ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βάζει πλάτες για πλήρη κατεδάφιση και της Κοινωνικής Ασφάλισης

Διαβάζοντας χτες στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την ετήσια έκθεσή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποστήριξε πως η «πραγματική σύγκλιση» προϋποθέτει... και την άλωση των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων

Συστάσεις στην κυβέρνηση για επίθεση διαρκείας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με την πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και άλλα μέτρα, έκανε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας με τη γλώσσα των ευρωτραπεζιτών. Διαβάζοντας στους μετόχους της τράπεζας την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το έτος 2000 -και ενώ ήταν αισθητός ο απόηχος της προχτεσινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στην Αθήνας και σε άλλες πόλεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανατροπή χρόνιων κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων- ο Λ. Παπαδήμος, πρόβαλε την ανάγκη υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας πως αυτή η πολιτική είναι προϋπόθεση για την «πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ΕΕ».

Δικαιολογώντας σαν αναγκαία τη «συνεχή αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας», μαζί με την «ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης», ο Λ. Παπαδήμος ομολόγησε δημόσια πως για την επίτευξη της «πραγματική σύγκλισης θα απαιτηθεί περίπου μια εικοσαετία». Εσπευσε, μάλιστα, να συμπληρώσει πως η «πραγματική σύγκλιση» προϋποθέτει «και την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης». Με τέτοια τερτίπια και λογικούς ακροβατισμούς η φετινή έκθεση Παπαδήμου, έρχεται να υπηρετήσει, τις ειδικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στην κατεδάφιση του Ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Αναμασώντας τις γνωστές «αναλύσεις» για το δημογραφικό πρόβλημα και επιχειρηματολογώντας υπέρ της κατεδάφισης του ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποστηρίζει πως θα «αυξηθούν υπερβολικά οι δημόσιες δαπάνες για Συντάξεις, Υγεία και φροντίδα των ηλικιωμένων ως ποσοστό του ΑΕΠ». Το γεγονός ότι σήμερα οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις είναι αρκετά κατώτερες από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ εξοβελίζεται σε μια υποσημείωση του κειμένου, όπου αναγράφεται ότι «η Ελλάδα κατατασσόταν πέμπτη με 12,1%». Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στην Αυστρία (14,6%), την Ιταλία (14,2%), τη Γαλλία (12,7%) και τη Γερμανία (12,4%). Είναι φανερό, πως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σχοινοβατεί ανάμεσα στην ανάγκη του να υποστηρίξει με όλα τα μέσα την εφαρμοζόμενη, ελέω ΟΝΕ, πολιτική και στην «ιδιαιτερότητα» του οργανισμού που διοικεί. Θα έπρεπε, λοιπόν, να δείξει και κάποια ψήγματα ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση.

Ετσι, αν και αναφέρει πως «η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι αρμόδια να υποδείξει τρόπους επίλυσης του προβλήματος» στο «διά ταύτα» κάνει λόγο για «παρεμβάσεις στις εσωτερικές παραμέτρους του ισχύοντος συστήματος, καθώς και στους βασικούς πυλώνες ασφάλισης και τους τρόπους αξιοποίησης των διαθεσίμων των ταμείων». Και ο... «ντροπαλός» μας κεντρικός τραπεζίτης εξηγεί τη φράση του και πάλι σε υποσημείωση: «Τα κύρια ερωτήματα (sic!) αφορούν το ρόλο του κράτους, καθώς και την επιλογή του μείγματος των τριών βασικών προσεγγίσεων: του διανεμητικού συστήματος (όπου οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων), του κεφαλαιοποιητικού συστήματος (όπου υπάρχει αυστηρή σχέση ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών σε ατομικό ή επαγγελματικό/ κλαδικό επίπεδο) και της συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης».

Επομένως, τα «ερωτήματα», που, θέτει εν παρόδω, η έκθεση του διοικητή θα «έπρεπε» να αποτελέσουν και το πλαίσιο του διαλόγου, όπως τον ορατίζεται η πλουτοκρατία. Η έκθεση αποφαίνεται πως «οι τελικές αποφάσεις είναι σκόπιμο να ληφθούν μετά από γόνιμο κοινωνικό διάλογο, ο οποίος πρέπει να επικεντρωθεί στην καλύτερη κατανόηση (sic!) του προβλήματος». Και επειδή εκ προοιμίου οι Παπαδήμος, Τράπεζα της Ελλάδας κυβέρνηση και βέβαια η ΕΕ θεωρούνται αυθεντίες και ενδελεχείς γνώστες του προβλήματος αυτό που περιμένουν είναι και η... κατανόηση του «προβλήματος» από τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, τα πιο απλά ζητήματα που θα έδιναν κάποια λύση, χωρίς ιδιαίτερο κόστος για τους κυβερνώντες και τους πλουτοκράτες (ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας, μείωση της εισφοροδιαφυγής) υποβιβάζονται στην έκθεση σε απλές «επιμέρους κατευθύνσεις» της γενικότερης πολιτικής.

Ομως, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι: «Στις προς διερεύνηση διεξόδους περιλαμβάνονται, όπως είναι φυσικό, η εφαρμογή πολιτικών που ενθαρρύνουν την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και ευνοούν την άνοδο της παραγωγικότητας». Τι, όμως, είναι αυτό που η ΤτΕ θεωρεί «φυσικό»; Είναι η μείωση των πραγματικών συντάξεων για τους δικαιούχους. Το διαλαλούν και οι ίδιοι (πάλι σε υποσημείωση) «υποθέτοντας» πως «οι μισθοί παρακολουθούν την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ οι συντάξεις αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό».

Το ζήτημα, όμως, είναι πως θα τα περάσει κανείς όλα τούτα. Και η έκθεση του διοικητή (σ.σ.είχε συνταχτεί πριν από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις) εκτιμά πως «η μεταρρύθμιση (sic!) του ασφαλιστικού συστήματος (ή, κατ' ελάχιστον, η κάλυψη του κόστους των μεταβατικών ρυθμίσεων που είναι απαραίτητο και αναπόφευκτο να συνοδεύσουν τη μεταρρύθμιση) θα απαιτήσουν τη διάθεση πρόσθετων δημόσιων πόρων». Προς άρση παρεξηγήσεων η ΤτΕ επ' ουδενί συστήνει καταβολή κάποιων πόρων στους εργαζόμενους που θίγονται. Στην ίδια αράδα με το παραπάνω συμπληρώνει: «Ομως, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, η δυνατότητα... είναι περιορισμένη, εφόσον προέχει η μείωση του δημοσίου χρέους». Ετσι, λοιπόν, τα «κακά λόγια» του κ. διοικητή είναι στην πραγματικότητα ένα απλό όχημα που θα τον επαναφέρει στην αφετηρία των απόψεων που διακονεί: «Η σημαντική και συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί το κύριο μέσο για τη σταθερή άνοδο του πραγματικού εισοδήματος και της απασχόλησης μακροπρόθεσμα». Επομένως, συμπεραίνει η έκθεση, «η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί άνοδο της παραγωγικότητας». Σε αυτό «θα συμβάλει η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και η ανάπτυξη της νέας οικονομίας».

Η ΤτΕ γνωρίζει, πρώτο χέρι, και άλλες συνταγές για την... αντιμετώπιση της ανεργίας: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αυξάνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού ανεργίας». Ταυτόχρονα «ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναμόρφωση (σ.σ. εδώ η λέξη μεταρρύθμιση ξεχνιέται, πιθανόν γιατί θα γεννούσε άλλους συνειρμούς...) της γενικής εκπαίδευσης, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτούν δεξιότητες μάθησης, οι οποίες θα τους προσφέρουν ευελιξία...».

Συστάσεις για «σφιχτή εισοδηματική πολιτική»

Υιοθετώντας την αντιδραστική θεωρία ότι «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βλέπει... «κινδύνους» αύξησης των τιμών στους μισθούς!

Με τα «μάτια» του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, σχολιάζει τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, των μισθών, των κερδών και του κόστους εργασίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος. Στην έκθεσή του - που εγκρίθηκε από τα άλλα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΚΤ) και η οποία αποτελεί αντιγραφή των πολιτικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής της ΕΕ - ο Λουκάς Παπαδήμος «βάζει πλάτες» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που παράγει φτώχεια για τους εργαζόμενους και υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Ενδεικτικές από αυτή την άποψη, είναι και οι θέσεις - απόψεις, που διατυπώνει στο 4ο κεφάλαιο της έκθεσης με τον τίτλο «Τιμές, αμοιβή εργασίας και επιχειρηματικά κέρδη».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, υιοθετεί πλήρως την αντιδραστική θέση της ΕΚΤ (δηλαδή των ευρωτραπεζιτών και της Επιτροπής της ΕΕ (δηλαδή του διευθυντηρίου των Βρυξελλών), ότι δηλαδή «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό», ενώ τα στοιχεία που παραθέτει πείθουν και τον πιο αδαή, πως το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τα στοιχεία που παραθέτει, προκύπτει πως στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση, ανέβηκε το Δεκέμβρη του 2000 στο 3,9% (από 2,7% το Δεκέμβρη του 1999) και σε μέσα επίπεδα στο 3,2% (από 2,6% το 1999). Με βάση τα στοιχεία αυτά, αποδίδει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε το 2000 στην Ελλάδα (και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) «κυρίως στην άνοδο της διεθνούς τιμής πετρελαίου και στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου». Οι εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις αιτίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, αποτελούν τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια - που είναι και η ουσία - μάς πληροφορεί πως λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού έριξαν οι πολυεθνικές πετρελαίου (που ελέγχοντας την αγορά πετρελαιοειδών έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια ανεβάζοντας τις τιμές) καθώς και οι άλλες μεγάλες εταιρίες (που αξιοποιώντας την απελευθέρωση των αγορών ανέβασαν τις τιμές με στόχο την αύξηση των κερδών τους).

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην «αμοιβή εργασίας» - δηλαδή την εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης των μισθών με βάση την επίσημη εισοδηματική πολιτική - και στο «κόστος εργασίας», ο Λ. Παπαδήμος:

  • Αναφέρει πως «ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας» επιβραδύνθηκε από 2,8% το 1999 σε λιγότερο από 2,6% το 2000, ενώ για το 2001 έχει σχεδιαστεί να περιοριστεί ακόμη σε πιο χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα μεταξύ 1,4% και 2,2%. Από τα στοιχεία αυτά είναι σαφές πως το 2000 ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ήταν αρκετά χαμηλότερος από το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, με τελικό αποτέλεσμα «η άνοδος της παραγωγικότητας να είναι μεγαλύτερη» από εκείνη που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για φέτος. Ομως, ο Λ. Παπαδήμος αν και αναφέρει πως οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο το 2000 ήταν κάτω από τον πληθωρισμό (οι τακτικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν μεταξύ 2,1% ως 2,9%), δεν αποφεύγει τον πειρασμό να υποδείξει παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, προβάλλοντας το επιχείρημα πως «ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ». Μόνο που πρόκειται για «παιχνίδι» με τους αριθμούς, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αποσιωπά το γεγονός ότι στη ζώνη του ευρώ, είναι μικρότερος όχι μόνο ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας αλλά και του πληθωρισμού.
  • Σε ό,τι αφορά όμως την εξέλιξη των κερδών των επιχειρήσεων - που αποτελούν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών και άρα επηρεάζουν αποφασιστικά την εξέλιξη του πληθωρισμού - ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλώνει πως δεν έχει «επαρκή στοιχεία» για να σχηματίσει κανείς ολοκληρωμένη εικόνα. Ετσι, αποφεύγει να αποκαλύψει - όπως είχε κάνει πέρσι και πρόπερσι με διπλωματικό τρόπο - ότι στην Ελλάδα έχουμε «πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών».

Στο «διά ταύτα», επικαλούμενος τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για «σταθερότητα τιμών» και ρυθμό πληθωρισμού χαμηλότερο του 2%, ο Λ. Παπαδήμος βλέπει «κινδύνους» να μην εκπληρωθεί ο στόχος για «σταθερότητα τιμών» στους «μισθούς» (!) καθώς όπως υποστηρίζει «οι μισθολογικές εξελίξεις αποτελούν ένα στοιχείο αβεβαιότητας»...

Συσπείρωση στη Ροδόπη

Το δρόμο της συσπείρωσης ακολουθούν και οι αγρότες του νομού Ροδόπης.

Σε σύσκεψη αγροτών και εκπροσώπων αγροτικών φορέων του νομού οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως αποτελεί αναγκαιότητα η συμμετοχή στην Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση. Στην κατεύθυνση αυτή 20 αγροτιστές της περιοχής συγκρότησαν επιτροπή πρωτοβουλίας για το δυνάμωμα της παναγροτικής συσπείρωσης στη Ροδόπη. Σε σχετική ανακοίνωσή τους τονίζεται πως οι αγρότες πρέπει να συσπειρωθούν σε πανελλαδικό επίπεδο στη βάση φιλοαγροτικών αιτημάτων και να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους. Επίσης αναφέρεται ότι αγρότες, αγροτικοί σύλλογοι, συντονιστικές επιτροπές, ομοσπονδίες, συνεταιτερισμοί, ενώσεις συνεταιρισμών, πρέπει να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη συσπείρωση για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερο συντονισμό του αγώνα. Στην ανακοίνωση ακόμα σημειώνεται πως επιβάλλεται να γίνει στο νομό Κομοτηνής μια ενωτική και ταξική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ