψουμε μέχρι τέλος».

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Ν. Αγγελάκης του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι των ουραγών ΟΦΗ - Παναχαϊκής. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 27ης αγωνιστικής θα σφυρίξουν: Ολυμπιακός - Ηρακλής (Ζωγράφος), Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννενα (Χέλης), Αθηναϊκός - Ξάνθη (Βασσάρας), Αρης - Καλαμάτα (Γιανναδάκης), Εθνικός Αστέρας - ΠΑΟΚ (Μποροβήλος), Ιωνικός - Παναθηναϊκός(Δαγκλής), Πανηλειακός - ΑΕΚ (Τσαγκαράκης).

Απολογήθηκε ο Ζαγοράκης

Απολογήθηκε χτες στον αθλητικό δικαστή ο Ζαγοράκης. Για μια ακόμα φορά αρνήθηκε κατηγορηματικά πως έχει κάνει χρήση ουσιών: «Είμαι 14 χρόνια ποδοσφαιριστής, είμαι αρχηγός της Εθνικής Ομάδας. Δε διανοήθηκα ποτέ να πάρω απαγορευμένα φάρμακα για να αποδώσω καλύτερα». Μαζί του ήταν ειδικοί επιστήμονες που κατέθεσαν πως το ποσοστό τεστοστερόνης που βρέθηκε ήταν ελάχιστα μεγαλύτερο (0,9) από το όριο, μπορεί να οφείλεται στον οργανισμό του και επιπλέον δεν ήταν αρκετό για να του μεταβάλει την αγωνιστική απόδοση.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Αστοχη προσπάθεια

Δε βρήκε (πάλι)... στόχο χτες ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Δανιήλ, παρά την προσπάθειά του να δικαιολογήσει τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών από το Μουντιάλ του 2002. Σε συνέντευξη Τύπου, κατέβαλε «φιλότιμες» προσπάθειες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όμως δεν μπόρεσε να... βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο ώστε να διαφανούν οι πραγματικοί λόγοι - τροχοπέδη στην πρόκριση του ελληνικού συγκροτήματος. «Η κακοδαιμονία και οι πολλές απουσίες» ήταν οι (συνήθεις) κατά Δανιήλ αιτίες του αποκλεισμού.

Σήμερα πάντως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δίνει φιλικό αγώνα με το αντίστοιχο της Κροατίας στο Βάρατζιν (17.30). Για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο εκλέκτορας, μεταξύ άλλων, είπε: «Εμείς θα προσπαθήσουμε να έχουμε καλή απόδοση και να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Και οι δύο ομάδες μπορούν να προσφέρουν καλό θέαμα. Η Κροατία διαθέτει στην 11άδα της παίκτες με μεγάλη διεθνή εμπειρία, καθώς οι περισσότεροι αγωνίζονται στο εξωτερικό. Και αυτό αποτελεί ισχυρό όπλο για την αντίπαλό μας. Εμείς θα στερηθούμε τις υπηρεσίες κάποιων βασικών μας παικτών».

Στο μεταξύ χτες σε φιλική αναμέτρηση η Εθνική μας ομάδα των ελπίδων αναδείχτηκε ισόπαλη με 2-2 με το αντίστοιχο συγκρότημα της Κροατίας. Τα γκολ για την Εθνική μας πέτυχαν οι Βακουφτσής (53'), Σαλπιγγίδης (90'+), ενώ για τους Κροάτες σκόραραν οι Σάμπλιτς (40'), Κλάσνιτς (62').

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Αέρας αισιοδοξίας

Αέρας αισιοδοξίας για την κατάκτηση ακόμα και του χρυσού μεταλλίου, έχει κατακλύσει από χτες τους ιστιοπλόους μας, που αγωνίζονται στο «Γιουρολίμπ» του Ιερ της Γαλλίας. Συγκεκριμένα οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης στα «470» κατάφεραν να τερματίσουν πρώτοι στην 3η και 4η ιστιοδρομία, ανάμεσα σε 60 σκάφη και να βρεθούν στην κορυφή της κατάταξης, ενώ την πρωτιά πήραν και στα «470» γυναικών οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες στην 3η και 4η ιστιοδρομία κατέλαβαν την 1η θέση και αναρριχήθηκαν στην κορυφή. Αρκετά κοντά, πάντως στην κατάκτηση ενός μεταλλίου βρίσκεται και ο Νίκος Κακλαμανάκης στα «Μιστράλ», αφού κατέχει την 5η θέση της κατάταξης μετά την ολοκλήρωση 6 κουρσών, αλλά και ο 6ος, μετά από 3 κούρσες, Αιμίλιος Παπαθανασίου στα «Φιν». Στα «Μιστράλ» γυναικών, η Αγγελική Σκαρλάτου είναι επίσης (μέχρι στιγμής) 6η.

ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ
Μέτριο «σερβίς»

«Μουδιασμένο» ήταν το ξεκίνημα των Εθνικής μας ομάδας των ανδρών, στο 46ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πιγκ Πογκ, που διεξάγεται στην Οζάκα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που πήγε στην Ιαπωνία με στόχο τη διάκριση, γνώρισε στην αυλαία δύο ήττες στον όμιλό του από την Ουγγαρία με 3-2 και την Ιαπωνία με 3-1 και πήρε την 3η θέση. Πλέον, η Εθνική μας θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στους «16» μέσω αγώνων μπαράζ. Αντίθετα με τους άνδρες, οι γυναίκες ξεκίνησαν ικανοποιητικά. Αν και αγωνίζονται στη Β' κατηγορία κατάφεραν να θέσουν σοβαρή υποψηφιότητά για άνοδο στην Α' αφού μετά τις νίκες που πέτυχαν κόντρα στη Νιγηρία με 3-0 και τη Βουλγαρία με 3-1, κατέλαβαν την 1η θέση στον όμιλό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ