ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αντικομμουνιστικές κραυγές από τον ακροδεξιό Μπολσονάρο

Από διαδήλωση γυναικών ενάντια στον Μπολσονάρο στο Σάο Πάολο

Copyright 2018 The Associated

Από διαδήλωση γυναικών ενάντια στον Μπολσονάρο στο Σάο Πάολο
Τέσσερις μέρες πριν από τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την Κυριακή 28 Οκτώβρη, κορυφώνεται η αντιπαράθεση με τον ακροδεξιό υποψήφιο του φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος, της συμμαχίας «Η Βραζιλία πάνω απ' όλα - Ο Θεός πάνω από τον καθένα», Ζαΐρ Μπολσονάρο, που είχε 46% στον α' γύρο της 7ης Οκτώβρη, να διευρύνει το προβάδισμά του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στο 57%, έναντι του υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT), της συμμαχίας «Ο λαός ευτυχισμένος ξανά», Φερνάντο Χαντάτ, που είχε 29,3% και τώρα καταγράφεται στο 43%. Ο Μπολσονάρο, που δεν εμφανίζεται σε ανοιχτές συγκεντρώσεις ή τηλεοπτικά debate, μετά από τον τραυματισμό του από έναν ψυχασθενή στις 6 Σεπτέμβρη, κάνει τις τελευταίες μέρες παθιασμένες αντικομμουνιστικές, γεμάτες μίσος δηλώσεις, που μεταδίδονται με τηλεδιάσκεψη, ότι θα εξαφανίσει και θα στείλει στη φυλακή «τους κόκκινους συμμορίτες» και «θα καθαρίσει» με το στρατό τις πόλεις από τη διαφθορά και «όσους παραβιάζουν το νόμο», τσουβαλιάζοντας την κοινή εγκληματικότητα με τους κοινωνικούς αγώνες λαϊκών οργανώσεων.

Ο νοσταλγός της δικτατορίας Μπολσονάρο αναγκάστηκε τις τελευταίες μέρες να «μαζέψει» τις δηλώσεις του γιου του Εντουάρντο (που εκλέχτηκε βουλευτής), ότι θα καταργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο αν δεν εκλεγεί ο πατέρας του. Ωστόσο, η δυνατότητα του επονομαζόμενου «Βραζιλιάνου Τραμπ» να χειραγωγεί και λαϊκές δυνάμεις είναι μεγάλη, γιατί «πατάει» πάνω στην αποστροφή λαϊκού κόσμου στην προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση του PT - που παρουσιάζει ως «σοσιαλισμό» - και τα σκάνδαλα διαφθοράς. Οι διακηρύξεις του, ότι θα κάνει και πάλι τη Βραζιλία μεγάλη, με νέες συμμαχίες και ώθηση στα βραζιλιάνικα μονοπώλια, κάνει σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης να «ποντάρει» σε αυτόν, σε συνθήκες μάλιστα που οξύνεται ο ανταγωνισμός διεθνώς.

Από την άλλη, ο Χαντάτ, τον οποίο στον α' γύρο στήριξε και το ΚΚ Βραζιλίας (η βουλευτής του Μανουέλα Ντ' Αβιλα είναι η υποψήφια αντιπρόεδρος μαζί του), προβάλλει την αντίθεση στον φασίστα αντίπαλό του και έχει εξασφαλίσει την κριτική στήριξη του Σίρο Γκόμες, τρίτου στον α' γύρο με 12,5%, του Γκιγιέρμε Κάρλος Μπόουλος του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) με 0,6%, τον οποίο στήριξε και το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, που επίσης έχει καλέσει σε κριτική στήριξη αλλά δηλώνει ότι «θα διατηρήσει τις διαφωνίες με τις κυβερνήσεις του PT, δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, να αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις». Επίσης, η Μαρίνα Σίλβα, του Δικτύου Βιωσιμότητας με 1% στον α' γύρο, ανακοίνωσε τη στήριξη στον υποψήφιο του ΡΤ.

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και τον λαό της Βραζιλίας

Σε επιστολή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς τα ΚΚ Βραζιλίας και Βραζιλιάνικο ΚΚ, καταδικάζει τις προκλήσεις Μπολσονάρο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και τον λαό της Βραζιλίας.

Σε αυτή σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι, το ΚΚΕ καταδικάζει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές θέσεις που προβάλλει ο υποψήφιος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Καταγγέλλει αποφασιστικά τις συνεχείς απαράδεκτες προκλήσεις του ενάντια στους κομμουνιστές και όσους αγωνίζονται και ιδιαίτερα το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ντελίριο του Μπολσονάρο ότι "θα σβήσει από το χάρτη τους κόκκινους συμμορίτες".

Ο αντικομμουνισμός αποτελεί πάντα τον προάγγελο γενικότερης επίθεσης ενάντια στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη με τους κομμουνιστές και τον λαό της Βραζιλίας».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στην απεργία των υγειονομικών στην Καλιφόρνια

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στην απεργία των εργαζομένων στην Υγεία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία στην Καλιφόρνια απεργούν διεκδικώντας αυξήσεις, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. Και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Ελλάδας βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, όσο και του λαού που τα χρησιμοποιεί.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας και απαιτεί την άμεση υλοποίησή τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παρέμβαση Μέρκελ ενόψει των εκλογών στην Εσση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Δεν μπορεί να εξάγονται συμπεράσματα από κάθε εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο κρατιδίων σαν να επρόκειτο για μικρές ομοσπονδιακές εκλογές. Αυτό είναι λάθος. Οι εκλογές της Εσσης αφορούν περισσότερο τους πολίτες του ίδιου του κρατιδίου», σχολίασε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με τις ευρύτερες εξελίξεις που ενδέχεται να πυροδοτήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Εσση, την ερχόμενη Κυριακή, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), αλλά και για το πολιτικό μέλλον της ίδιας.

Μετά τις μεγάλες απώλειες των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Βαυαρία (14 Οκτώβρη) και τις δημοσκοπήσεις για την Εσση, που δείχνουν πως αμφισβητείται η εξουσία του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού, Φόλκερ Μπουφιέ (συγκυβερνά με τους Πράσινους), η επανεκλογή της Αγκ. Μέρκελ στην προεδρία της CDU, στο συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβρη, αμφισβητείται από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές και γερμανικά ΜΜΕ.

Η Μέρκελ διέψευσε χτες πως προετοιμάζει τη διαδοχή της και εκτίμησε πως σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγών στην CDU: «Υπάρχει ανανέωση προσώπων στο νέο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχει μία νέα γενική γραμματέας και έχουν γίνει αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Κατά τ' άλλα, απολαμβάνω τη δουλειά μου».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για την Εσση, η CDU - που συγκυβερνά με τους Πράσινους από το 2013 - παραμένει μεν πρώτη δύναμη, αλλά με μεγάλες απώλειες (26%), ενώ Πράσινοι και SPD «κονταροχτυπιούνται» για τη δεύτερη θέση με ποσοστά που κυμαίνονται στο 20% - 22%. Η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εισέρχεται στο τοπικό κοινοβούλιο (12% - 13%) και ακολουθούν το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (8% - 9%) και οι φιλελεύθεροι του FDP (7% - 9%).

  • Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στην περιοχή εξόρυξης λιγνίτη Μπεργκχάιμ, κοντά στην Κολωνία, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρακα, που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη σταδιακή εξάλειψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον άνθρακα, καθώς στον καπιταλισμό η ενεργειακή μετάβαση δεν γίνεται σχεδιασμένα, με μετεκπαίδευση και μετακίνηση των εργαζομένων σε άλλους κλάδους.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το γερμανικό ΥΠΕΞ ενίσχυσε την ταξιδιωτική του οδηγία για την Τουρκία, προειδοποιώντας τους Γερμανούς πολίτες που θα ταξιδέψουν προς τη χώρα να μην αναρτήσουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κριτικά σχόλια για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς «τέτοιες δηλώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ποινικές διαδικασίες».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την απόκτηση δεύτερου αεροπλανοφόρου δρομολογεί η Γαλλία, αφού όπως δήλωσε η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί σε «αμυντική έκθεση» στο Παρίσι, «το "Σαρλ ντε Γκολ" θα χρειαστεί έναν διάδοχο» και «το πρώτο βήμα, που ξεκινά σήμερα, είναι η φάση της μελέτης ώστε να προσδιορίσουμε τι και πώς θέλουμε να είναι το μελλοντικό αεροπλανοφόρο μας. Δίνουμε στους εαυτούς μας 18 μήνες».

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα σταλεί Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος στη Διεθνή Εκθεση Εισαγωγών που έχει προγραμματιστεί για τις 5 έως τις 10 Νοέμβρη στη Σαγκάη.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε χτες ότι θα είναι έτοιμος να συγκαλέσει μια «ειδική Σύνοδο Κορυφής» για το Brexit οποτεδήποτε οι διαπραγματευτές πουν ότι έχει σημειωθεί «καθοριστική πρόοδος» προς μία συμφωνία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο στρατός και οι ένοπλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις στο Νότιο Σουδάν από την αρχή του χρόνου πραγματοποιούν συστηματικά απαγωγές νεαρών γυναικών και κοριτσιών, με σκοπό τη σεξουαλική τους κακοποίηση, επισημαίνει έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στην αφρικανική χώρα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 30 άλλοι τραυματίστηκαν την Τρίτη, σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στην αγορά της αλ Καγιάρα, νότια της Μοσούλης.

ΚΙΤΟ.-- Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν σκοπεύει πλέον να παρεμβαίνει υπέρ του ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, έναντι της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσέ Βαλένσια. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η μόνη ευθύνη του Ισημερινού είναι να φροντίζει ο Ασάνζ να είναι καλά στην υγεία του». Ο Αυστραλός βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε ζητήσει άσυλο, που του είχε παρασχεθεί από την κυβέρνηση του Ρ. Κορέα, ωστόσο η σημερινή φαίνεται να αλλάζει στάση.

ΚΙΝΑ
Τριήμερη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού

ΤΟΚΙΟ.--

«Είναι καιρός η Ιαπωνία να συνοψίσει τη μεταπολεμική της διπλωματία και να οικοδομήσει τη βάση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού σε μία νέα εποχή», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, μιλώντας χτες στο κοινοβούλιο, μια μέρα πριν τη σημερινή έναρξη της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα. Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη διμερή Συνθήκη Ειρήνης και Φιλίας και θεωρείται σημάδι ευρύτερης κινητικότητας στις σινοϊαπωνικές σχέσεις, με δεδομένες βέβαια τις αντιθέσεις, που παραμένουν βαθιές. Από την άλλη, συνυπολογίζονται και ευρύτερες αναδιατάξεις, για παράδειγμα από τη δυναμική που ασκεί η στάση των ΗΠΑ απέναντι σε αντιπάλους και συμμάχους, από τους οποίους απαιτεί μεγαλύτερη «συμβολή σε κοινά βάρη» αλλά και περισσότερα ανταλλάγματα για την ενίσχυση συνεργασιών.

Μεταξύ άλλων, ο Αμπε θα συναντήσει τους Σι Τζινπίνγκ και Λι Κετσιάνγκ, Πρόεδρο και πρωθυπουργό της Κίνας αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ