ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Πρόβες» όξυνσης ενόψει G20

Στην Αργεντινή θα γίνει η Σύνοδος των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, G20

Copyright 2018 The Associated

Στην Αργεντινή θα γίνει η Σύνοδος των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, G20
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η συνεχής όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής του G20, αύριο και μεθαύριο στο Μπουένος Αϊρες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ματαιώσει την (προγραμματισμένη για την 1η Δεκέμβρη) συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» την Τρίτη, με αφορμή τη νέα κλιμάκωση στην Κριμαία. «Ισως να μην έχω καν συνάντηση. Δεν μου αρέσει αυτή η επιθετικότητα», είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας τη «ρωσική επιθετικότητα».

«Αγνοια» για την περίπτωση ματαίωσης της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν εξέφρασε νωρίτερα χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι έως χτες το απόγευμα δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για αλλαγή σχεδίων. Επιπλέον, ο σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ, τόνισε πως η συνάντηση των δύο ηγετών είναι «απαραίτητη» και «σημαντική» λόγω «της εξελισσόμενης κατάστασης στον κόσμο». Πρόσθεσε με νόημα πως η Μόσχα θα προτιμούσε οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν «απευθείας διπλωματικούς διαύλους» για να μιλήσουν με τη Ρωσία, παρά τα ΜΜΕ... Αναφέρθηκε επίσης στην ατζέντα της σχεδιαζόμενης συνάντησης, λέγοντας ότι σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται η νέα κρίση στις σχέσεις Μόσχας - Κιέβου, περιφερειακές κρίσεις όπως ο πόλεμος στη Συρία, οι κυρώσεις στο Ιράν και τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο και η επιθυμία των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του 1987 με την τότε ΕΣΣΔ, για τα μικρά και μεσαίου βεληνεκούς πυρηνικά όπλα (INF).

Το τελευταίο θέμα είναι και ο βασικός λόγος που ώθησε τον διευθυντή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών DNI, Νταν Κόουτς, να μεταβεί στις Βρυξέλλες για μία «συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους», όπου ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία INF» και ότι αυτό «απειλεί και χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου».

Πούτιν: «Το δολάριο απομακρύνεται από μας»

Αίσθηση προκάλεσε πάντως χτες, σε επενδυτικό φόρουμ στη Μόσχα, η αναφορά του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για το δολάριο. «Δεν έχουμε στόχο εμείς να απομακρυνθούμε από το δολάριο. Το δολάριο είναι που απομακρύνεται από εμάς. Και εκείνοι που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις δεν αυτοπυροβολούνται στα πόδια, αλλά ψηλότερα», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο. Ο Πούτιν μάλιστα πρόσθεσε πως «πρόσφατα η Τουρκία πλήρωσε για τους "S-400" σε ρούβλια».

Στη συνέντευξή του πάντως στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε εμφανή δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες διαδοχικές (αν και μικρές) αυξήσεις επιτοκίων από τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας (FED), Τζ. Πάουελ, διαβλέποντας εμμέσως πλην σαφώς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής που προωθεί σε θέματα διεθνούς εμπορίου και στα περί μείωσης της ανεργίας, ενώ επέκρινε την ανακοίνωση της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» για κλείσιμο εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική και 14.000 απολύσεις, προειδοποιώντας για ανάσχεση των ομοσπονδιακών κρατικών επιδοτήσεων. Είπε τέλος ότι δεν σχεδιάζει να σταματήσει με κάποιον τρόπο τις έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή Ρ. Μιούλερ για τον φερόμενο ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα δεν έχουν οδηγήσει κάπου.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγνωρίζει την ανάγκη «υπευθυνότητας προς την ΕΕ»

ΡΩΜΗ.--

Η σημασία που έχει για ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα η διατήρηση της Ιταλίας στον πυρήνα της Ευρωζώνης αλλά και το σύνθετο παζάρι που δυναμώνει με πολλά κράτη - μέλη, καταγράφονται στις νέες δηλώσεις Ιταλών και Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την ανάγκη «αναπροσαρμογής» του ιταλικού σχεδίου προϋπολογισμού.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο, ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων», δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φανούμε υπεύθυνοι προς την ΕΕ και τους πολίτες μας», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να βρει μια λύση». Κατά τα άλλα, είπε και ότι «δεν μπορεί και να αθετήσει τις υποσχέσεις της, διότι δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι «αν μπορέσουν να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι, ασφαλώς και θα γίνει, προορίζοντας τα χρήματα αυτά για επενδύσεις». Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε ότι αν η Ιταλία παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ, αυτό «θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην επεκτατική (της) πολιτική, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους». Γι' αυτό, συνέχισε, «αξιολογούμε αν είναι δυνατόν να βρεθεί δημοσιονομικό περιθώριο για να βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις προτεραιότητές μας».

Από την άλλη μεριά, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «εξακολουθούμε να τείνουμε το χέρι» στη Ρώμη. Επισήμανε ότι «η Επιτροπή είναι ανοιχτή στον διάλογο επειδή οφείλουμε να βρούμε μια λύση εντός κοινού πλαισίου. Και αυτό το κοινό πλαίσιο είναι η Ευρωζώνη», της οποίας «οι κανόνες δεν είναι ούτε άτεγκτοι ούτε χαζοί. Εχουν ευελιξία».

ΚΙΝΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα σε χημικό εργοστάσιο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο του ομίλου χημικής βιομηχανίας «Hebei Shenghua Chemical», στην περιφέρεια Τζιανγκτζιάκου στη βόρεια Κίνα. Δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν, ενώ την έκρηξη ακολούθησε και μεγάλη πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου πενήντα βαριών φορτηγών.

Τα πολύνεκρα δυστυχήματα σε όλο και περισσότερους κλάδους και τόπους δουλειάς στην Κίνα αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που αντιμετωπίζουν τα μέτρα ασφάλειας και τη ζωή των εργαζομένων ως «κόστος» και τα «προσαρμόζουν» στις ανάγκες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κάθε μεγαλοεργοδότη.

Κατά τ' άλλα, χτες έγινε γνωστό, μετά από συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου, ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως οι προϋποθέσεις σύστασης μιας επιχείρησης, οι όροι χορήγησης δανείου κ.λπ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η χώρα θα προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προκειμένου να διατηρηθεί η ελκυστικότητα της Κίνας για εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οποιαδήποτε μορφή του Brexit θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε χειρότερη κατάσταση, όμως η συμφωνία που κατάφερε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «είναι η καλύτερη δυνατή», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ, μιλώντας στο BBC προτού ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Αγγλίας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΤΥΝΙΔΑ.-- Στο Μπουένος Αιρες έφτασε χτες το απόγευμα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G20 που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο. Την Τρίτη μετέβη στην Τύνιδα, όπου συναντήθηκε με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Μπέιτζι Εσέμπσι και επιβεβαίωσαν τις καλές διμερείς σχέσεις. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Η υπομονή μας τελειώνει», είπε χτες στην επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο διευθυντής της ιρανικής υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξεις οι κατά καιρούς δηλώσεις Ευρωενωσιακών αξιωματούχων για συνέχιση των εμπορικών σχέσεων με το Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Ο Σαλέχι προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αν δει στην πράξη οικονομικά οφέλη από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ινδονήσιοι ερευνητές υποστήριξαν χτες ότι το αεροσκάφος της «Lion Air», του οποίου η συντριβή τον περασμένο Οκτώβρη προκάλεσε το θάνατο 189 ανθρώπων, ήταν ακατάλληλο για πτήση και θα έπρεπε να είναι καθηλωμένο. Σύμφωνα με τους ίδιους, κατά την προηγούμενη (από τη μοιραία) πτήση του αεροσκάφους είχαν εμφανιστεί τεχνικά προβλήματα, μεταξύ άλλων στα όργανα μέτρησης του ύψους και της ταχύτητας πτήσης.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το Κεντρώο Κόμμα (ανήκει στο «κεντροδεξιό» μπλοκ) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει - υπό προϋποθέσεις - μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον σοσιαλδημοκράτη υπηρεσιακό Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λεβέν, στην ψηφοφορία στη Βουλή στις 5 Δεκέμβρη. Ανάμεσα στους όρους που θέτει είναι η μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και εισοδήματα, η απελευθέρωση των αγορών κατοικίας και εργασίας, αγροτικές μεταρρυθμίσεις. Οι εκλογές στη Σουηδία έγιναν στις 9 Σεπτέμβρη.

ΚΙΝΑ
Γενετιστής προκαλεί έντονες συζητήσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προβληματισμό και ποικιλία αντιδράσεων προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα ο ισχυρισμός του Χε Τζιανκουέι, Κινέζου γενετιστή και ιδιοκτήτη δύο εταιρειών σε αυτόν τον τομέα, ότι επενέβη στο γενετικό υλικό ανθρωπίνων εμβρύων με την τεχνολογία CRISPR-Cas9, ώστε να έχουν φυσική ανοσία στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Ο Τζιανκουέι ισχυρίστηκε ότι πήρε την άδεια για το σχέδιό του από τη διεύθυνση της Γυναικολογικής και Παιδιατρικής Κλινικής του Σεντζέν, «Harmonicare». Υποστήριξε ότι έκανε επέμβαση στο γενετικό υλικό των γονιμοποιημένων ωαρίων γιατί πιστεύει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση σοβαρών «κληρονομικών» ασθενειών, όπως ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, και όχι για λόγους ματαιοδοξίας. Πρόσθεσε ότι από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας γεννήθηκαν τον περασμένο μήνα δύο υγιή δίδυμα κορίτσια, αποφεύγοντας να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα των βρεφών και των γονιών τους. Χτες επανήλθε στο προσκήνιο με νεότερες δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη και δεύτερη εγκυμοσύνη γυναίκας που φέρει έμβρυα γενετικά μεταλλαγμένα για τον ίδιο σκοπό.

Εκπρόσωπος από το πανεπιστήμιο Σεντζέν, με το οποίο συνεργάζεται ο Τζιανκουέι, ανακοίνωσε ότι θα προσληφθεί ομάδα ανεξάρτητων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται «για παραβίαση της ακαδημαϊκής ηθικής και των κριτηρίων». Εκπρόσωπος του Τζιανκουέι επιβεβαίωσε πως ο γενετιστής τίθεται τις επόμενες βδομάδες σε αναγκαστική «εκπαιδευτική άδεια στη σχολή όπου διδάσκει», τονίζοντας πως συνεχίζει την ερευνητική του δουλειά στα πανεπιστημιακά εργαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ