ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Παναττική κινητοποίηση με αιχμή την πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας, με αιχμή την πάλη ενάντια στις απολύσεις προσωπικού που δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τη στάση εργασίας είχαν προκηρύξει οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Ενώσεις (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ), ενώ η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε ομόφωνα σε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων 17 Διοικητικών Συμβουλίων από σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Πρόνοιας.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλούσε στην κινητοποίηση προβάλλοντας τα αιτήματα: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ - ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί). Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό. Τέθηκε το ζήτημα των επικείμενων απολύσεων και συγκεκριμένα των 500 περίπου επικουρικών γιατρών που απολύονται στις 31/12/2018 και των 600 ακόμα γιατρών, μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται μέχρι 31/1/2019. Μάλιστα, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία η απόλυσή τους θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31/5/2019.

Οπως ενημέρωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, βγαίνοντας από τη συνάντηση, για τους επικουρικούς γιατρούς που απολύονται στις 31 Δεκέμβρη ο υπουργός ουσιαστικά είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, παρά μόνο πως μπορούν να υποβάλουν τα χαρτιά τους μήπως και κάποιοι καταφέρουν να ξαναπροσληφθούν... Για τους επικουρικούς που η θητεία τους λήγει 31 Γενάρη, ειπώθηκε πως υπάρχουν κάποια χρήματα με τα οποία θα τους δοθεί μια παράταση εννέα έως δέκα μηνών.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του μισθολογικού, «δηλαδή το αν πρόκειται να εναρμονιστεί το υπουργείο με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λέει ότι εδώ και μήνες έπρεπε οι μισθοί να είναι πριν τις περικοπές του 2012», ο υπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχουν χρήματα και δεν πρόκειται να γίνει τέτοια συζήτηση σε αυτή τη φάση», χρησιμοποιώντας τη γνωστή επιχειρηματολογία περί «δυσκολιών», δημοσιονομικών περιορισμών.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε πως «αυτές οι κινητοποιήσεις και συσκέψεις από τα κάτω θα συνεχιστούν (...). Εχουμε στόχο και συνέχεια. Εννοείται ότι οι απαντήσεις δεν μας ικανοποιούν. Εμείς σαν Σωματείο "Ευαγγελισμού", μαζί με τα άλλα σωματεία νοσοκομείων, θα συνεχίσουμε τον συντονισμό και τον αγώνα από τα κάτω».

Ακόμα στιγμάτισε κινήσεις εντυπωσιασμού, που σε κάθε περίπτωση δεν αποκαλύπτουν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, την ενίσχυση μεταξύ άλλων της ιδιωτικής λειτουργίας και στα δημόσια νοσοκομεία. Αφορμή για την αναφορά ήταν μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ: Λίγη ώρα νωρίτερα είχε τοποθετήσει... δύο κλούβες με κότες και κόκορες έξω από το υπουργείο, τάχα ως κριτική στη «διπροσωπία» της κυβέρνησης, συμβάλλοντας στην πραγματικότητα στο να «κουκουλώνεται» ο ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής της! Πρόκειται βέβαια για την ίδια πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που το προηγούμενο διάστημα χαιρέτιζε τις παρατάσεις των συμβάσεων, αντί να προωθήσει και να στηρίξει στην πράξη το αίτημα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στάση εργασίας και κινητοποίηση σήμερα

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», απαιτώντας: Να ανοίξουν όλες οι προνοιακές δομές που έχουν κλείσει. Να προσληφθεί προσωπικό στα κρατικά ιδρύματα Πρόνοιας για την προστασία του παιδιού. Να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά και όσα βρίσκονται στο νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή Ειδικευόμενων Ιατρών Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου: Στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» νοσηλεύονται, επί του παρόντος, περισσότερα από 75 παιδιά κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Παιδιά ασυνόδευτα, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρήζουν μόνον προληπτικού ελέγχου, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών. Ωστόσο ελλείψει κατάλληλων δομών φιλοξενίας, παραμένουν επί μακρόν στις κλινικές των νοσοκομείων. Γεγονός που δυσχεραίνει και το έργο των εργαζομένων προς τα υπόλοιπα νοσηλευόμενα παιδιά, συνιστά δε μια ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης για τα ίδια τα παιδιά που διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή, σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον.

«Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να αποτελεί ίδρυμα φιλοξενίας για άτομα που δεν χρήζουν ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας», τονίζει η Επιτροπή.

Ηδη, όπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί σειρά περιστατικών βίας στο χώρο του νοσοκομείου, ενώ παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί κατ' επανάληψη τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψή τους, δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες και για τα παιδιά και για τους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, με την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και τις απαράδεκτες αποφάσεις ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, στην Ελλάδα εγκλωβίζονται μετανάστες και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ορισμένα από τα οποία είναι σε μικρές ηλικίες και χωρίς ελπίδα να επανασυνδεθούν με οποιονδήποτε δικό τους. Για όλα αυτά τα παιδιά, το μόνο που παρέχει το κράτος είναι ένα ελάχιστο πακέτο κοινωνικής παιδικής προστασίας, με μετρημένες στα δάχτυλα δημόσιες δομές φιλοξενίας, σοβαρά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, ενώ ανθεί ο ιδιωτικός τομέας μέσω διαφόρων ΜΚΟ, ΝΠΙΔ, ιδρυμάτων της Εκκλησίας και των «φιλάνθρωπων»...

Σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες στο ΣΕΜΙΣΕΑ

Σε εξέλιξη μέχρι και την Κυριακή 16/12 βρίσκονται οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Σήμερα Τρίτη (2 μ.μ. - 6 μ.μ.) η κάλπη θα βρίσκεται στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος) και αύριο Τετάρτη (1 μ.μ. - 9 μ.μ.) στο δημαρχείο Κερατσινίου (Ελ. Βενιζέλου 200).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στην Ειδική Αγωγή καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της, δυναμώνοντας την πάλη «για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, για την κατάργηση της εμπορευματοποίησης σε Πρόνοια και Ειδική Αγωγή».

Οπως επισημαίνει, «η ψήφος στην "Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων" είναι ψήφος καθαρού μετώπου ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ και στους επιχειρηματίες του χώρου, ψήφος άρνησης συστράτευσης με τους εκμεταλλευτές μας (...) Είναι φωνή εναντίωσης όχι μόνο στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αλλά και στις δυνάμεις της δικής μας Ομοσπονδίας, της ΠΟΜΕΕΑ, που έκλεισαν για δύο χρόνια την Ομοσπονδία, αρνούμενοι και το στοιχειώδες, τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αρκούμενες στο να εκδίδουν κάποιες ανακοινώσεις, σαν τον αντίλαλο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο χώρο μας. Εφτασαν στο σημείο να αρνούνται να καλέσουν ακόμα και το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας, αφού η θητεία του ΔΣ έχει λήξει εδώ κι ένα μήνα».

Τις επόμενες μέρες οι κάλπες θα βρίσκονται: Την Πέμπτη 13/12, 12 μ. έως 9 μ.μ., στα Δυτικά Προάστια (ΙΠΑΠ «Θεοτόκος», Ιδιωτικό Κέντρο «Εξέλιξη» και στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων Περιστερίου). Την Παρασκευή 14/12, στα Νότια Προάστια (Πανελλήνιο Σωματείο ΑμεΑ «Ερμής», Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, Φάρος Τυφλών, Ιδιωτικά Κέντρα «Αυτενέργεια» και Προσέγγιση) καθώς και στη Νομική Σχολή (Μασσαλίας 4). Το Σάββατο 15/12, στη Νομική Σχολή (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) και στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (2 μ.μ. έως 9 μ.μ.). Την Κυριακή 16/12, 10 π.μ. έως 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

ΚΡΗΤΗ
Σύσκεψη σωματείων νοσοκομείων και προνοιακών μονάδων

Σύσκεψη σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τις προνοιακές μονάδες της Κρήτης πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου.

Στόχος είναι να συζητηθούν αγωνιστικές δράσεις απέναντι στις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις σε Υγεία και Πρόνοια, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς. Το κάλεσμα απευθύνεται ιδιαίτερα σε όλους όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σε εργαζόμενους που ενώ καλούνται να καλύψουν πάγιες - διαρκείς και επιτακτικές ανάγκες, υποχρεώνονται σε συμβάσεις με υποτυπώδεις μισθούς, με λειψά ωράρια, σε συνθήκες που καλλιεργούν την ομηρία και την εξάρτηση από διοικήσεις και κυβερνήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ