ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέα παζάρια Μέι - Γιούνκερ ενόψει της έκτακτης Συνόδου

Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέο παζάρι, με στόχο την κατάληξη ενός κειμένου περίπου 20 σελίδων όπου θα περιγράφονται αδρά οι μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ και θα ρυθμίζονται «εκκρεμότητες» που παραμένουν, παρά το σχέδιο συμφωνίας των περίπου 600 σελίδων που ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, ξεκίνησαν χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, η Μέι εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και δήλωσε ότι αν το Κοινοβούλιο απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, γίνεται πιθανό ακόμα και να μην αποχωρήσει η Μ. Βρετανία από την Ενωση. «Θέλουμε μία στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ. Αν όμως το Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία, αυτό θα σημάνει περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερη διαίρεση, ακόμη και τον κίνδυνο να μην γίνει καθόλου Brexit», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή Αντριου Ρόσιντελ.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές σε ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ασκούσαν πιέσεις για «ρύθμιση» των εκκρεμοτήτων το πολύ μέχρι σήμερα το πρωί, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με αναβολή της προγραμματισμένης για αυτήν την Κυριακή έκτακτης Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το Brexit.

Αργά χτες βράδυ, η Μέι δήλωσε στο BBC ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες «το Σάββατο για περαιτέρω συνομιλίες και με τον πρόεδρο Γιούνκερ».

Ορισμένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως είναι αμφίβολη η εμφάνιση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Μέι και Γιούνκερ. Αλλοι ηγέτες χωρών της ΕΕ υπαινίχθηκαν πως μπορεί να απουσιάσουν, τονίζοντας πως δεν επιθυμούν να δουν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit να μεταβάλλεται σε ακόμη μία αφορμή για διαπραγμάτευση, με φόντο την όξυνση των αντιπαραθέσεων μεταξύ των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ.

Η Μέρκελ, πάντως, αναφερόμενη χτες στο Brexit, εξέφρασε τη «λύπη» της κυβέρνησής της για την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, προσθέτοντας πως το Βερολίνο «επιθυμεί - και είναι στα θεμελιώδη συμφέροντά μας - μία καλή σχέση με τη Βρετανία και στο μέλλον».

Επιπλέον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επέμεινε και χτες ότι επιθυμεί από το Λονδίνο «μία καθαρή υπόσχεση» ότι καμία εμπορική ή άλλη συμφωνία για το Γιβραλτάρ δεν θα περάσει χωρίς τη συγκατάθεση της Μαδρίτης.

Γάλλοι αξιωματούχοι πιέζουν να συμπεριληφθεί στο σχέδιο για τις μελλοντικές σχέσεις «εγγύηση» που εξασφαλίζει τη διατήρηση της παραχώρησης δικαιωμάτων αλιείας των άλλων χωρών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Βrexit έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. (ώρα Βρυξελλών) της Κυριακής, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται στις 11 π.μ., με στόχο να παραστεί το μεσημέρι σε επακόλουθη συνέντευξη Τύπου για τα τυχόν αποτελέσματα.

ΡΩΣΙΑ
Προτάσεις για επαναπροσδιορισμό των όρων χρήσης των πυρηνικών όπλων

ΜΟΣΧΑ.--

Μέλη της αρμόδιας Επιτροπής για ζητήματα Αμυνας και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), από κοινού με εκπροσώπους του υπουργείου Αμυνας του Γενικού Επιτελείου, προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας να προσδιοριστούν οι νέοι όροι χρήσης των πυρηνικών όπλων.

Ο λόγος που γίνεται αυτή η πρόταση είναι γιατί εκτιμάται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός πολέμου ευρύτερης κλίμακας με τη χρήση διαφορετικών τύπων όπλων, περιλαμβανομένων και των πυρηνικών. Τέτοιου είδους εξελίξεις τελευταία εξετάζονται από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τις ΗΠΑ πρόσφατα να έχουν αναθεωρήσει την «Εθνική Στρατηγική» και τη «Στρατηγική Ασφάλειας», αναδεικνύοντας ως βασικούς αντιπάλους τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης για τη λεγόμενη Συμφωνία INF για τους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές (συμφωνία από το 1987 με την τότε ΕΣΣΔ), οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν, κάτι που καταγράφει την όξυνση του ανταγωνισμού, με τη Ρωσία να δηλώνει έτοιμη να πάρει αντίμετρα σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ετσι και οι βουλευτές της συγκεκριμένης επιτροπής προτείνουν ένα σχέδιο «Εθνικής Στρατηγικής» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι παράγοντες για κρίσιμες αποφάσεις στην περίπτωση απάντησης σε εχθρική ενέργεια που θα περιλαμβάνει χρήση υπερηχητικών όπλων και άλλου είδους στρατηγικών μη πυρηνικών όπλων. Σημειώνουν δε το γεγονός ότι «εμφανίζονται νέα οπλικά συστήματα και στρατιωτικές τεχνολογίες και αλλάζουν οι μορφές και οι τρόποι διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων», κάτι που άλλωστε έχει διαφανεί στους τελευταίους περιφερειακούς πολέμους από την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία έως το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση αξιοποιήθηκε από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ως πεδίο δοκιμής νέων πιο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πλήρης στήριξη Τραμπ στη στρατηγική συμμαχία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.--

Την απόφασή του να διατηρήσει αταλάντευτη «τη σταθερή συμμαχία» με τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων και να οξύνει τη γεωπολιτική κόντρα με το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέδειξε το τελευταίο 48ωρο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε εκτενή, πλην αποκαλυπτική, ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτηρίζει τον κόσμο «πολύ επικίνδυνο μέρος!», ξεδιπλώνοντας μια σειρά από σκόπιμα ψευδείς ή υπερβολικές κατηγορίες σε βάρος του Ιράν, κατηγορώντας το για «αιματηρό πόλεμο δι' αντιπροσώπων κατά της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη». Κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προσπαθεί «να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη προσπάθεια του Ιράκ για τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση "Χεζμπολάχ" στο Λίβανο και τον δικτάτορα Μπασάρ Ασαντ στη Συρία (που έχει σκοτώσει εκατομμύρια από τους πολίτες του)». Σε ένα κρεσέντο λασπολογίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι «οι Ιρανοί έχουν σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς και άλλους αθώους ανθρώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας: «Το Ιράν δηλώνει ανοικτά και με μεγάλη δύναμη "θάνατος στην Αμερική" και "θάνατος στο Ισραήλ"... Είναι ο μεγαλύτερος χορηγός κρατικής τρομοκρατίας παγκοσμίως».

Ακολούθως παραδέχεται κυνικά ότι δεν προτίθεται να ασκήσει κυρώσεις ή να επιβάλει αντίποινα στη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση είτε με τον καταστροφικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει στην Υεμένη για να μειώσει την εκεί γεωπολιτική επιρροή του Ιράν είτε αναφορικά με την ειδεχθή δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Παραδέχεται ότι θα παραμείνει στο πλευρό της σαουδαραβικής μοναρχίας, επειδή, πρώτον, είναι από τους «μεγαλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ» στην αντιπαράθεση με το Ιράν και έχει υποσχεθεί «δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας», δεύτερον, συνεχίζει να αυξάνει την πετρελαϊκή παραγωγή μειώνοντας κατά 28% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβρη τις διεθνείς τιμές «μαύρου χρυσού» ώστε να επιτρέψει στις ΗΠΑ την κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και, τρίτον, έχει δεσμευτεί «να επενδύσει 450 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία» ωφελώντας τεράστια μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, όπως «η "Boeing", η "Lockheed Martin" και η "Raytheon"» και δημιουργώντας «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Εάν ανόητα ακυρώναμε αυτά τα συμβόλαια, οι τεράστια ωφελημένοι θα ήταν η Ρωσία και η Κίνα και θα ήταν πολύ ευτυχείς να αποκτήσουν αυτές τις μπίζνες. Θα ήταν ένα θαυμάσιο δώρο σε αυτούς απευθείας από τις ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει «τρομερό έγκλημα» τη δολοφονία του Κασόγκι και μεταφέρει (!) την άποψη της σαουδαραβικής μοναρχίας ότι ήταν «εχθρός του κράτους» και «μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων», προσθέτοντας: «Οι δικές μας υπηρεσίες μυστικών υπηρεσιών συνεχίζουν να αξιολογούν όλες τις πληροφορίες αλλά θα μπορούσε κάλλιστα ο πρίγκιπας, διάδοχος στο θρόνο να είχε γνώση του τραγικού γεγονότος - ίσως ήξερε, ίσως όχι»...

Και καταλήγει: «Μετά τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως. Δουλεύουν στενά μαζί μας και ανταποκρίνονται πολύ στα αιτήματά μας για διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε λογικά επίπεδα, γεγονός πολύ σημαντικό για τον κόσμο. Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύω να εξασφαλίσω ότι σε έναν πολύ επικίνδυνο κόσμο η Αμερική προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα, σε έντονη αντιπαράθεση με τις χώρες που επιθυμούν να μας βλάψουν».

Το ίδιο 24ωρο και έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε ότι η συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία «είναι ζωτική για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου «θα συνεχίσουμε τη σχέση με το βασίλειο της Σ. Αραβίας γιατί είναι σημαντικός μας εταίρος».

Στην ακλόνητη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Σ. Αραβία σε σχέση με το πετρέλαιο και την επιλογή τους για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν επανήλθε χτες ο Τραμπ με ανάρτησή του στο «Τουίτερ». «Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πιο χαμηλά. Ωραία! Σαν μία μεγάλη φορολογική περικοπή για την Αμερική και τον κόσμο. Απολαύστε! Είναι στα 54 δολάρια, ήταν 82 δολάρια. Ευχαριστώ τη Σαουδική Αραβία, αλλά ας πάμε χαμηλότερα! Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά!».

Αχνά σημάδια «ανάκαμψης» στη Γουόλ Στριτ

Στο μεταξύ, χτες, στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ (μετά από αρκετές μέρες «βουτιάς» της αξίας μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που είναι πιο ευάλωτες στον εντεινόμενο εμπορικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας, π.χ. "Google", "Apple", "Netflix"), άρχισαν να ανακάμπτουν οι μετοχές τεχνολογικών κολοσσών και να παρουσιάζει σημάδια «σταθεροποίησης» και η τιμή του αργού πετρελαίου. Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε αργά χτες το απόγευμα άνοδο 0,5% στις 24.612 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,68% στις 2.660 μονάδες και ο Nasdaq είχε κέρδη 1,35% στις 7.002 μονάδες. Τις προηγούμενες μέρες, οι δείκτες συναλλαγών στη Γουόλ Στριτ κατέγραφαν βαριές απώλειες καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίτερα, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, σε έκθεσή του κατηγόρησε την Κίνα ότι κλιμακώνει τις επιθέσεις χάκερς στις ΗΠΑ για να κλέψουν τεχνολογία, δυναμιτίζοντας το έδαφος πριν από την επικείμενη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, Ντ. Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ