ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα ως «κίνητρο» για δουλειά

Η κυβέρνηση ομολογεί ότι τα επιδόματα πρέπει να ακολουθήσουν την κατρακύλα των μισθών

ΒΙΕΝΝΗ.--

Περικοπές και ακόμη αυστηρότερες προϋποθέσεις στα προνοιακά επιδόματα (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) προβλέπει η «μεταρρύθμιση» της αυστριακής συγκυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος (OVP) - Κόμματος Ελευθερίας (FPO), που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το χτύπημα για πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τις οικογένειες (ντόπιες ή αλλοδαπές) με πολλά παιδιά.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο, που θα διαμορφωθεί τις επόμενες βδομάδες και θα ισχύσει από το 2019, καθορίζει τις γενικές κατευθύνσεις για όλα τα ομόσπονδα αυστριακά κρατίδια. Ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς (OVP), έκανε λόγο για μια «επειγόντως αναγκαία μεταρρύθμιση», καθώς οι αποδέκτες προνοιακών επιδομάτων στην Αυστρία είναι πάρα πολλοί, με 1 στους 2 να είναι αλλοδαποί. Αντίστοιχα ο αντικαγκελάριος, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (FPO), ξεκαθάρισε πως οι περικοπές αφορούν όλους: «Το ελάχιστο εισόδημα δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε μια "κοινωνική αιώρα". Για κανέναν - ούτε για τους Αυστριακούς. Πρέπει να υπάρχει μια υποχρεωτική προθυμία για εργασία», είπε, χαρακτηρίζοντας έμμεσα «βολεμένους» όσους ζουν από τα προνοιακά επιδόματα, δηλαδή τους μακροχρόνια άνεργους, τους άπορους, τις φτωχές πολύτεκνες οικογένειες.

Ο Κουρτς είπε κυνικά πως το ύψος των επιδομάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί στην κατρακύλα των μισθών στην Αυστρία. Δικαιολόγησε έτσι τις μεγάλες περικοπές για τις πολύτεκνες οικογένειες ανέργων που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, λέγοντας πως συχνά μια οικογένεια εργαζομένων δεν κερδίζει πολλά περισσότερα. «Το 50% αμείβεται με λιγότερο από 1.800 ευρώ το μήνα καθαρά», σημείωσε ο καγκελάριος, δηλαδή δεν είναι πλέον ελκυστικό για τους ανθρώπους με πολλά παιδιά να εργάζονται, συμπλήρωσε. Με θράσος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του OVP, Αουγκούστ Βέγκινγκερ, συμπλήρωσε πως «εκείνος που εργάζεται δεν μπορεί να θεωρείται ηλίθιος»!

Η «μεταρρύθμιση» αφορά τη δημιουργία «κινήτρων για εργασία» και στόχος της είναι «να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους στην αγορά εργασίας», συνέχισε ο καγκελάριος, δηλαδή να τους υποχρεώνει να δεχτούν οποιαδήποτε δουλειά.

Στο εξής οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα θα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (863 ευρώ το μήνα) μόνο εφόσον γνωρίζουν επαρκώς τη γερμανική γλώσσα και έχουν αποδείξει τη θέλησή τους να ενσωματωθούν στην αυστριακή κοινωνία παρακολουθώντας «μαθήματα αξιών»! Διαφορετικά, το προνοιακό επίδομα θα μειώνεται κατά 300 ευρώ.

ΙΤΑΛΙΑ
Εγκρίθηκε ο νέος αντιμεταναστευτικός νόμος

ΡΩΜΗ.--

Ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο για την «αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής» καθορίζει ο νέος νόμος που εγκρίθηκε πλέον οριστικά στην Ιταλία, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη που έδωσε και η Κάτω Βουλή της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος αντικαθιστά τις άδειες παραμονής διετούς διάρκειας που δίνονταν για «ανθρωπιστικούς λόγους», με άλλες, εξάμηνης διάρκειας, που θα χορηγούνται σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις (π.χ. εξαιτίας «φυσικής καταστροφής στη χώρα καταγωγής»). Ακόμα, προβλέπονται κατεπείγουσες διαδικασίες απέλασης κάθε αιτούντος άσυλο που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνος» από τις αρχές. Αλλάζει το σύστημα υποδοχής των αιτούντων άσυλο, με τη συγκέντρωσή τους σε μεγάλα κέντρα (σ.σ. με χαρακτηριστικά γκέτο όπως στο Καλέ της βόρειας Γαλλίας). Ακόμα, ο νέος νόμος προβλέπει τη γενίκευση της χρήσης όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, αλλά και των εκκενώσεων κατειλημμένων κτιρίων.

Σημειωτέον ότι η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού PD. O πρωθυπουργός Τζ. Κόντε δήλωσε ότι η Ρώμη δεν θα παραστεί στη Σύνοδο της 10ης και της 11ης Δεκέμβρη στο Μαρόκο της Αφρικής, όπου αναμένεται η επικύρωση του Συμφώνου, «επιφυλασσόμενη να εφαρμόσει ή όχι το κείμενο μόνο αφού αποφανθεί το Κοινοβούλιο» για το περιεχόμενό του. Θυμίζουμε ότι το Σύμφωνο έχουν ανακοινώσει πως δεν θα εφαρμόσουν και οι Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Εσθονία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστραλία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι κατά την ψηφοφορία για το νέο νόμο, 14 βουλευτές του «Κινήματος 5 Αστέρων» απείχαν, ανατροφοδοτώντας τη συζήτηση περί σημαντικών διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚ Πακιστάν

Με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ιδρύματος. Στο κέντρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν, Ι. Κάζι
Με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ιδρύματος. Στο κέντρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν, Ι. Κάζι
Με αφορμή την παρουσία της στην Ελλάδα για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, αντιπροσωπεία του ΚΚ Πακιστάν με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Ιμνταντουλάχ Κάζι, επισκέφτηκε την Τρίτη το «Σπίτι του Αγωνιστή», στον Αγιο Δημήτριο Αττικής.

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή», οι Πακιστανοί σύντροφοι ενημερώθηκαν για τους σκοπούς του Ιδρύματος, την ίδρυση και τη λειτουργία του με πρωτοβουλία και στήριξη του ΚΚΕ. Το Ιδρυμα κλείνει ήδη μια δεκαετία ζωής, ως ένας χώρος πραγματικής αλληλεγγύης για ηλικιωμένους αγωνιστές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ. Εκεί βρίσκουν αμέριστη φροντίδα και στήριξη, μέσα σε ένα ζεστό, συντροφικό περιβάλλον.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Πακιστάν περιηγήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος και συναντήθηκε με το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους, στους οποίους ο σ. Κάζι απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη δράση του ΚΚ Πακιστάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Πάνω από 2.000 Βούλγαροι ανθρακωρύχοι και εργαζόμενοι σε εταιρεία Ενέργειας διαμαρτυρήθηκαν χτες για τα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης να μπει λουκέτο σε ορυχεία άνθρακα, στο πλαίσιο μέτρων «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών». Οι διαδηλωτές, που κατέβηκαν στο κέντρο της Σόφιας από διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας, απαίτησαν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους, καθώς εκπρόσωπος του συνδικάτου προειδοποίησε για τον κίνδυνο να οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 150.000 εργάτες από το κλείσιμο ανθρακωρυχείων και σταθμών παραγωγής Ενέργειας στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι διοργανωτές συνδιάσκεψης γενετιστών στο Χονγκ Κονγκ αποδοκίμασαν τον ισχυρισμό του Κινέζου επιστήμονα Χε Τζιανκούι από το πανεπιστήμιο Σεντζέν πως προκάλεσε γενετικές μεταλλάξεις σε ανθρώπινα έμβρυα ώστε να έχουν ανοσία στον ιό HIV, εκτιμώντας πως οι σημερινές συνθήκες και τα δεδομένα επιστημονικής γνώσης δεν επιτρέπουν με ασφάλεια παρεμβάσεις τέτοιου είδους σε ανθρώπους, παρά μόνο στα εργαστήρια και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν απέκλεισαν τη χρήση της τεχνολογίας CIRSPR στο μέλλον και μόνον εφόσον υπάρχει «σημαντική ιατρική ανάγκη, με σαφή κατανόηση των κινδύνων και των πλεονεκτημάτων υπό συγκεκριμένες συνθήκες».

ΧΑΡΑΡΕ.-- Χιλιάδες Ζιμπαμπουέζοι συμμετείχαν χτες σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Χαράρε και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καταγγέλλοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση, τη φτώχεια και την αύξηση της ανεργίας στο 20,9%, που έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλά νοικοκυριά. Οι κινητοποιήσεις γίνονται περίπου ένα χρόνο μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Ζιμπάμπουε, από τον επί δεκαετίες Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε στον νυν Πρόεδρο Εμερσον Μνανγκάγκουα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κοέν, δήλωσε χτες ένοχος για ψευδορκία στη διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο σε σχέση με τις εργασίες που διεκπεραίωσε για κτηματομεσιτικά ζητήματα του Τραμπ στη Ρωσία. Νωρίτερα, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία εμπόδισαν δικομματική προσπάθεια για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σε νομοσχέδιο «προστασίας» του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δύο νέα μικρά υποβρύχια τύπου «Ghadir», που είναι «αόρατα» από ραντάρ, ανακοίνωσε χτες πως απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, στο πλαίσιο επιχειρησιακών αναγκών σε ρηχά ύδατα όπως αυτά του Περσικού Κόλπου. Ιρανική κρατική εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή των πρώτων υποβρυχίων τύπου «Ghadir» το 2005.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χτες πως θα χορηγήσει στην Τυνησία δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων με ευνοϊκό επιτόκιο και θα χρηματοδοτήσει δύο μεγάλα έργα αξίας 140 εκατ. δολαρίων, ένα 48ωρο μετά την επίσκεψη που έκανε στην Τύνιδα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εναντίον του οποίου έγινε μαζική διαδήλωση.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δύο Σύροι πρόσφυγες ηλικίας περίπου 30 ετών στον Λίβανο επιτέθηκαν και σκότωσαν 53χρονο Βρετανό ραδιοφωνικό παραγωγό, όταν εισήλθαν χτες το πρωί στο διαμέρισμά του στη Βηρυτό, παίρνοντας το κινητό τηλέφωνο, τα κλειδιά αυτοκινήτου και ορισμένα αντικείμενα αξίας του θύματος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνονται οι σχεδιασμοί για την «ανοικοδόμηση»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Το ισχυρό ενδιαφέρον της ΕΕ για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν αναδεικνύει το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 474 εκατ. ευρώ που η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην κυβέρνηση της Καμπούλ, ώστε να δοθεί ώθηση σε «μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα» και στην «αντιμετώπιση της μετανάστευσης και των εκτοπισμών πολιτών», θέμα που αλληλεπιδρά με πολλές αντιλαϊκές επιδιώξεις. Η ΕΕ «στέκεται στο πλευρό του Αφγανιστάν και του λαού του» στις προσπάθειες για την «οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα», ισχυρίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νέβεν Μίμιτσα.

Ο Μίμιτσα μίλησε στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, που έγινε στη Γενεύη. Πήρε μέρος και ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Στο μεταξύ, ο λαός του Αφγανιστάν εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικών αντιθέσεων, μετρώντας διαρκώς νεκρούς από τη δράση και την «αντιμετώπιση» «τρομοκρατικών οργανώσεων». Την Τρίτη, βομβαρδισμοί αμερικανικών αεροσκαφών προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 30 αμάχων στην περιοχή Γκαρμσίρ της επαρχίας Χελμάντ. Εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Resolute Support» δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν μετά από αίτημα αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων και θεωρούσαν ότι στην περιοχή δεν υπήρχαν άμαχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ