ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Λάρισας

Εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Λάρισας από τη γερμανική, ναζιστική κατοχή, που έγινε με τη θριαμβευτική είσοδο στην πόλη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, στις 23 του Οκτώβρη 1944, οργάνωσαν χτες το πρωί στην πλατεία Τ. Γαργαλιάνου (Εργατικού Κέντρου) η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, τα Τομεακά Συμβούλια Λάρισας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια της χορωδίας του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος του παραρτήματος.

Στην ομιλία του για το ιστορικό της απελευθέρωσης και τη συμβολή του ΚΚΕ ο Γιώργος Παζιάνας, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος δήμου Λαρισαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Οι κάτοικοι της πόλης μας αλλά και της περιοχής μας έδωσαν βροντερό "παρών" στον ηρωικό αγώνα του λαού μας. Η συνολική προσφορά τους ήταν σημαντική και στην αντίσταση στην εισβολή των Γερμανοϊταλών φασιστών, αλλά και στην Εθνική Αντίσταση, όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαχητών του ΕΛΑΣ προέρχονταν από τα μέρη μας.

Επέτειοι όπως η σημερινή δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν απλά μέρες τιμής και μνήμης. Είναι μέρες που πρέπει να δυναμώνουν τη θέληση και τη φωτιά του αγώνα, να δίνουν ώθηση στην πάλη του λαού μας για καλύτερες μέρες. Μέρες σαν τη σημερινή πρέπει να μας θυμίζουν ότι οι ηρωικές σελίδες της Ιστορίας γράφονται από λαούς που δεν αφήνουν τις τύχες τους στα χέρια κανενός "σωτήρα" ή διαχειριστή, αλλά με μαζικό συλλογικό αγώνα, χωρίς να υπολογίζουν κόπους και θυσίες, συντρίβουν τους ταξικούς εχθρούς τους, είτε σε πόλεμο είτε σε ειρήνη».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν τη στρατηγική εμπορευματοποίησης του νερού

Την αναθεώρηση της πρότασης Οδηγίας για το «νερό ανθρώπινης κατανάλωσης» συζήτησε και υπερψήφισε χτες το Ευρωκοινοβούλιο. Η πρόταση είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ΕΕ και κυβερνήσεις υποτάσσουν την υγεία των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μετατρέπουν ακόμη και τα πιο στοιχειώδη φυσικά αγαθά σε εμπόρευμα. Επικίνδυνες ουσίες μπαινοβγαίνουν στη σχετική λίστα, όρια επικινδυνότητας αυξομειώνονται ή μετατοπίζονται σε βάθος δεκαετίας, εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις - στο όνομα των δυνατοτήτων των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και των «γεωγραφικών συνθηκών» - περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής και στις τροπολογίες του Ευρωκοινοβουλίου.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι το κριτήριο δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας με βάση τις επιστημονικές έρευνες και τα στοιχεία, αλλά τα μεγάλα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, το κόστος για τους φορείς ύδρευσης που - σύμφωνα με την Οδηγία - μπορούν να είναι και ιδιωτικές εταιρείες αποκλειστικά, ή με μετοχικά πακέτα σε κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι διακηρύξεις της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου για δήθεν καθολική πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένων «ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων του πληθυσμού», αποδεικνύονται κοροϊδία, αφού τα προτεινόμενα μέτρα περιορίζονται στην ενημέρωσή τους για την ποιότητα του νερού που πίνουν, πληροφορίες για τρόπους πρόσβασης σε νερό, τη διάθεση πόσιμου νερού στους δημόσιους χώρους.

Χαρακτηριστικές είναι τροπολογίες όπως αυτή της GUE, που υπογράφουν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαχείρισης του νερού από κράτος ή τοπικές διοικήσεις κατευθύνει τις τελευταίες στο δανεισμό τους με «χαμηλότοκα δάνεια», που θα φορτώνουν στη συνέχεια με νέα χαράτσια και ανταποδοτικά τέλη στους κατοίκους τους. Αλλες, όπως αυτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, περιορίζουν ακόμη και τη διάθεση δωρεάν νερού από εστιατόρια, καντίνες κ.λπ. μόνο για τους πελάτες τους. Καμία υποχρέωση δεν προβλέπεται για την κατασκευή από το κράτος δικτύων και εγκαταστάσεων για τη διάθεση πόσιμου νερού φτηνού και ποιοτικού, καθολικά προσβάσιμου στους τόπους κατοικίας, ούτε για απαγόρευση διακοπής της παροχής νερού, λόγω οφειλών, στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.

Πάλη για νερό δημόσιο, δωρεάν, φυσικό αγαθό

Στη σχετική συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο κι ο ΠΟΥ, στις Οδηγίες τους τιμολογούν το νερό με βάση το κόστος και την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει", και ως φορείς ύδρευσης προβλέπονται ιδιώτες και τοπικές διοικήσεις. Δηλαδή, βούτυρο στο ψωμί στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού. Τα δε όρια των τιμών που προτείνονται κάθε φορά, οι εξαιρέσεις χημικών ουσιών, οι παρεκκλίσεις από τις λίστες επικινδυνότητας, οι μειώσεις σε βάθος 10ετιας κ.ά., συνδέονται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ανταγωνισμούς.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παλέψουν ενάντια στη στρατηγική εμπορευματοποίησης - "απελευθέρωσης" ΕΕ και κυβερνήσεων, που στο όνομα της κερδοφορίας υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού, επιβαρύνοντας τη λαϊκή οικογένεια, ενισχύοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο.

Απαιτούμε: Καμιά μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης. Νερό δημόσιο, δωρεάν, φυσικό αγαθό, απαλλαγμένο από εμπορική χρήση του, που προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Νερό φθηνό και ποιοτικό για όλο το λαό. Καμία διακοπή νερού στα φτωχά λαϊκά στρώματα».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη 24 Οκτώβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Ιστιαία, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο, η ΚΟ Ιστιαίας πραγματοποιεί συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας.

-- Στις 10.15 π.μ., αντιπροσωπεία της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής θα περιοδεύσει στο Αστυνομικό Τμήμα στο Ολυμπιακό Χωριό.

-- Στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36 - πλ. Βικτωρίας), η ΚΟΒ Εργαζομένων Alpha Bank Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «"Ριζοσπάστης": Αναντικατάστατο όπλο για την ισχυροποίηση του Κόμματος σε κάθε χώρο δουλειάς». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ (Καρόλου 1 - 3) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10.15 π.μ. αντιπροσωπία της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής θα περιοδεύσει στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών.

Την Παρασκευή 26 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., αντιπροσωπεία της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής θα περιοδεύσει στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων και στις 11 π.μ. στο Αστυνομικό Τμήμα Ζεφυρίου.

Το Σάββατο 27 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του 2ου ΚΑΠΗ δήμου Αχαρνών (Ωρωπού 5 & Κουρμούζη - Αγιος Πέτρος), η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής καλεί σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια, στην υποβάθμιση, για τα χρόνια προβλήματα των Ποντίων στην Ελλάδα». Θα μιλήσει ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών. Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι.

Τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., αντιπροσωπεία της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής θα περιοδεύσει στο σταθμό Πυροσβεστικής στο Ολυμπιακό Χωριό.

Κουμάντο στο διαδίκτυο κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Στη συζήτηση για τη «χρήση των δεδομένων των χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica και τον αντίκτυπο στην προστασία των δεδομένων», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Απέναντι στην ψευδαίσθηση της ελευθερίας στο διαδίκτυο υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα: Κουμάντο κι εδώ όπως κι όταν κλείνει η οθόνη κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν την ιδιοκτησία. Για τους υπόλοιπους η εργασία, η ενημέρωση και η διασκέδαση σημαίνει, άθελα ή εν αγνοία τους, αυτοφακέλωμα. Τα προσωπικά δεδομένα τους, η πολιτική τους στάση και τα ενδιαφέροντά τους καταγράφονται, συγκεντρώνονται, επεξεργάζονται, γίνονται εμπόρευμα, αντικείμενο σκληρού ανταγωνισμού για το ποιος όμιλος, ποια μυστική υπηρεσία κι αστικό κράτος θα τα ελέγξει θησαυρίζοντας, εκτοπίζοντας τους ανταγωνιστές του. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της υποδύονται τις ευαίσθητες για τα προσωπικά δεδομένα, στήνουν μηχανισμούς τύπου GDPR και επιβάλλουν κυρώσεις υπηρετώντας τους ευρωπαϊκούς ομίλους στον ανταγωνισμό τους με τους αμερικανικούς για τον έλεγχο της αγοράς.

"Ομορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος" ...ο καπιταλισμός. Η αμφισβήτηση αυτού του συστήματος, που σήμερα λογοκρίνεται και φιλτράρεται, θα βρει το δρόμο της και με την ανατροπή του η επιστήμη, η τεχνολογία και οι εφαρμογές τους θα τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος

Εκδήλωση με θέμα «η ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ στην περιοχή των Σερρών» διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, το Σάββατο 3 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σερρών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μπροσούρα - έκδοση της ΤΟ Σερρών, για τη δράση του Κόμματος στην περιοχή από το 1918 έως και σήμερα. Θα παρουσιαστεί επίσης μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στους αγώνες των λιγνιτωρύχων της δεκαετίας του '30, ενώ θα υπάρχει και έκθεση για την Ιστορία του Κόμματος στην περιοχή.

ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος

Αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου (Καραΐσκου 104, Πειραιάς), η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Κόμματος, με θέμα «Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προφυλακιστέοι το ζεύγος Παπαντωνίου

Προφυλακιστέος κρίθηκε αργά χτες βράδυ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου, μετά από τη 16ωρη απολογία του, ενώπιον των ανακριτών κατά της διαφθοράς, Ηλ. Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου. Προφυλακιστέα κρίθηκε και η σύζυγός του Σταυρ. Κουράκου, μετά την ολοκλήρωση και της δικής κατάθεσης.

Ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του κλήθηκαν να απολογηθούν για το αδίκημα του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος, το οποίο αφορά ποσό 2.800.000 ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ως δώρο για να προωθήσει την κύρια σύμβαση και αυτή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πρώην υπουργός αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του», το οποίο, όπως ισχυρίζεται, τους ανάγκασε «να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο» συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ