Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Από προηγούμενη κινητοποίηση

Eurokinissi

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Διεκδικώντας την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών στη φοιτητική μέριμνα και αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προχωρά ένα βήμα παραπέρα τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι.

Αιχμή είναι το νέο νομοσχέδιο, με το οποίο συνεχίζεται η διαμόρφωση της νέας χωροταξίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης με νέες συγχωνεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται και εντείνονται τα προβλήματα για τους φοιτητές και ανικανοποίητες μένουν ανάγκες όπως η δωρεάν στέγαση και σίτιση, που διεκδικούν μέσα από τη σημερινή κινητοποίηση. Αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έχουν πάρει οι σύλλογοι: Φιλοσοφικής - Φυσικού - Δασκάλων - Νηπιαγωγών - Ιστορικού/Αρχαιολογικού - Τουρκικών Σπουδών - Νοσηλευτικής - Οικονομικού - Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Χαροκοπείου, Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, Εστίας ΤΕΙ Λάρισας και Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών, ΣΤΕΦ - ΣΕΥΠ - ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, Μηχανολόγων/Μηχανικών - Παιδαγωγικού - Γεωπονίας - Ειδικής Αγωγής - Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συμμετέχει επίσης η Επιτροπή Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αθήνας, που έχει συγκροτηθεί από φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση μετεγγραφής η οποία δεν ικανοποιήθηκε. «Για ακόμα μια χρονιά η διαδικασία, οι όροι και τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάς πετάνε εκτός σπουδών, όπως και χιλιάδες άλλους συμφοιτητές μας. Περιορίζουν τον αριθμό των μετεγγραφέντων, "κόβουν" συμφοιτητές μας με χαμηλά εισοδήματα και προβλήματα υγείας», αναφέρουν στο κάλεσμά τους. Σημειώνουν πως είναι αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα, όπως το ότι οι σπουδαστές των ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά ούτε οι σπουδαστές του ΠαΔΑ έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε πανεπιστημιακό τμήμα. Οι φοιτητές ζητούν να πάρουν μετεγγραφή όλοι όσοι το έχουν ανάγκη. Στο μεταξύ, να παρακολουθούν τα εργαστήρια, να δικαιούνται πάσο, δωρεάν σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα όπως οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους, να αναγνωρίζονται ως μέλη του φοιτητικού συλλόγου και να εισηγηθούν τα τμήματα προς το υπουργείο να αυξηθεί το ποσοστό των μετεγγραφέντων (επιπλέον του 15%) και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις ανάγκες.

Συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις την 1η Νοέμβρη

Στο μεταξύ, φοιτητές και σπουδαστές οργανώνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις την Πέμπτη 1η Νοέμβρη, με κεντρικά αιτήματα: Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών. Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις για όλους. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Με σύνθημα «Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας - Δουλειά με δικαιώματα», 15 σύλλογοι καλούν στο συλλαλητήριο εκείνη τη μέρα, στις 11 π.μ., στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν με αποφάσεις πολλών συλλόγων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ξάνθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ