Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Γενετιστής προκαλεί έντονες συζητήσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προβληματισμό και ποικιλία αντιδράσεων προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα ο ισχυρισμός του Χε Τζιανκουέι, Κινέζου γενετιστή και ιδιοκτήτη δύο εταιρειών σε αυτόν τον τομέα, ότι επενέβη στο γενετικό υλικό ανθρωπίνων εμβρύων με την τεχνολογία CRISPR-Cas9, ώστε να έχουν φυσική ανοσία στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Ο Τζιανκουέι ισχυρίστηκε ότι πήρε την άδεια για το σχέδιό του από τη διεύθυνση της Γυναικολογικής και Παιδιατρικής Κλινικής του Σεντζέν, «Harmonicare». Υποστήριξε ότι έκανε επέμβαση στο γενετικό υλικό των γονιμοποιημένων ωαρίων γιατί πιστεύει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση σοβαρών «κληρονομικών» ασθενειών, όπως ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, και όχι για λόγους ματαιοδοξίας. Πρόσθεσε ότι από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας γεννήθηκαν τον περασμένο μήνα δύο υγιή δίδυμα κορίτσια, αποφεύγοντας να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα των βρεφών και των γονιών τους. Χτες επανήλθε στο προσκήνιο με νεότερες δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη και δεύτερη εγκυμοσύνη γυναίκας που φέρει έμβρυα γενετικά μεταλλαγμένα για τον ίδιο σκοπό.

Εκπρόσωπος από το πανεπιστήμιο Σεντζέν, με το οποίο συνεργάζεται ο Τζιανκουέι, ανακοίνωσε ότι θα προσληφθεί ομάδα ανεξάρτητων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται «για παραβίαση της ακαδημαϊκής ηθικής και των κριτηρίων». Εκπρόσωπος του Τζιανκουέι επιβεβαίωσε πως ο γενετιστής τίθεται τις επόμενες βδομάδες σε αναγκαστική «εκπαιδευτική άδεια στη σχολή όπου διδάσκει», τονίζοντας πως συνεχίζει την ερευνητική του δουλειά στα πανεπιστημιακά εργαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ