ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη

Συσκέψεις σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Βόλο

Για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, και την πορεία στο Μαξίμου, όπου θα απαιτήσουν λύσεις σε όλα τα αιτήματά τους, προετοιμάζονται οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, κορυφώνοντας τον αγωνιστικό τους μαραθώνιο μέσα στο 2018.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, απαντώντας και στους ελιγμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάνει καθαρό ότι οι συνταξιούχοι θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Οπως υπογράμμισε στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, «διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, για όλους τους συνταξιούχους χωρίς κανέναν διαχωρισμό. Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλης της αντιασφαλιστικής - αντεργατικής νομοθεσίας. Να εφαρμοστούν άμεσα οι θετικές δικαστικές αποφάσεις και να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους ό,τι τους αναλογεί».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, πραγματοποιούνται σειρά συσκέψεων με τη συμμετοχή συνταξιούχων σε πόλεις όλης της χώρας.

Σήμερα Παρασκευή, διοργανώνεται σύσκεψη των συνταξιουχικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. σε αίθουσα του ΕΚΘ, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Επίσης σήμερα, διοργανώνεται πανθεσσαλική σύσκεψη στον Βόλο, στις 11 π.μ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Θα γίνει ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την προετοιμασία της συμμετοχής των συνταξιούχων της Θεσσαλίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Σύσκεψη των συνταξιουχικών οργανώσεων ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου θα γίνει και στην Πάτρα, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ανάλογες συσκέψεις έγιναν χτες σε Κοζάνη, Αρτα και Ορεστιάδα.

Παρέμβαση στη Σάμο για την Υγεία

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις τοπικών οργανώσεων συνταξιούχων.

Την περασμένη Τρίτη, το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου συναντήθηκαν με τον διοικητή του νοσοκομείου του νησιού, θέτοντάς του μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και ο λαός του νησιού στον τομέα της Υγείας.

Μεταξύ άλλων, ζήτησαν για όσους ασθενείς νοσηλεύονται και μετακινούνται σε εξωτερικά εργαστήρια για εξετάσεις να πληρώνει απευθείας το νοσοκομείο τα έξοδα και όχι οι νοσηλευόμενοι. Απαίτησαν να διευκολυνθούν στο κλείσιμο των τηλεφωνικών ραντεβού για εξετάσεις, αγορά μαγνητικού τομογράφου από το νοσοκομείο, στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αρχαιρεσίες σωματείων

Απόλυτη πλειοψηφία με σημαντική ενίσχυση για την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» στο Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα διοίκηση του σωματείου, με 53,7% των ψήφων, εμπιστεύτηκαν οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής στο ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης», στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, το 2015, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» είχε πάρει για πρώτη φορά την πρώτη θέση, σημειώνοντας και τότε μεγάλη αύξηση της δύναμής της, παίρνοντας το 35% των ψήφων. Τα αποτελέσματα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς και στις δύο αρχαιρεσίες υπήρξε αύξηση των ψηφισάντων, ιδιαίτερα μεγάλη στις τωρινές.

Συγκεκριμένα, για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΠΑ ψήφισαν 1.309 εργαζόμενοι, με 1.270 έγκυρα (από 1.008 ψηφίσαντες και 967 έγκυρα το 2015).

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» πήρε 682 ψήφους, ποσοστό 53,7% και έβγαλε 14 έδρες (από 348 ψήφους, 35% και 9 έδρες).

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 364 ψήφους, 28,6% και 7 έδρες (από 271 ψήφους, 28% και 7 έδρες). Η «ΠΡΩΤΑΣΥ» («ανεξάρτητοι») πήρε 85 ψήφους, 6,6% και 2 έδρες (από 45 ψήφους, 4,6% και 1 έδρα). Μεμονωμένος υποψήφιος πήρε 59 ψήφους, 4,6% και 1 έδρα (από 157 ψήφους, 16,2% και 4 έδρες). Η ΔΑΚΕ πήρε 52 ψήφους, 4% και 1 έδρα (δεν είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο το 2015).

Ανάλογη ήταν και η αύξηση των ψηφισάντων για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (ΟΣΥΑΠΕ): Ψήφισαν 1.303 εργαζόμενοι, με 1.254 έγκυρα (από 1.005 ψηφίσαντες και 966 έγκυρα το 2015).

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» πήρε 643 ψήφους, ποσοστό 51,2%, εκλέγοντας 31 αντιπροσώπους (από 364 ψήφους, 37,7% και 17 αντιπροσώπους).

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 370 ψήφους, 29,5% και 18 αντιπροσώπους (από 268 ψήφους, 27,7% και 13 αντιπροσώπους). Η «ΠΡΩΤΑΣΥ» πήρε 83 ψήφους, 6,6% και 4 αντιπροσώπους (από 44 ψήφους, 4,5% και 1 αντιπρόσωπο). Μεμονωμένος υποψήφιος πήρε 81 ψήφους, 6,4% και 1 αντιπρόσωπο (από 151 ψήφους, 15,6% και 7 αντιπροσώπους). Η ΔΑΚΕ 54 ψήφους, 4,3% και 2 αντιπροσώπους. Αλλος μεμονωμένος υποψήφιος πήρε 23 ψήφους, 1,8% και 1 αντιπρόσωπο (από 44 ψήφους, 4,5% και 1 αντιπρόσωπο).

Σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι «αναδείξανε με αποφασιστικό τρόπο τη θέλησή τους να συνεχίσουμε μέσα από το Σύλλογο το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τα δικά μας αιτήματα, για τις δικές μας ανάγκες. Οι συνάδελφοί μας σταθήκανε κόντρα στη λάσπη, στο ψέμα και τη συκοφαντία και εκφράσανε και με την ψήφο τους αυτό που εδώ και καιρό λέγανε, ότι "επιτέλους έχουμε Σωματείο"... Με δυνατή φωνή απαιτήσανε να συνεχίσουμε και μέσα από την ΟΣΥΑΠΕ το δρόμο που χαράξαμε και καταφέραμε να δώσουμε ώθηση στη δράση όλων των πρωτοβάθμιων Συλλόγων των Περιφερειών. Δίνουμε και πάλι υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα να υπηρετούμε τα "δικά" μας συμφέροντα, ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, κόντρα στη γραμμή της υποταγής στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, που για λογαριασμό τους κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές συνθλίβουν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις».

Σημαντικά ενισχυμένο το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» στη ΛΑΡΚΟ

Τους εργαζόμενους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό του στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ χαιρετίζει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

Συγκεκριμένα, το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» έλαβε 148 ψήφους (από 98) καταγράφοντας αύξηση ψήφων της τάξης του 51%. Εξέλεξε δύο έδρες στο ΔΣ (όσες είχε), μία έδρα στην Ελεγκτική Επιτροπή (δεν είχε καμία) και έναν αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία Μετάλλου (δεν είχε εκλέξει αντιπρόσωπο στις προηγούμενες αρχαιρεσίες).

Παράλληλα, μείωση σε ψήφους και ποσοστά είχαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΔΑΚΕ πήρε 277 ψήφους (από 356) και εξέλεξε 4 έδρες στο ΔΣ (από 5), 2 έδρες στην Ελεγκτική Επιτροπή (όσες είχε) και 2 αντιπροσώπους στην ΠΟΕΜ (από 3). Οι παρατάξεις ΕΑΚ και «Εργατική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ), που στις προηγούμενες αρχαιρεσίες συμμετείχαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, εξέλεξαν από 1 έδρα στο ΔΣ και από έναν αντιπρόσωπο στην ΠΟΕΜ. Τέλος, 1 έδρα στο ΔΣ εξέλεξε η παράταξη ΑΝΕΚ.

«Το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά», σημειώνει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», κόντρα στη «λογική της "συναίνεσης", των "διαλόγων", που συνεχίζει να κυριαρχεί και στο νέο ΔΣ του Σωματείου».

Στα ζητήματα που ιεραρχεί ψηλά στη δράση του για το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνονται το σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ και η διεκδίκηση υπογραφής της, το αίτημα για διεξαγωγή καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, με κύριο θέμα την εγγραφή των εργολαβικών εργαζομένων στο Σωματείο, η λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΥΑΕ) κ.ά.

Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Αττικής: Στο «τιμόνι» του σωματείου εκ νέου η ΕΣΑΚ

Τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες της, σε μια περίοδο στην οποία δίνει τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, χαιρετίζει η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

«Σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπήρχε αρκετά αυξημένη συμμετοχή από μεγάλους χώρους δουλειάς, παρά τον φόβο που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι εργοδότες. Η ανάγκη για ενίσχυση και μαζικοποίηση του σωματείου είναι πιο αναγκαία από ποτέ και η δράση του σωματείου όλο το δίχρονο δείχνει την κατεύθυνση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Στις εκλογές ψήφισαν 630 εργαζόμενοι, ενώ στο «τιμόνι» του σωματείου αναδείχθηκε εκ νέου η ΕΣΑΚ Λογιστών - Ελεγκτών.

Συγκεκριμένα, για τη νέα διοίκηση της Ενωσης η ΕΣΑΚ έλαβε 543 ψήφους και εξέλεξε 14 έδρες (από 13 που είχε στο προηγούμενο ΔΣ).

Η «Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μισθωτών Λογιστών» πήρε 62 ψήφους και κατέλαβε 1 έδρα (από 2). Η «Ταξική Πορεία» πήρε 7 ψήφους και δεν εξέλεξε καμία έδρα.

Για το ΔΣ του Τοπικού Παραρτήματος Πειραιά, η ΕΣΑΚ πήρε 77 ψήφους και κατέλαβε και τις 5 έδρες.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η ΕΣΑΚ συγκέντρωσε 528 ψήφους και εξέλεξε 22 αντιπροσώπους.

Η «Ριζοσπαστική Παρέμβαση» πήρε 59 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους, ενώ η «Ταξική Πορεία» δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (πήρε 4 ψήφους).

Για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας η ΕΣΑΚ πήρε 452 ψήφους και εξέλεξε 6 αντιπροσώπους.

Η «Ριζοσπαστική Παρέμβαση» πήρε 59 ψήφους και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο, ενώ η «Ταξική Πορεία» με 4 ψήφους δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.

Τέλος, για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά η ΕΣΑΚ έλαβε 76 ψήφους και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο.

«ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ»
Καταγγελία για την προσπάθεια εργολαβοποίησης τμημάτων της επιχείρησης

Το κλείσιμο του τμήματος Πωλήσεων, προκειμένου να περάσει από τα χέρια της επιχείρησης στα χέρια εργολάβου, με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία».

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με το Σωματείο, η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα «απορροφηθούν» σε θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες της, με το Σωματείο να προτάσσει τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως την οικογενειακή κατάσταση και τον τόπο κατοικίας τους.

Το Σωματείο σχολιάζει πως η προσπάθεια εργολαβοποίησης συνοδεύτηκε από ισχυρισμούς πως θα αναλάβει το τμήμα «ανεξάρτητος φορέας». «Εχουμε ξαναδεί τους "ανεξάρτητους φορείς" που ανέλαβαν έργο στην εταιρεία, στη διακίνηση, στους εργάτες αποθήκης, στη δρομολόγηση, στους χειριστές κλαρκ, στη μηχανογράφηση, στους φύλακες, στον κλητήρα, στην καντίνα κ.λπ.», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Εξηγεί ότι οι εργαζόμενοι στους εργολάβους πετιούνται εκτός κλαδικών Συμβάσεων, δουλεύουν με λειψά δικαιώματα, «με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει η όρεξη από τους εργοδότες για αντικατάσταση των εργαζομένων με κατοχυρωμένα δικαιώματα από νέους, που εργάζονται με άθλιους όρους και μισθούς εξαθλίωσης».

Παράλληλα, το Σωματείο καταγγέλλει την εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης στα εταιρικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Θυμίζουμε ότι το 2016 είχε μπλοκάρει την απόπειρα χρήσης ανάλογου συστήματος στον εξοπλισμό των πωλητών, με σειρά παρεμβάσεων και καταγγελία της εταιρείας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ