ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019
Αρχισε η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

Ξεκίνησε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα επιδόθηκαν σε νέο γύρο αποπροσανατολιστικού καβγά, με κυρίαρχα στοιχεία την πλειοδοσία για το ποιος είναι ικανότερος να ικανοποιήσει τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βέττας ανέφερε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τον στόχο της για 4η χρονιά, αναφερόμενος στην επίτευξη των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι η μη μείωση των συντάξεων είναι «πλήρως συμβατή με τον δημοσιονομικό στόχο της χώρας», δηλαδή με το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Κριτική για επιτάχυνση των μέτρων υπέρ του κεφαλαίου έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός αφαιμάζει την οικονομία, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους αποσπασματικά μειώνει κάποιους φορολογικούς συντελεστές. Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) εστίασε την κριτική του στη μη αύξηση των κρατικών πόρων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ισχυριζόμενος ότι έτσι καθηλώνεται η ανάπτυξη.

Ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος ζήτησε να παραχωρηθεί η δημόσια περιουσία στους επιχειρηματικούς ομίλους και έκανε λόγο για παράλογη φορολόγηση των επιχειρήσεων, που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό.

Τα παίρνετε από το λαό για να τα δώσετε στους κεφαλαιοκράτες

Αδικο, ταξικό και «εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους λιγότερο φτωχούς προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, των κεφαλαιοκρατών, των σχεδίων της αστικής τάξης και των αναγκών για την καπιταλιστική κερδοφορία», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντάς τον.

Σημείωσε πως «τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν 1 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους, ενώ αντίθετα το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο, πληρώνοντας, αν πληρώνει και αυτά, μόλις το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων» και ότι την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για «αλλαγή σελίδας», «μειώνει κατά 530 εκατ. ευρώ τις παροχές προς τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Μειώνει τις συντάξεις κατά 275 εκατ. ευρώ, μειώνει τη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ. Μειώνει την κρατική χρηματοδότηση κατά 915 εκατ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει κατά 550 εκατ. ευρώ, που είναι λεφτά των εργαζομένων, τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης που εξασφαλίζουν χρήμα και φτηνή εργατική δύναμη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μειώνει τη χρηματοδότηση στις κοινωνικές δαπάνες όπως στην Υγεία και την Παιδεία, που σημαίνει επιτάχυνση της εμπορευματοποίησής τους, ενώ οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για προσλήψεις 1 προς 1 στο Δημόσιο σημαίνει ότι τα τεράστια κενά σε Παιδεία και Υγεία των προηγούμενων ετών δεν πρόκειται να καλυφθούν».

Χαρακτήρισε πρόκληση και τους πανηγυρισμούς για τη μη μείωση των συντάξεων, όταν δεν υπάρχει αποκατάσταση των απωλειών, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει προτείνει προς την ΕΕ πάγωμα των συντάξεων έως το 2022, που σύμφωνα με την ΕΕ, όπως ανέφερε, έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, στο όνομα της μη περικοπής των συντάξεων, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών παρεμβάσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με περικοπές κατά 150 εκατ. ευρώ στα σχολικά γεύματα, κατά 140 εκατ. ευρώ για δημιουργία κτιρίων για την προσχολική εκπαίδευση, 200 εκατ. ευρώ στην επιδότηση ενοικίου, μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ στην επιδότηση της μη συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Από την άλλη, δεν άγγιξε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους, δηλαδή το ζεστό χρήμα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, όπως απαιτεί ο ΣΕΒ, ενώ μείωσε από το 15% στο 10% τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, όταν ο εργαζόμενος για τα όποια πενιχρά του έσοδα φορολογείται κατά 22%.

«Με άλλα λόγια», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «τα παίρνετε από το λαό για να τα δώσετε στους κεφαλαιοκράτες». Τόνισε ακόμη ότι η «νέα εποχή» που επικαλείται η κυβέρνηση, σημαδεύεται από τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους που ισχύουν στο σύνολό τους, από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 και από την ενισχυμένη εποπτεία, ενώ χαρακτήρισε ευφυολόγημα της κυβέρνησης τα περί δίκαιης ανάπτυξης στον καπιταλισμό, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν πως το 2017 το 46,3% του πληθυσμού ζούσε με λιγότερα από 382 ευρώ το μήνα.

Αναφερόμενος εξάλλου στην αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, τόνισε ότι πρόκειται για «σκιαμαχίες» και κάλεσε το λαό να ακολουθήσει τον μοναδικό δρόμο που έχει, αυτόν της ολομέτωπης λαϊκής αντεπίθεσης.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Το Σάββατο 1η Δεκέμβρη στον Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν τον γιορτασμό της 76ης επετείου ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (Νοέμβρης 1942), το Σάββατο 1η Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ., στον Γοργοπόταμο. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Γρ. Τουγλίδη, Α' αντιπρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και από εκπρόσωπο του ΚΣ της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Πούλμαν δρομολογούνται από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ως εξής: Από Νέα Ιωνία Αττικής: Στις 7 π.μ. από Καλογρέζα (Πέτρινο σχολείο) και στις 7 π.μ. από τον ΟΤΕ. Από Περισσό: στις 7 π.μ. στην Αγία Αναστασία. Από Νέο Ηράκλειο: Στις 7.30 π.μ. από τον κινηματογράφο «Τρία Αστέρια». Από Λάρισα: Στις 7 π.μ. από την πλατεία Εβραίων (τηλ. 2410252611, 6973311663).

ΝΔ
Ανακοίνωσε υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη

Τη στήριξη της ΝΔ στον Νίκο Ταχιάο για το δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Ο Ν. Ταχιάος θεωρείται από τους «μητσοτακικούς» - «φιλελεύθερους» της Θεσσαλονίκης, είναι αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ και μεταξύ άλλων έχει διατελέσει αναπ. γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο ΥΠΕΞ, αρμόδιος για την «εξωστρέφεια» των ελληνικών επιχειρήσεων το διάστημα 2007-2009, γεγονός που - σύμφωνα με τους κύκλους της ΝΔ - εγγυάται την «καταλληλότητά» του «για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε έναν από τους βασικότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς πόλους των Βαλκανίων». Μια τοποθέτηση σε στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όπως ορίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Σημειωτέον, χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, με τους οποίους συζήτησε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας και κυρίως τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι πέτυχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στη Βουλή η δικογραφία για το C4I

Διαβιβάστηκε χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρείου της Ολομέλειας, στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη η δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με την οποία κατηγορείται για το αδίκημα παθητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου για την προμήθεια και εγκατάσταση το 2003 του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Η δικογραφία περιλαμβάνει κατάλογο εγγράφων 54 σελίδων μαζί με ένα ψηφιακό αποθηκευτικό μέσο (usb), καθώς και την τελευταία σχετική με την υπόθεση ένορκη εξέταση του πρώην γενικού διευθυντή Αμυντικών και Εξοπλιστικών Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας την περίοδο από τον Απρίλη του 2006 έως τον Οκτώβρη του 2010. Η εξέταση του μάρτυρα έγινε στον εφέτη ανακριτή στις 5 Νοέμβρη 2018.

Συγκέντρωση Σεριφίων

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Σερίφου, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καλούν όσους κατάγονται και όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Σέριφο και διαμένουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Η κατάσταση στο δήμο Σερίφου. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Σερίφου σήμερα». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών).

Προς νέο ακροδεξιό μόρφωμα

Ακροδεξιό μόρφωμα, με το όνομα «Δύναμη Ελληνισμού», στήνουν οι Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Καρατζαφέρης, Κυριάκος Βελόπουλος και Φαήλος Κρανιδιώτης και τα αντίστοιχα σχήματα στα οποία είναι επικεφαλής. Μιλώντας ο πρώτος, χτες, στον ΑΝΤ1, είπε ότι υπάρχει «κενό στα δεξιά και συνασπισμός στο κέντρο», ενώ για τη θέση του επικεφαλής, είπε πως ο ορισμός του θα γίνει με δημοσκόπηση.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Σήμερα οι πρώτες υπογραφές

Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις για την υλοποίηση της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού (Κρήτη - Πελοπόννησος), έργο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 2 χρόνια.

Ανάδοχοι του έργου είναι οι εταιρείες «FULGOR AE» και «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ», που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, με τίμημα 140,2 εκατ. ευρώ, 41,09 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και η ιταλική πολυεθνική «Prysmian Powerlink» με τίμημα 125,9 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την κατασκευή της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω Αττικής, έργο που θα ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς για την εκμετάλλευση του μεγάλου όγκου ΑΠΕ που αναπτύσσεται στο νησί της Κρήτης αλλά και τη διασύνδεση του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού με εκείνα της Κύπρου και του Ισραήλ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλπικες προσδοκίες με το βλέμμα στην κάλπη

Σε καθαρά προεκλογική τροχιά έχουν μπει τα επιτελεία σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου, καθώς «κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες και οι συνεργασίες σε μεγάλους δήμους. Για το θέμα θα συζητήσουν αύριο η Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις συνεργασίες με δυνάμεις προερχόμενες απ' το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας «δείτε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις αυτοδιοικητικές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές μας προτάσεις. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε πλατιά ψηφοδέλτια (...) Εκεί νομίζω ότι θα κριθεί αυτή η πολιτική ανάγκη για μια συμπόρευση των προοδευτικών και των δημοκρατικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με τις δυνάμεις της Αριστεράς».

Την ίδια ώρα, το «αφήγημα» που θα περιβάλλει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την υποτιθέμενη νέα εποχή που ξεκίνησε μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων και ενώ σε πλήρη ισχύ βρίσκονται οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που συμπληρώνονται από επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό σφαγιασμού δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και λιτότητας και τα «αντίμετρα» στο κεφάλαιο παρεμβάσεις που «σηματοδοτούν (...) μια φάση μετάβασης, μια νέα όμως εποχή, για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ