ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Στην τροχιά νέου κύματος βίας

Από την κηδεία των στρατιωτικών της ΠΓΔΜ

Associated Press

Από την κηδεία των στρατιωτικών της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι «ασκοί του Αιόλου» άνοιξαν και πάλι στην ΠΓΔΜ μετά τη φονική επίθεση που εξαπέλυσαν το περασμένο Σάββατο Αλβανοί αυτονομιστές κατά δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας σκοτώνοντας οκτώ άνδρες και τραυματίζοντας άλλους έξι στο μεθοριακό -με το Κοσσυφοπέδιο- χωριό Βέζτσε. Ενα 48ωρο μετά την κηδεία των θυμάτων και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εθνικού πένθους, σφοδρές ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Βίτολα (170 χλμ βορειοδυτικά των Σκοπίων), όπου εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης επιτέθηκαν κατά Αλβανών συμπολιτών τους προβαίνοντας, μεταξύ άλλων, και σε λεηλασίες καταστημάτων και μικρών επιχειρήσεων. Τα επεισόδια, που συνεχίζονταν έως χτες το απόγευμα, οπότε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι μετέβη στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τα ανώτατα κλιμάκια αξιωματούχων της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων και τις συλλήψεις άλλων τριών.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, εκατοντάδες νεαροί άνδρες, οργισμένοι από τη φονική επίθεση του Σαββάτου, επέδραμαν σε περίπου 40 καταστήματα ιδιοκτησίας Αλβανών στην πόλη Μπίτολα. Πολλοί από το πλήθος, λιθοβόλησαν, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν μαγαζιά.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν ιδιοκτήτη καφενείου που πυροβόλησε και τραυμάτισε στην κοιλιά έναν από τους επιδρομείς, αλλά και δύο από τους ταραξίες. Εκπρόσωπος της αστυνομικής αρχής των Σκοπίων δήλωσε αργότερα πως η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών στο Μπίτολα απέτρεψε τη διόγκωση των επεισοδίων και ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας όχι μόνον για τα επεισόδια στη συγκεκριμένη πόλη, αλλά και για τη φονική επίθεση του περασμένου Σαββάτου κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντόνιο Μιλοσόφσκι, καταδίκασε τα επεισόδια, εκφράζοντας παράλληλα το φόβο για την επανάληψη τέτοιων ταραχών και σε άλλες περιοχές της ΠΓΔΜ. «Τέτοιες ενέργειες μπορούν μόνον να ωφελήσουν τους τρομοκράτες που επιχειρούν να προβοκάρουν κατάσταση αστάθειας και να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο», είπε χτες το απόγευμα ο Μιλοσόφσκι, προσθέτοντας ωστόσο πως «η μακεδονική κυβέρνηση κατανοεί τα αισθήματα των κατοίκων στο Μπίτολα, ιδιαίτερα μετά τους τρομερούς θανάτους νεαρών ανθρώπων».

Από την περασμένη Κυριακή έως χτες ίσχυε η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επέβαλε η αστυνομία στο Τέτοβο, ενώ σταμάτησαν προσωρινά και οι εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης στην αλβανική γλώσσα.

Συναντήσεις Τραϊκόφσκι στην Ουάσιγκτον

Ενα 24ωρο προτού φθάσει στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με την ηγεσία των ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι, η κυβέρνηση Μπους καταδίκασε τη φονική επίθεση κατά των δυνάμεων αστυνομίας και ασφαλείας στο μεθοριακό χωριό Βέζτσε της ΠΓΔΜ, προσφέροντας παράλληλα υποσχέσεις για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη... Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τη φονική επίθεση σε «ένοπλους ντόπιους αλβανούς εξτρεμιστές της Μακεδονίας» προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε πάρα πολύ τα απαραίτητα βήματα που λαμβάνει η Μακεδονία προκειμένου να αποτρέψει τους ένοπλους εξτρεμιστές που επιθυμούν τη διακοπή του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ομάδων στη χώρα»...

Πολιτικοί παρατηρητές έσπευσαν να προβλέψουν πως το τελευταίο κύμα βίας στην ΠΓΔΜ θα ενισχύσει το διαπραγματευτικό χαρτί του προέδρου Τραϊκόφσκι κατά τις συναντήσεις που θα είχε αργότερα χτες στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ και σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ο Πάουελ συνάντησε χτες τον πρόεδρο Τραϊκόφσκι, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη του» για την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των Σκοπίων. Οι εξτρεμιστές, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσπαθούν να ανατρέψουν τη δημοκρατική διαδικασία στην ΠΓΔΜ, αλλά «η κυβέρνηση των Σκοπίων μπορεί να υπολογίζει στην αμερικανική οικονομική υποστήριξη». Αναφερόμενος στις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη Μπίτολι, ο Πάουελ δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη ένταση στην περιοχή. Η βία δεν παράγει τίποτε άλλο παρά θύματα και κατεστραμμένα σπίτια»...

Πάντως, την ίδια ώρα που οι Τραϊκόφσκι και Πάουελ χαμογελούσαν στους φακούς των φωτορεπόρτερ, το «Ινστιτούτο ΚΑΤΟ» (λεγόμενη «Δεξαμενή Σκέψης») εξέδιδε ανακοίνωση εκτιμώντας πως το τελευταίο ξέσπασμα βίας στην ΠΓΔΜ δεν αντανακλά παρά «τη χρεοκοπημένη πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια αφότου επενέβησαν στο Κοσσυφοπέδιο οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις»...

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις με τους Βερβέρους

ΤΙΖΙ ΟΥΖΟΥ.-

Σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας και μελών της εθνότητας των Βερβέρων σημειώνονταν, χτες, στη βορειοανατολική επαρχία της Καμπιλίας. Η κατάσταση στην επαρχία παρέμενε ιδιαίτερα τεταμένη παρά τη, μετά από πολυήμερη σιωπή, παρέμβαση του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Η ένταση πυροδοτήθηκε από το θάνατο ενός νεαρού Βερβέρου σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις 18 του Απρίλη. Οι συγκρούσεις γρήγορα έλαβαν μεγάλες διαστάσεις καθώς ξέσπασε η συσσωρευμένη οργή δεκαετιών της εθνότητας των Βερβέρων, οι οποίοι ζητούν την επίσημη αναγνώριση της γλώσσας τους (Ταμαζάιτ) ενώ διαμαρτύρονται για την πολιτική διακρίσεων που ακολουθούν οι αλγερινές ηγεσίες σε βάρος τους, με αποτέλεσμα την ολοένα και εντεινόμενη φτώχεια καθώς και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας στην περιοχή της Καμπιλίας, όπου και κατοικούν.

Επίσημες πηγές ανέφεραν ότι οι πολυήμερες συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 50 νεαρούς Βερβέρους, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέβαζαν αυτόν τον αριθμό σε 61, μόνο για την πρωτεύουσα της Καμπιλίας, Τίζι Ούζου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι αλγερινές αρχές ασφαλείας χρησιμοποίησαν επανειλημμένως αληθινά πυρά και εκρηκτικές σφαίρες.

Μετά από πολυήμερη σιωπή, τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ευρείας εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει σε βάθος τις αιματηρές συγκρούσεις, και τόνισε ότι σε αυτήν θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της βερβερικής εθνότητας. Εντούτοις, όπως φαίνεται, ο Αλγερινός Πρόεδρος δεν πέτυχε να εκτονώσει την κατάσταση, ούτε κατεύνασε την οργή των Βερβέρων, που συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους και θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα και τις προθέσεις της αλγερινής ηγεσίας.

Η ένταση στην Καμπιλία οδήγησε σε αποχώρηση του φιλο-βερβερικού κόμματος «Συγκέντρωση για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία» από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η αποχώρησή του δε θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά αφήνει κενές τις θέσεις των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Μεταφορών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εν ψυχρώ εκτέλεση 17χρονου Σέρβου!

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενα ακόμη νεαρό θύμα θρηνεί από χτες η σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου. Γνωστοί άγνωστοι ένοπλοι, που επέβαιναν σε Ι.Χ., πυροβόλησαν και σκότωσαν άνευ λόγου και αιτίας τον 17χρονο Σέρβο Αλεξάντερ Ντόντικ σε προάστιο της Πρίστινας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αυτόπτες μάρτυρες επιχείρησαν να σταματήσουν τους δράστες ορμώντας πάνω στο αυτοκίνητο, αλλά οι τελευταίοι κατάφεραν τελικώς να διαφύγουν.

Το ίδιο 24ωρο, άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα κατά οικίας τσιγγάνων στην πόλη Γκνίλιανε, δίχως, ευτυχώς να προκαλέσουν θύματα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τριών ξένων υπηκόων - δύο Μαροκινών και ενός Αμερικανού - έχασαν τη ζωή τους, και 22 τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαντάκι, σύμφωνα με Ισπανούς αξιωματούχους.

Το λεωφορείο, το οποίο μετέφερε 36 ανθρώπους, είχε ξεκινήσει από την πρωτεύουσα Μαδρίτη, με προορισμό τη νοτιοδυτική πόλη Αλγκέθιρας, ενώ το δυστύχημα έγινε στις 2.30 το ξημέρωμα, όταν το λεωφορείο ξέφυγε από τον αυτοκινητόδρομο και έπεσε σε χαντάκι έξω από τη νοτιοκεντρική πόλη Σάντα Κρους Δε Μουδέλα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί, αν και ρεπορτάζ της Εθνικής Ισπανικής Τηλεόρασης ανέφερε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων επιβατών, ότι το λεωφορείο έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα. Εκτός αυτών, το δυστύχημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, που έβρεχε καταρρακτωδώς και σύμφωνα με τους Ισπανούς αξιωματούχους οι περισσότεροι επιβάτες κοιμούνταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ