ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Από προηγούμενη κινητοποίηση

Eurokinissi

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Διεκδικώντας την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών στη φοιτητική μέριμνα και αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προχωρά ένα βήμα παραπέρα τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι.

Αιχμή είναι το νέο νομοσχέδιο, με το οποίο συνεχίζεται η διαμόρφωση της νέας χωροταξίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης με νέες συγχωνεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται και εντείνονται τα προβλήματα για τους φοιτητές και ανικανοποίητες μένουν ανάγκες όπως η δωρεάν στέγαση και σίτιση, που διεκδικούν μέσα από τη σημερινή κινητοποίηση. Αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έχουν πάρει οι σύλλογοι: Φιλοσοφικής - Φυσικού - Δασκάλων - Νηπιαγωγών - Ιστορικού/Αρχαιολογικού - Τουρκικών Σπουδών - Νοσηλευτικής - Οικονομικού - Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Χαροκοπείου, Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, Εστίας ΤΕΙ Λάρισας και Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών, ΣΤΕΦ - ΣΕΥΠ - ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, Μηχανολόγων/Μηχανικών - Παιδαγωγικού - Γεωπονίας - Ειδικής Αγωγής - Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συμμετέχει επίσης η Επιτροπή Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αθήνας, που έχει συγκροτηθεί από φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση μετεγγραφής η οποία δεν ικανοποιήθηκε. «Για ακόμα μια χρονιά η διαδικασία, οι όροι και τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάς πετάνε εκτός σπουδών, όπως και χιλιάδες άλλους συμφοιτητές μας. Περιορίζουν τον αριθμό των μετεγγραφέντων, "κόβουν" συμφοιτητές μας με χαμηλά εισοδήματα και προβλήματα υγείας», αναφέρουν στο κάλεσμά τους. Σημειώνουν πως είναι αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα, όπως το ότι οι σπουδαστές των ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά ούτε οι σπουδαστές του ΠαΔΑ έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε πανεπιστημιακό τμήμα. Οι φοιτητές ζητούν να πάρουν μετεγγραφή όλοι όσοι το έχουν ανάγκη. Στο μεταξύ, να παρακολουθούν τα εργαστήρια, να δικαιούνται πάσο, δωρεάν σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα όπως οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους, να αναγνωρίζονται ως μέλη του φοιτητικού συλλόγου και να εισηγηθούν τα τμήματα προς το υπουργείο να αυξηθεί το ποσοστό των μετεγγραφέντων (επιπλέον του 15%) και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις ανάγκες.

Συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις την 1η Νοέμβρη

Στο μεταξύ, φοιτητές και σπουδαστές οργανώνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις την Πέμπτη 1η Νοέμβρη, με κεντρικά αιτήματα: Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών. Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις για όλους. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Με σύνθημα «Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας - Δουλειά με δικαιώματα», 15 σύλλογοι καλούν στο συλλαλητήριο εκείνη τη μέρα, στις 11 π.μ., στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν με αποφάσεις πολλών συλλόγων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ξάνθη.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζει τον αγώνα των μαθητών

«Στις 29 Οκτώβρη είμαστε μαζί με τα παιδιά μας στον αγώνα τους για ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει», δηλώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), καλώντας τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Γονέων να συμπορευτούν με τους μαθητές στον δίκαιο αγώνα τους για το σχολείο που τους αξίζει και για ζωή με δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι στις 29/10, στις 12 μ., η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με κεντρικό αίτημα να μην κατατεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνουν οι μαθητές και σε άλλες πόλεις.

Η ΑΣΓΜΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών, οι οποίοι «ζητούν το αυτονόητο: Ενα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα τσακίζει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τα νιάτα τους.

Ως γονείς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τον αγώνα τους και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, να συμπαρασταθούμε στα δίκαια αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσής τους», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, καλώντας σε διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, σύγχρονων υποδομών και στελέχωσης των σχολείων με μόνιμη προσωπικό, προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών και άλλων αιτημάτων, ενάντια στα σχέδια «για ένα Λύκειο - εξεταστικό κέντρο, που θα αγχώνει ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας και θα μας αναγκάζει να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια».

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Σύγχρονο σχολείο με... παλιά προβλήματα

Το διατηρητέο ανακαινισμένο κτίριο στην πρόσοψη του σχολείου
Το διατηρητέο ανακαινισμένο κτίριο στην πρόσοψη του σχολείου
Στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθήνας περιόδευσε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, όπου συνομίλησε με τον διευθυντή και εκπαιδευτικούς του σχολείου και άκουσε τα προβλήματά τους.

Το σχολείο λειτουργεί σε ένα σύγχρονο ανακαινισμένο κτίριο, το οποίο όμως δεν φτιάχτηκε για να λειτουργήσει εκεί ειδικό, αλλά γενικό σχολείο. Φέτος, είναι ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας του και φαίνεται ότι οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει είναι μεγάλες, αφού οι μαθητές του αυξήθηκαν ραγδαία και αναγκάστηκε να απορρίψει και αιτήσεις, ενώ τα επόμενα χρόνια η κατάσταση, όπως φαίνεται, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσουν και οι λυκειακές τάξεις (φέτος λειτουργούν μόνο οι τέσσερις τάξεις του Γυμνασίου).

Επιπλέον, οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης αγγίζουν και το συγκεκριμένο σχολείο, όπου φτάνουμε στα τέλη Οκτώβρη και λείπουν βασικές ειδικότητες όπως φυσικός, μαθηματικός, βιολόγος, μένουν ακάλυπτες κάποιες ώρες φιλολογικών μαθημάτων, ενώ χρειάζεται και επιπλέον ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Και όσον αφορά τον εξοπλισμό του αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού όσο κι αν ακούγεται απίθανο για ένα σύγχρονο σχολείο... δεν έχει καρέκλες για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!

Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν, επίσης, ζητήματα γενικότερα για την πολιτική που ακολουθείται στην Ειδική Αγωγή, αλλά και για τα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου των συγκεκριμένων σχολείων που φτιάχτηκαν εδώ και δυο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Ν. Σοφιανός έκανε αναφορά στις θέσεις του Κόμματος για την Προσχολική Αγωγή και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα θέσει το θέμα για τα προβλήματα του σχολείου τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας όσο και στη Βουλή με Ερώτηση που θα καταθέσει. Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πριν από έναν χρόνο έκαναν φιέστες κυβέρνηση και δήμος για να εγκαινιάσουν αυτό το καινούργιο σχολείο, αλλά τώρα που τέλειωσαν οι φιέστες, βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα»...

Λάσπη στον ανεμιστήρα

Ο γκεμπελισμός εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του τείνει να γίνει δεύτερη φύση. Καθόλου περίεργο. Ολα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης αργά ή γρήγορα καταλήγουν στο ψέμα και τον αντικομμουνισμό.

Αυτήν τη φορά επιχειρούν στο χώρο των εκπαιδευτικών, μπροστά στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, να πετάξουν για μία ακόμα φορά λάσπη στον ανεμιστήρα, ότι τάχα το ΚΚΕ δεν ψήφισε στη Βουλή υπέρ της επαναφοράς των διαθέσιμων εκπαιδευτικών.

«Πες πες, κάτι θα μείνει» ή αλλιώς «παλιά τους (ΠΑΣΟΚική) τέχνη, κόσκινο». Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός, που ο ίδιος ο Φίλης, από τη θέση του υπουργού Παιδείας, είχε εξαπολύσει το αντίστοιχο ψέμα.

Ελα όμως που τα γεγονότα είναι πεισματάρικα.

Το άρθρο 18 του νόμου 4325/2015, που αφορούσε την επανασύσταση κλάδων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και την επαναφορά των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα στις θέσεις τους, έχει ομόφωνα ψηφιστεί στη Βουλή, όπως φαίνεται και στα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Βουλής.

Αποτελεί πάγια κοινοβουλευτική πρακτική ένα κόμμα να τοποθετείται συνολικά για ένα νομοσχέδιο (στο συγκεκριμένο το ΚΚΕ ψήφισε "παρών", γιατί περιείχε αντιδραστικά - επικίνδυνα άρθρα, όπως η πολιτική επιστράτευση, ενώ δεν επανέφερε όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα κ.ά.) και στη συνέχεια να τοποθετείται ξεχωριστά για κάθε άρθρο (υπέρ ή κατά), με το οποίο συμφωνεί ή διαφωνεί. Οπως και έγινε με το άρθρο 18, που το ΚΚΕ ψήφισε «υπέρ».

Διαφορετικά, τι θέλουν να πούνε; Οτι αν σε ένα νομοσχέδιο που π.χ. εγκαθιστά νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, συμπεριληφθεί ένα άρθρο που είναι θετικό για κάποια κατηγορία εργαζομένων, το ΚΚΕ θα πρέπει να ψηφίσει όλο το νομοσχέδιο;

Τέλος, το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατέθεσε συνολικά 14 τροπολογίες (για την απαγόρευση της επιστράτευσης, για την πλήρη επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, για την πρόσληψη των καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία κ.ά.) και που απορρίφθηκαν σχεδόν όλες (εκτός από δύο) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ετσι, για να μην νομίζουν ότι μπορούν να λένε και ό,τι θέλουνε...


Η. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ